Hyppää pääsisältöön

Testaa, millainen sanasalapoliisi olet!

Piirretty kuva. Käsi kirjoittaa lapulle, etualalla myrkkypullo ja pillereitä.
Piirretty kuva. Käsi kirjoittaa lapulle, etualalla myrkkypullo ja pillereitä. Kuva: Heidi Gabrielsson / Yle Aristoteleen kantapää

Naurattaako sanaristikot? Sujuuko suomen kieli kuin vettä vaan? Aristoteleen kantapää kutsuu sinut mukaan sanapoimintojen ja uudissanojen sekaan! Testaa, löydätkö oikeat sanat kuin Sherlock Holmes, vai oletko sanatarkka kuin Neiti Etsivä!

Testissä on käytetty Kotimaisten kielten keskuksen sanapoimintoja ja uudissanoja lähivuosilta. Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan lisättiin vuonna 2019 eri lähteistä vajaat kuusituhatta uutta tai muuten ajankohtaista sanaa.
Lähde: Kotimaisten kielten keskus.

 • Koko yö Avaruusromua!

  Kahdeksan tunnin matka avaruudessa.

  Avaruusromun viimeinen lähetys saa 30-vuotisjuhlan kunniaksi seurakseen Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti. Tämä tarkoittaa yhteensä kahdeksan tunnin matkaa avaruudessa. "Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain", sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola.

 • “Unet ovat kuin uimista pimeässä vedessä” - Auli Särkiön runoteos sukeltaa alitajuntaan ja kuvaa ihmistä osana luontoa

  Auli Särkiön Vedenpeitto kisaa Tanssiva karhu -palkinnosta.

  Auli Särkiön Vedenpeitto on minimalistinen runokokoelma vedestä ja unien näkemisestä. Niukan ilmaisun löytymisessä apuna toimi vanha matkapuhelin, jonka pienelle ruudulle hän näppäili muistiinpanoja kesäisillä uintiretkillä. Vedenpeitto on ehdolla Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon saajaksi.

 • Avaruusromua: Kun kaaos pyrkii lähelle

  Silloin kun on hiljaista ja on yksin.

  Ranskalainen filosofi Blaise Pascal sanoi jo 1600-luvulla ihmisten olevan onnettomia vain siksi, etteivät he malta levätä, olla aloillaan. Viime aikoina itse kukin on joutunut olemaan enemmän tai vähemmän aloillaan. Aivojen normaali olotila on kaaos, sanoo norjalainen Erling Kagge. Hän sanoo ettei ole helppoa olla toimeton silloin, kun mitään ei tapahdu. Silloin kun on hiljaista ja on yksin. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri