Hyppää pääsisältöön

Unelmien ja taiteen, rakkauden ja rikosten New York Teemalla 2020

Isaac ja Mary (Woody Allen ja Diane Keaton) istuvat puistonpenkillä selin kameraan katsellen valaistua siltaa. Kuva elokuvasta Manhattan
Isaac ja Mary (Woody Allen ja Diane Keaton) istuvat puistonpenkillä selin kameraan katsellen valaistua siltaa. Kuva elokuvasta Manhattan New York,Manhattan,teeman elokuvat

New Yorkin ihmiset ja historia ovat Teeman elokuvien ja dokumenttien aiheena.

Teema esittää huhti–toukokuussa toistakymmentä elokuvaa New Yorkista 1960-luvulta 2010-luvulle. Elokuvien lisäksi nähdään dokumentteja: tanssia, katutaidetta, valokuvaa...

Yksi kokonaisuuden teemoista on väkivallan New York. Martin Scorsesen Taksikuski ja Gangs of New York ovat tutkielmia kaupungin julmista kaduista. Lynne Ramsayn You Were Never Really Here tuo Taksikuskin teemat 2010-luvulle, pääosassa Joaquin Phoenix. Väkivallan vuosi on realistinen draama vuoden 1980 New Yorkista.

Rakkautta ja ihmissuhdekuvioita nähdään kolmessa elokuvassa. Nuoret Jane Fonda ja Robert Redford hurmaavat komediassa Paljain jaloin puistossa. Miehuusvuodet on karu satiiri miehistä, jotka eivät ymmärrä naisia, pääosassa Jack Nicholson. Ja rakkaudentunnustus koko kaupungille on Woody Allenin Manhattan.

Kokonaisuuteen kuuluu myös kaksi Teemalauantaita, joissa tanssitaan. Ensimmäinen vie discon kulta-aikaan, lauantai-illan huumaan ja legendaariselle Studio 54 -klubille. Toinen Teemalauantai ottaa aiheekseen tanssin ja teatterikatu Broadwayn, jolla Syke ei sammu.

Dokumenttien aiheina ovat mm. mystinen katutaiteilija Richard Hambleton ja itseoppineena taidemaailman huipulle noussut Jean-Michel Basquiat. Taiteilija omalla alallaan oli myös insinööri Othmar Ammann, joka loi kaupungin maamerkeiksi mahtavia siltoja. Lisäksi tutustutaan Greenwich Villagen legendaariseen kitarakauppaan Carmine Street Guitars.

Kartta New Yorkin ympäristöstä, johon merkittynä elokuvien tapahtumapaikkoja
Kartta New Yorkin ympäristöstä, johon merkittynä elokuvien tapahtumapaikkoja New York,teeman elokuvat

Bongaa Teeman elokuvien ja dokumenttien tapahtumapaikkoja kartalta!

Elokuvat ja dokumentit Teemalla 27.3.–8.5.2020

Elokuvan You Were Never Really Here julistekuva, ilman tekstejä. Joaquin Phoenix suurennettuna öistä kaupunkimaisemaa vasten.
You Were Never Really Here. Elokuvan You Were Never Really Here julistekuva, ilman tekstejä. Joaquin Phoenix suurennettuna öistä kaupunkimaisemaa vasten. Kuva: Why Not Joaquin Phoenix,You Were Never Really Here,Lynne Ramsay,Naisten maaliskuu

You Were Never Really Here

Taksikuskin tematiikkaa skottiohjaaja Lynne Ramsayn näkökulmasta. Traumatisoitunut sotaveteraani jäljittää maksusta kadonneita tyttölapsia. Erään senaattorin 13-vuotiaan tyttären pelastustehtävä karkaa käsistä vainoharhaiseksi ja väkivaltaiseksi painajaiseksi. Ramsayn käsikirjoitus ja Joaquin Phoenixin pääosasuoritus on palkittu Cannesin elokuvafestivaalilla. Ensiesitys. (USA/Britannia 2017)
Teemalla pe 27.3. klo 21.00, Areenassa 30 päivää

Paljain jaloin puistossa (S)

(Barefoot in the Park, USA 1966) Nuorekkaat Jane Fonda ja Robert Redford Neil Simonin näytelmään perustavassa draamakomediassa, joka seuraa newyorkilaisen avioparin yhteiselämän alkutaipaletta kuherruskuukaudesta ensimmäiseen kriisiin.
Teemalla to 2.4. klo 21.00, Areenassa 14 päivää

