Hyppää pääsisältöön

Teemu Laaksosen kolumni: Kun kriisi tuhoaa varmuudet, ajattelu voi alkaa

Kuvituskuva.
Kuvituskuva. Kuva: ullstein bild - histopics/ All Over Press / Antti Ollikainen Yle KulttuuriCocktail

Kun todellisuus hyökyy päälle, ihminen kaipaa turvaa. Sitä saa itsevarmoista mielipiteistä ja kiivaista kannanotoista. Ajattelu sen sijaan tapahtuu siellä, missä on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kirjoittaa Kulttuuricocktailin Teemu Laaksonen.

Mutta kun Ruth alkoi ajatella sitä juttua, hän ei enää ollutkaan niin varma. Usein kun alkoi ajatella, lakkasi olemasta varma, sen Ruth oli huomannut.

Lainaus on Leena Krohnin lastenkirjasta Kotini on Riioraa (2008). Se osuu olennaiseen. Esimerkiksi julkisessa puheessa ei ajatella. Toimittajat, poliitikot ja muut mielipiteiden esittäjät muotoilevat näkemyksensä voimakkaiksi väitteiksi saadakseen niille huomiota. Epävarmuus ei vedä puoleensa.

Kovalla kannanotolla on hyviä puolia. Sen ymmärtää nopeasti, sen voi luokitella hyväksi tai huonoksi, se herättää tunteita. Ja ennen kaikkea, se synnyttää tunteen, että todellisuuden kaoottisuus on hallinnassa.

Juuri nyt koronavirus horjuttaa järjestelmiä. Virus leviää, ja tilanne elää, mutta yksi pysyy: psykologinen tarve saada kuulla tai sanoa, miten asiat todella ovat. Kaipuu voimakkaaseen kannanottoon näkyy kolumneissa ja somessa. Kriisin keskellä sen ymmärtää, mutta entä yleisemmin – mitä ehdoton varmuus tekee ajattelulle?

Ajatteleminen on kuin takaa-ajoa mielessä.

Ajatella on johdettu ajaa-verbistä, jota on käytetty merkityksessä ajaa takaa. Sittemmin merkitys on siirtynyt konkreettisesta myös abstraktiin. Ajatteleminen on kuin takaa-ajoa mielessä.

Jos asia on paikoillaan, sitä ei tarvitse jahdata. Turha liikahtaa, kun mikään ei ole karkuteillä. Tässä seison enkä muuta aio.

Olen toimittaja. Vaikka minulla on parinkymmenen vuoden kokemus työstäni, miltei jokaisen jutun syntyvaiheessa tunnen epävarmuutta. En tiedä, mitä siitä tulee. Luotan, että artikkeli tai video tai radio-ohjelma syntyy, mutta pelkään, että siitä ei tule riittävän hyvä. Että se ei avaa uutta näkymää maailmaan. Juuri nyt epäilen, että en tavoita tässä kirjoituksessa pointtia.

Koen kuitenkin, että epävarmuuden tunne johtaa työssä parempaan jälkeen. Epävarmana yritän ajatella kiivaammin, yritän tietää käsiteltävästä aiheesta enemmän. Tietenkään näin ei tapahdu aina eikä automaattisesti.

Mitä ajattelu voisi olla toimittajan näkökulmasta? Kollegani sanoi hyvin: ajattelu edellyttää, että ilmaantuu jotain uutta. Sellainen, joka on jo kuultu tai josta kukaan ei ole eri mieltä, ei ole ajattelua. Siinä ei ole ajatusta.

Tai vähän laajemmin: se että osaa sijoittaa uuden osaksi vanhaa, arvioida sen painoarvoa ja suhdetta kokonaisuuteen, vaatii ajattelua.

Ajattelu edellyttää, että ilmaantuu jotain uutta.

Painava moraalinen näkemys, että “diktaattorit ovat pahoja” ei edusta ajattelua. Mikään ei liikahda, mitään ei ajeta takaa. Asia on selvä ja tylsä.

Sama pätee moraaliin. Kuten filosofi Sami Pihlström on esittänyt, moraalissa ihminen jää hämmennyksen tilaan. Siitä ei Nobel-palkintoja jaeta. Moraali ei ratkaise ongelmia, vaan nostaa ne esiin.

Siinä mielessä moraali on sukua ajattelulle.

Toimittajan työ ei ole paraatiesimerkki ajattelusta, koska journalismi ponnistelee pois epävarmuudesta. Sen olemassaolon oikeutus tulee pyrkimyksestä selvittää tosiasiat. Pyrkimys on toki hyvä ja oikea, mutta pelkkien varmistettujen faktojen luetteleminen ei saa mielen ajokoiraa liikkeelle. 2 + 2 = 4, mutta mitä sitten?

Ehkä toimittajan pitäisi kysyä enemmän ja vastata vähemmän, koska edellinen avaa ja jälkimmäinen sulkee. Kysymys aloittaa liikkeen, vastaus lopettaa sen. Entä jos, voisiko olla näin, mistä johtuu, miksi.

Kysymys aloittaa liikkeen, vastaus lopettaa sen.

Epävarmuus saa mielen prosessiin, josta voi seurata uusia ajatuksia. Tai mielipiteitä. Kun ajattelin asiaa, päädyin tälle kannalle. Tämä on minun mielipiteeni. Eikä mielipide voi olla väärä, kuten Timo Soini lausui.

Mutta mielipide lukitsee ajattelua. Mediatutkija Anu Koivunen esitti satiirisessa ennusteessaan radiossa, että vuonna 2025 mielipiteet kielletään terveydelle ja demokratialle vaarallisina.

Vakavammin puhuessaan Koivunen sanoi, että on ongelmallista, kun todellisuus hahmotetaan vain kahden vastakkaisen mielipiteen kautta. Polarisaation imu on niin suuri, että ihminen päätyy puolustamaan tai vastustamaan kaikkea vastaan tulevaa.

Varsinkaan silloin ei ole tilaa ajatella. Amerikkalainen runoilija Robert Frost tiivistää kirkkaasti: “Ajatteleminen ei ole sitä, että olet samaa tai eri mieltä. Sitä kutsutaan äänestämiseksi”.

Ajatteleminen ei ole sitä, että olet samaa tai eri mieltä. Sitä kutsutaan äänestämiseksi.

Oma ehdotukseni on tämä: jos haluat antaa ajattelulle mahdollisuuden, lillu epävarmuudessa, älä lukitse kantaasi ja kysy itseltäsi, millä kaikilla tavoilla asian voisi vielä jäsentää. Koronakriisi suorastaan pakottaa tähän. Kaikki se, mikä oli vielä hetki sitten itsestäänselvää, herättää nyt kysymyksen. Mutta älä huoli, antaudu epävarmuudelle, nauti siitä ja kysy se kysymys.

Leena Krohnia mukaillen, epävarmuus on ajattelun edellytys. Ehkä.

Kommentit