Hyppää pääsisältöön

Suomalainen Kirsti Somersalo oli lännenelokuvien tähti, mutta sitten hän katosi – Kulttuuricocktail jäljitti Yanti Somerin, josta harva on kuullut

Yanti Somer ja Terence Hill Mies idästä -elokuvassa.
Kirsti Somersalo eli Yanti Somer ja Terence Hill Mies idästä -elokuvassa (1972). Yanti Somer ja Terence Hill Mies idästä -elokuvassa. Kuva: Copyright © Everett Collection / Everett Collection KulttuuriCocktail

Kirsti Somersalo on näytellyt mestariohjaaja Roberto Rossellinin valvonnassa, jättimäisessä kassamenestyksessä ja B-luokan italialaisissa scifielokuvissa. Kulttuuricocktail jäljitti tuntemattomaksi jääneen suomalaisen näyttelijän.

“Holy Moses!”

Näillä sanoilla Kirsti Somersalosta tuli elokuvatähti. Repliikki on Trinity ratsastaa jälleen -elokuvasta (1971), joka rikkoi ilmestyessään kaikki italialaisen elokuvan tuottoennätykset.

Yhtä sen keskeistä osaa esittää suomalainen Somersalo, jonka ensimmäinen vuorosana on hellästi huokaistu Holy Moses, eli suomennettuna Herran pieksut. Katso kohtaus alta:

Viisikymmentä vuotta sitten Somersalo näytteli parissakymmenessä elokuvassa.

Hän esiintyi Trinity ratsastaa jälleen (1971) ja Mies idästä (1972) -elokuvissa, jotka olivat Terence Hillin tähdittämiä komediallisia italowesternejä.

Näiden lisäksi Somersalo näytteli mestariohjaaja Roberto Rossellinin minisarjassa Medicien aika (1973) ja hän vilahtaa Billy Wilderin Avanti!-elokuvassa (1972). Hän teki myös neljä italialaista scifielokuvaa Tähtien sodan (1977) vanavedessä.

On hämmästyttävää, että harva suomalainen tuntee Somersaloa, 72, tai hänen taitelijanimeään Yanti Someria. Vastaavaa uraa on harvalla suomalaisella.

Syy on mitä luultavimmin se, että Somersalo ei mielellään puhuisi urastaan. Hän asuu yksin Italian maaseudulla ja hän on antanut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana vain pari haastattelua suomeksi. Niistäkin viimeinen on vuodelta 1981.

Ja omasta mielestään syystä.

– Miten tämä voi kiinnostaa? Somersalo sanoo puhelimessa.

Mustavalkoinen kuva Kirsti Somersalosta oletettavasti 70-luvulta.
Kirsti Somersalo vuonna 1972 Mies idästä -elokuvassa Mustavalkoinen kuva Kirsti Somersalosta oletettavasti 70-luvulta. Kuva: Produzioni Europee Associate (PEA) KulttuuriCocktail

Somersalon saaminen langan päähän ei ole ollut helppoa.

Rooman kupeessa sijaitsevassa Tragliatella-kylässä ei oikein ole kenttää. Käyttääkseen kännykkää hänen on käveltävä viereisen harjanteen huipulle. Yritin viikkojen ajan tavoitella Somersaloa kännykällä, tuloksetta.

– Täällä asuminen on itserakkautta: Ei tarvitse syödä tai tehdä mitään muiden aikataulujen mukaan, Somersalo sanoo lankapuhelimessa.

Hän on juuri ruokkinut hevoset, eli piharakennuksessa asuvan 32-vuotiaan Palancan ja 17-vuotiaan Conte Draculan. He, kuten Somersalokin, ovat eläkkeellä.

Kirsti Somersalo istuu hevosen ja koiriensa kanssa Rooman maaseudulla.
Kirsti Somersalo, eläkkeellä oleva Conte Dracula -hevonen ja koirat Glori ja Cookie. Kirsti Somersalo istuu hevosen ja koiriensa kanssa Rooman maaseudulla. Kuva: Virve Cavallucci KulttuuriCocktail

Maaseudun auvon kääntöpuolena ovat tekniset ongelmat: notkossa sijaitsevan rakennuksen televisio toimii vain rankkasateella.

Silloin tällöin, jos Roomassa sataa oikein kunnolla, televisiosta saattaa näkyä joku Somersalon elokuva. Mutta niitä mieluummin hän katselisi vaikka uutisia.

Puhutaan silti hetki elokuvista.

Tietysti kauhean paljon mieluummin jäisin tuntemattomaksi.

– Monet sanovat, että eivät muuttaisi mitään elämässään. Olen eri mieltä, olisin voinut tehdä kaiken toisin!

Boh? on fraasi, joka tulee keskustelumme aikana tutuksi. Kun mainitsen Somersalon karismasta, hän vastaa boh? Kun kysyn yksityiskohtia joidenkin elokuvien tekemisestä, vastaus on boh?

Boh on italialaista puhekieltä, ja se tarkoittaa vapaasti käännettynä, että emmä tiedä, tai mitä oikein selität?

Somersalon väheksyntä ihmetyttää. Suomen mittakaavassa häntä voisi kutsua yhdeksi maan menestyneimmistä näyttelijöistä. Pienemmistäkin saavutuksista ehdotellaan reissua torille ja juhlasukellusta kolera-altaaseen.

Näin hän kuvailee naureskellen töitään: “Joku sellainen karmea juttu.” “Pöhkö, hölmö, hölmö!” “Sen vois heittää ihan tuleen!”

Somersalo on itseironinen ja hauska, hänen suomessaan kuuluu vain pieni italialainen sointi. Hän sanoo, että kuuluisuus ei ole koskaan kiinnostanut häntä.

Elokuvien tekeminen oli hänen mielestään hyvää aikaa, mutta hän muistuttaa jatkuvasti, että hän päätyi alalle sattumalta.

War of the Planets -elokuvan juliste.
Scifielokuva Anno Zero - Guerra Nello Spazion (1977) juliste. Kuvassa keskellä on Somersalo. War of the Planets -elokuvan juliste. KulttuuriCocktail

Somersalo syntyi Helsingissä ja asui Töölössä lapsuutensa: Hänen isänsä on nimekäs ja nuorena kuollut taidemaalari Jaakko Somersalo, äitinsä graafikko Minna-Maarit Larva.

Somersalo muutti vuoden 1968 toukokuussa Helsingistä Pariisiin. Samassa kuussa kaupungissa alkoivat Pariisin suuret opiskelijamielenosoitukset.

– Oli barrikadeja, enkä ymmärtänyt mitä varten. Autoja poltettiin ja ihmiset juoksivat. Kuljin ympäri ja ihmettelin.

Se oli loputtoman jännittävää 20-vuotiaalle. Perhetuttu oli suositellut Somersalolle mallintöitä, jotka hän aloitti Catherine Harlén agenttitoimistossa. Saman toimiston malleja ovat olleet muusikko Nico ja Ranskan uuden aallon keskeinen näyttelijä Anna Karina.

Aluksi hän tiskasi siinä sivussa astioita Seinen etelärannan bistrossa. Rahaa ei ollut juuri lainkaan – varat menivät pieneen huoneeseen hotellissa.

– Ruokahallit avautuivat aamuneljältä ja kävelin siellä ympäriinsä, kunnes joku antoi käteen yhden omenan. Se oli kamalan hauskaa, jännittävää aikaa. Olin hölmö!

Sitten töitä alkoi tipahdella. Somersalo esiintyi kasvo- ja hiusmallina kampaamoiden ja salonkien mainoksissa, sekä vaatemallina saksalaisissa nuortenlehdissä.

Somersalon nimi oli mallipiireissä Yanti Somer. Yanti oli mallitoimiston keksintö: Catherine Harlélla oli sen niminen lemmikki. Salo putosi nimestä pois, koska se lausutaan kuten salaud. Se on ranskaa ja tarkoittaa roistoa tai paskiaista. Kesäinen Somer sopi mallintöihin paremmin.

Mustavalkoinen kuva Kirsti Somersalosta, luultavasti 1970-luvulta.
Mustavalkoinen kuva Kirsti Somersalosta, luultavasti 1970-luvulta. Kuva: History and Art Collection / Alamy/All Over Press KulttuuriCocktail

Elokuvatyöt tulivat siinä sivussa.

– Elokuvaohjaajat etsivät silloin nättejä tyttöjä pikkurooleihin. Piti osata olla jotenkuten kameran edessä, ja valokuvamallit eivät hämmentyneet, kun heitä alettiin kuvata.

Vaikka Somersalo ei asiaa itse korosta, hän osasi kiistatta myös näytellä, ei vain seistä hämmentymättä. Mallintöiden sivussa Somersalo teki keikkaa Bobino-nimisessä varietee-teatterissa, jossa hän esitteli muusikot, lauloi ja tanssi.

Ura lähti todella käyntiin, kun Somersalo muutti Roomaan.

Italiassa oli tähän aikaan elokuvabuumi. Esimerkiksi Clint Eastwoodin ura olisi ollut vain pieni pihahdus, jos hän ei olisi suostunut näyttelemään Sergio Leonen spagettiwesternissä Kourallinen dollareita (1964).

Toisin kuin vaikka Ranskassa, Italiassa elokuvat tehtiin tuohon aikaan kansainväliselle yleisölle ja ohjaajilla ja näyttelijöillä oli englanninkieliset taiteilijanimet.

Elokuvat dubattiin englanniksi, joten ei haitannut, vaikka kieli ei taittunut näyttelijältä.

Somersalo ei muista, miten hän sai yhden päärooleista Terence Hillin, eli Mario Girottin Trinity-elokuvassa. Hän ei muista edes koekuvauksia.

– Se oli aika nopeasti päätetty juttu, että olin siihen sopiva.

Trinity ratsastaa jälleen -elokuvasta tuli Italian suurin kassamenestys. Elokuvassa on uunoturhapuromaista viehätystä: Trinity (Hill) ja kaverinsa Bambino (Bud Spencer) hölmöilevät ja tappelevat tiensä läpi villin lännen. Siinä sivussa Trinity rakastuu farmarin tyttäreen, jota näyttelee Somersalo.

Yanti Somer ja Terence Hill Mies idästä -elokuvassa.
Somersalo ja Hill Mies idästä -elokuvassa. Terence Hill ja Bud Spencer tunnetaan menestyneiden Trinity-elokuvien lisäksi etenkin elokuviensa nimistä, sellaisista kuin Turpiin vain ja onnea!, Senkka nenästä, pojat ja Mutaa kuonoon! sano virtahepo. Yanti Somer ja Terence Hill Mies idästä -elokuvassa. Kuva: Copyright � Everett Collection / Everett Collection/All Over Press KulttuuriCocktail

– Nyt kun näen elokuviani, en tunnista itseäni. Tunnistan sen ihmisen, joka on siellä elokuvissa. Se on se tyttö siellä lännessä. Se en ole minä.

Elokuva oli vuoden kolmanneksi katsotuin Suomessa. Helsingin Sanomien jutussa vuodelta 1972 sanotaan, että “Kirsti on sankarittaren roolissaan oikein viehättävä ja pohjoismaisen raikas”.

Billy Wilderista tai Roberto Rosselinista hänellä ei ole suurempia muistikuvia. Avanti!-elokuvan kuvauksista hän muistaa pääasiassa Jack Lemmonin, joka jutteli mukavia kuvausten välillä.

– Ohjaajilla oli aika paljon työtä kameran takana.

Somersalo sanoo, ettei ole koskaan antanut yhtään nimikirjoitusta. Isot länkkärit hän kävi katsomassa gaalaensi-illassa, mutta ei niistä seurannut suurempaa julkisuusmyllyä. Hän ei muista yhtään kertaa, että kukaan olisi tunnistanut häntä kadulla.

Miten se on mahdollista?

– En tiedä! Monet ystävistäni, jotka olen tuntenut kaksikymmentä vuotta, yllättyvät jos kerron, että olen näytellyt.

Roolit olivat tämän jälkeen monipuolisia. Somer näytteli ison roolin toisessa Terence Hill -elokuvassa Mies idästä (1972).

Toimintaelokuvassa Genova: Armoton kaupunki (1976) Somersalo esittää rikollista, joka ampuu bussilastillisen ihmisiä konekiväärillään, karjaisee ja kuolee loppukohtauksessa dramaattisesti kadulle sankarin luodista.

Genova: Armoton kaupunki
Genova: Armoton kaupunki Kuva: Genova: Armoton kaupunki (1976)

– Se oli hauskaa! Somersalo sanoo.

Julkisuus on tuntunut paikoin myös raskaalta.

Somersalon Wikipedia-sivuilla lukee edelleen usealla kielellä isosti, että hän esiintyi Playboy-lehdessä 1974.

Hän kuuli itse siitä ensi kertaa vasta joitakin vuosia sitten. Lehdessä on elokuva-artikkeli Sex in Cinema 1974, jossa on lukuisia still-kuvia eri elokuvista – mukana on kuva Somersalosta. Somersalon lisäksi kuvissa on esimerkiksi paidattomat Clint Eastwood ja Al Pacino.

Päätäntävallan puute omaan kuvaan harmittaa.

– Kun on paljon ikää, niin ei tuollaisista asioista oikein välitä. Edelleen jotkut sanovat, että sinähän olit Playboyssa! Sanon, että jaaha, en tiedä.

Nehän olivat ihan pöhköjä elokuvia, mutta niitä oli hauska tehdä!

– Hyvin harva suomalainen pääsi esiintymään näin mielenkiintoisissa ulkomaisissa elokuvissa, jotka muistetaan vuosikymmenien päästä, sanoo toimittaja Lauri Lehtinen.

Lehtinen on Antti Suonion kanssa koostanut Somersalon ja muiden suomalaistähtien elokuvista Uskomaton Italia ja Suomi -sarjan Helsingin Kino Reginaan. Sarjassa esitettiin keväällä 2020 kaksi Somersalon elokuvaa.

– Törmäsin Somer-nimeen ensi kertaa kahlatessani b-luokan vhs-scifielokuvia videovuokraamossa, Lehtinen sanoo.

Ne elokuvat ovat aikamoisia.

Al Bradley eli italialainen Alfonso Brescia keksi 70-luvun lopussa pistää rahoiksi Tähtien sodan (1977) menestyksellä. Hän teki heti elokuvan ilmestyttyä viisi budjettihintaista scifi-elokuvaa peräkanaa. Brescia ei mitenkään peitellyt aikeitaan ratsastaa avaruusoopperan suosiolla: jokaisen elokuvan nimessä on joko sana tähti tai sota.

Neljän pääosassa on Somersalo. Elokuvat ovat käytännössä kadonneet: niistä on jäljellä harvinaisia videokasetteja.

Brescian elokuvat ovat riemukkaita halpiksia. Star Odysseyssa (1979) avaruuspommitukset on korvattu mustavalkoisella kuvamateriaalilla, joka vaikuttaa olevan peräisin toisesta maailmansodasta. Budjetti ei venynyt oikeisiin räjähdyksiin.

Yllättäen juuri Star Odysseysta ja muista puhuessaan Somersalo innostuu.

– Pienten elokuvien tekeminen on kuin kävisi pikkukaupassa. Isot elokuvat ovat supermarketteja.

Elokuvat tehtiin usein samoissa lavasteissa. Jos avaruusalus laskeutui elokuvassa vieraalle planeetalle, kuvauspaikka etsittiin luonnosta Rooman lähistöltä.

Brescia oli innostava ohjaaja, joka sai kaikki puhaltamaan yhteen hiileen. Scifielokuvia tehtiin kellon ympäri pienessä porukassa.