Teeman Elävä arkisto New Yorkissa

Arkistopaketissa nähdään kaksi ohjelmaa New Yorkista. Vuonna 1986 Kulttuuriruutu kävi tutustumassa vasta restauroituun Vapaudenpatsaaseen, joka seisoo New Yorkin satamassa vastaanottamassa uusia tulokkaita vapaiden maahan. Vuodelta 1964 on reportaasi New Yorkin suomalaisia, jossa tavataan mm. nyrkkeilijä Gunnar Bärlund.
Teemalla to 2.4. klo 22.45, uusintana pe 3.4. klo 13.45 ja ma 6.4. klo 12.00. Areenassa 3 kk (Kulttuuriruutu) ja 12 kk (New Yorkin suomalaisia)

Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis) ja hänen johtamansa jengi valmiina tappeluun elokuvassa Gangs of New York
Gangs of New York Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis) ja hänen johtamansa jengi valmiina tappeluun elokuvassa Gangs of New York Gangs of New York,teeman elokuvat

Gangs of New York (16)

(USA 2002) Martin Scorsesen suurelokuva 1860-luvun New Yorkin rikollisista, slummeista ja jengeistä, joiden valtataistelut huipentuvat sisällissodan synnyttämien mellakoiden aikaan. Pääosissa Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Liam Neeson ja Brendan Gleeson.
Teemalla pe 3.4. klo 21, Areenassa 30 päivää

Läpinäkyvään toppiin pukeutunut nainen tanssii Studio 54 -klubilla. Kuva dokumentista Studio 54
Studio 54 Läpinäkyvään toppiin pukeutunut nainen tanssii Studio 54 -klubilla. Kuva dokumentista Studio 54 Studio 54,New York,teeman dokumentit

Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa

(Saturday Night Fever – The Ultimate Disco Movie, Britannia 2017) Kaikkien aikojen diskoelokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana Lauantai-illan huuman kaikki keskeiset tekijät John Travoltaa myöten. Luvassa jännittävä matka elokuvan todelliseen syntytarinaan, joka on harvalle tuttu. Dokumentin kertoja on tanssija ja tanssituomari Bruno Tonioli. (Uusinta)
Teemalla la 4.4. klo 16.15, Areenassa 30 päivää

Teemalauantai 4.4.: Teemalauantai goes disco!

Nyt tanssitaan! Studio 54 ja Saturday Night Fever vievät meidät diskohuumaan 1970-luvun Manhattanille.

Studio 54

Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat, ystävykset Ian Schrager ja Steve Rubell, onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan. Ohjaus Matt Tyrnauer. Ensiesitys. (USA 2018)
Teemalauantaissa 4.4. klo 20.00, Areenassa 2 vuotta

Lauantai-illan huumaa (12)

1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo elokuvaklassikko, kertoo nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosissa John Travolta ja Karen Lynn Gorney. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees. (Saturday Night Fever, USA 1977)
Teemalauantaissa 4.4. klo 21.35, Areenassa 14 päivää

Näkymä George Washington -sillalle New Yorkin kaupungissa.
George Washington Bridge Näkymä George Washington -sillalle New Yorkin kaupungissa. New York,Othmar Ammann,new yorkin sillanrakentaja

New Yorkin sillanrakentaja

Sveitsiläis-amerikkalainen insinööri Othmar Ammann suunnitteli kuusi New Yorkin ikonisista silloista. Dokumentti palaa 1900-luvun alkupuolelle, jolloin pelottomat työläiset rakensivat aikansa mahtavimpia siltoja korkealla kaupungin yllä.
Teemalla ti 7.4. klo 21.00, Areenassa 18 kk

Miehuusvuodet (12)

(Carnal Knowledge, USA 1971) Draamakomedia yliopistokaveruksista, joiden naissuhteita ja koko kansakunnan asenteita seurataan kypsään keski-ikään asti. Pääosissa Jack Nicholson, Art Garfunkel, Ann-Margret, Candice Bergen ja Rita Moreno. Ohjaus: Mike Nichols.
Teemalla to 9.4. klo 21.00, Areenassa 7 päivää

Väkivallan vuosi (16)