– Nehän olivat ihan pöhköjä elokuvia, mutta niitä oli hauska tehdä. Se oli kuin olisi ystävien kanssa työskennellyt. Ja kyllä niihin suhtauduttiin vakavasti. Kaikki toivoivat, että ne tuottaisivat rahaa.

Kuvausryhmä käytännössä eli kuvausten aikaan yhdessä. Se oli Somersalon mukaan onnellista aikaa.

Trinity ratsastaa jälleen -elokuvan englanninkielinen juliste.
Trinity ratsastaa jälleen -elokuvan (1971) juliste. Trinity ratsastaa jälleen -elokuvan englanninkielinen juliste. KulttuuriCocktail

Somersalon näyttelijänura kesti kymmenen vuotta ja päättyi, kun hänen tyttärensä syntyi 1978.

– Mieheni oli myös mustasukkainen. Mutta jos minulla olisi ollut kunnianhimoa näyttelemisen suhteen, olisin jatkanut sitä. Ja lopulta olin itse niin mustasukkainen lapsesta, etten malttanut jättää häntä jonkun toisen hoitoon.

Somersalosta tuli ratsastusopettaja. Ennen eläkkeelle jäämistä hän opetti vuosia lapsille ratsastusta Roomassa nimellä Ianti Somersalo.

– En ole kaipaillut näyttelemisen perään yhtään. Aloin jo lapsena ratsastamaan...

Sitten Somersalo parahtaa tuskastuneena.

– Äh, siis aloin ratsastaa! Kun luen suomalaisia juttuja, niin niissä kaikki alkavat tekemään. Minulle on opetettu, että se on alkaa tehdä. Mutta nyt itsekin sanoin väärin!

Someralo ei koskaan näytellyt suomalaisissa elokuvissa ja hän on vain muutaman kerran vieraillut Suomessa muutettuaan pois. Viimeisestä vierailusta on jo vuosia. Mutta kiinnostus on säilynyt esimerkiksi kielioppiin.

Hän haluaisi vielä käydä Suomessa, etenkin Lapissa.

Ehkä puhumisesta ei ole kauheasti haittaa.

– Tietysti kauhean paljon mieluummin jäisin tuntemattomaksi. Niin, ettei niistä ajoista puhuttaisi ollenkaan. Mutta ehkä puhumisesta ei ole kauheasti haittaa.

Miksei saisi puhua?

Ensinnäkin Somersalo sanoo, ettei hän luota tekstiin. Hänestä kirjoitetut artikkelit kymmenien vuosien takaa vilisevät virheitä, joita hän korjailee puhelimessa.

Toisaalta hän on sitä mieltä, että hän on elänyt aivan tavallisen elämän, jossa ei ole paljoa huomionarvoista.

– Tuntuu että kaikki on mennyt eteenpäin itsestään. Ei ole hirveästi ollut suuria tapahtumia.

Boh? Eikö roolia yhdessä Euroopan katsotuimmassa elokuvassa lasketa sellaiseksi?

Somersalo alkaa puhelimessa nauraa.

– Annat sen jutun luettavaksi, muuten mä haastan sut oikeuteen!

Lopuksi pyydän valokuvaa. Menee viikko ja kännykkä helähtää – Somersalo taitaa olla kotinsa viereisellä kukkulalla. Italiasta on saapunut selfie:

Kirsti Somersalon ottama kuva, jossa hän poseeraa kieltä näyttäen nuoruudenkuvansa rinnalla.
Kirsti Somersalon ottama kuva, jossa hän poseeraa kieltä näyttäen nuoruudenkuvansa rinnalla. Kuva: Kirsti Somersalo KulttuuriCocktail

Voit keskustella aiheesta kommenteissa viikon ajan artikkelin julkaisusta. Artikkeliin on lisätty 4.11.2022 tieto siitä, että elokuva Trinity ratsastaa jälleen on 6.11. saakka katsottavissa Yle Areenassa. Linkki poistettu katseluajan päättymisen jälkeen 7.11.

Kommentit