(A Most Violent Year, USA 2014) Vuosi 1980 oli New Yorkin historian väkivaltaisin. Realistinen rikosdraama kertoo kunnianhimoisesta liikemiehestä, joka yrittää laajentaa bisnestään rehellisesti mutta törmää kaikkialla rehottavaan gangsterismiin ja korruptioon. N: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Albert Brooks ja Alessandro Nivola. O: J. C. Chandor.
Teemalla pe 10.4. klo 21, Areenassa 7 päivää

Valokuvaaja Harold Feinstein säätää kameraansa kadulla New Yorkissa
Mies joka kuvasi New Yorkin Valokuvaaja Harold Feinstein säätää kameraansa kadulla New Yorkissa Kuva: Harold Feinstein New York,Harold Feinstein,teeman dokumentit

Mies joka kuvasi New Yorkin

Harold Feinstein oli yksi Amerikan arvostetuimpia valokuvaajia. Hänen mustavalkokuviinsa tallentui inhimillisyyttä huokuvia otoksia niin Manhattanin kaduilta, maaseudun hippialueilta kuin Korean sodastakin. Dokumentti esittele Feinsteinin haastattelun hänen elämänsä viimeisiltä vuosilta – ajalta, jolloin hänen työnsä nautti jälleen suurta arvostusta.
Teemalla ti 14.4. klo 21.00, Areenassa 16 kk

Tanssija kimaltavassa asussa ja knallihatussa elokuvassa Syke ei sammu (All That Jazz)
Syke ei sammu (All That Jazz) Tanssija kimaltavassa asussa ja knallihatussa elokuvassa Syke ei sammu (All That Jazz) Syke ei sammu,Teemalauantai,Bob Fosse,new york

Teemalauantai 18.4.: Teemalauantai Broadwaylla

Tap dance, and all that jazz! Uusi dokumentti steppitanssin historiasta ja mestaritanssija-koreografi-ohjaaja Bob Fossen omaelämäkerrallinen elokuva vähän liian kovasta sykkeestä New Yorkin Broadwaylla.

American Tap

Uusi dokumenttielokuva stepistä sekä tämän amerikkalaisista amerikkalaisimman tanssityylin juurista ja historiasta. Ohjaus Mark Wilkinson. Ensiesitys. (American Tap, USA 2018)
Teemalauantaissa 18.4. klo 20.00, Areenassa 30 päivää

Syke ei sammu (16)

Legendaarisen koreografi-ohjaajan Bob Fossen neljällä Oscarilla palkittu omaelämäkerrallinen mestariteos. Elokuva kertoo Broadway-ohjaajasta, joka yrittää samanaikaisesti luoda uutta musikaalia, leikata viimeisimmän elokuvansa kuntoon, saada tolkkua naissuhteisiinsa ja ylipäänsä elää lujaa ja kovaa vaikka se tappaisi hänet. Pääosissa Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer ja Ann Reinking. (All That Jazz, USA 1979)
Teemalauantaissa 18.4. klo 21.35, Areenassa 30 päivää

Pimeyden taiteilija (12)

Richard Hambleton oli 80-luvun Banksy - mystinen taiteilija, joka kiersi öisin Manhattanin katuja täyttäen ne hämmästyttävillä maalauksilla. Dokumentti valottaa katutaiteen unohdetun pioneerin elämää varhaisesta suosiosta aina huumeriippuvuuden aiheuttamaan romahdukseen ja uuteen nousuun.
Teemalla ti 21.4. klo 21.00, Areenassa 18 kk

Travis Bickle (Robert de Niro) maiharitakissaan, aurinkolaseissaan ja irokeesikampauksessaan elokuvassa Taksikuski
Taksikuski Travis Bickle (Robert de Niro) maiharitakissaan, aurinkolaseissaan ja irokeesikampauksessaan elokuvassa Taksikuski Taksikuski,teeman elokuvat

Taksikuski (16)

(Taxi Driver, USA 1976) Martin Scorsesen raju draama mieleltään järkkyneestä veteraanista, joka öisin taksikuskina näkee New Yorkin pimeän puolen ja saa pakkomielteekseen vaalikampanjassa työskentelevän vaalean naisen sekä alaikäisen prostituoidun. Pääosissa Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Harvey Keitel, Albert Brooks ja Peter Boyle.
Teemalla to 23.4. klo 21.00, Areenassa 14 päivää

Maattomat

(From Nowhere, USA 2016) Draama kolmesta Bronxissa asuvasta paperittomasta nuoresta, jotka yrittävät opettajansa avulla hankkia laillista oleskelulupaa, uhkana karkotus kaukaiseen ja vieraaseen maahan. O: Matthew Newton. N: Julianne Nicholson, Denis O'Hare, J. Mallory McCree.
Teemalla pe 24.4. klo 21.00, Areenassa 30 päivää

Kuva Carmine Street Guitars -kitarapajalta New Yorkissa.
Carmine Street Guitars Kuva Carmine Street Guitars -kitarapajalta New Yorkissa. Carmine Street Guitars,New York,Greenwich Village,Kitarapaja,Rick Kelly (kitaranrakentaja)

Carmine Street Guitars

Hurmaava dokumenttielokuva New Yorkin Greenwich Villagen legendaarisesta kitarakaupasta nimeltä Carmine Street Guitars. Rick Kelly ja hänen nuori oppilaansa Cindy Hulej rakentavat kitaroita Villagen vanhojen rakennusten puusta, ja näillä soittimilla onkin ihan oma soundinsa. Rick Kellyn kitaroiden käyttäjiin ovat kuuluneet muun muassa Bob Dylan, Lou Reed ja Patti Smith. Ronn Mannin ohjaamassa dokumentissa seurataan kitarakaupan elämää viiden päivän ajan. Kaupassa vierailevat muun muassa Jim Jarmusch, Lenny Kaye, Bill Frisell, Nels Cline ja Marc Ribot, ja kuulemme myös upeita musiikkiesityksiä. Ensiesitys. (USA 2019)
Teemalla la 25.4. klo 20.00, Areenassa 18 kk

Basquiat – taiteilijan tarina

Jean-Michel Basquiat oli afroamerikkalainen taiteilija, joka vailla taiteellista koulutusta nousi graffitimaalarista maailmankuuluksi taiteilijaksi, jonka teoksista pyydetään tänään miljoonia dollareita. Hänen ainutlaatuinen ilmaisutyylinsä ammensi inspiraatiota kaduilta, musiikista ja runoudesta. Dokumentti esittää Basquiatin tarinan hänen läheistensä kertomana.
Teemalla ti 28.4. klo 21.00, Areenassa 16 kk

Keskiyön cowboy (16)

(Midnight Cowboy, USA 1969) Kolmella Oscarilla palkittu menestyselokuva New Yorkiin saapuvan teksasilaisen naistenmiehen ja paikallisen laitapuolen kulkijan ystävyydestä. Pääosissa Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles ja Brenda Vaccaro. Ohjaus John Schlesinger. Musiikki John Barry. Unohtumattoman tunnussävelen Everybody's Talking laulaa Harry Nilsson.
Teemalla pe 1.5. klo 21.00, Areenassa 7 päivää

Woody Allen ja Diane Keaton soutelemassa New Yorkin Central Parkin lammella. Kuva elokuvasta Manhattan
Manhattan Woody Allen ja Diane Keaton soutelemassa New Yorkin Central Parkin lammella. Kuva elokuvasta Manhattan Manhattan,teeman elokuvat

Manhattan (7)

Woody Allenin elokuva on haikean romanttinen rakkaudentunnustus New Yorkille, Manhattanin maisemille ja Gershwinin musiikille. (USA 1979) O: Woody Allen. N: Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Meryl Streep. MV.
Teemalla to 7.5. klo 21.00, Areenassa 7 päivää

Kristen Stewart ja Jesse Eisenberg elokuvassa Café Society
Café Society Kristen Stewart ja Jesse Eisenberg elokuvassa Café Society Kuva: Sabrina Lantos / Scanbox Entertainment Café Society,teeman elokuvat

Café Society (12)

Woody Allenin romanttinen draamakomedia 1930-luvun glamouria tihkuvasta Hollywoodista ja New Yorkin hienoston yöelämästä. Nuori Bronxin kasvatti lähtee etsimään onneaan Hollywoodista, rakastuu elokuvatähtien agenttina toimivan enonsa sihteeriin. Pääosissa Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carell, Blake Lively ja Parker Posey.
Teemalla pe 8.5. klo 21.00, Areenassa 14 päivää.

Paterson (7)

Jim Jarmuschin hurmaava elokuva tavallisista ihmisistä tavallisessa kaupungissa, aivan New Yorkin kupeessa New Jerseyssä. Bussikuski Paterson on bussikuski Patersonin kaupungissa ja elää vaimonsa Lauran kanssa täysin tyytyväisenä jokapäiväisiin rutiineihinsa mutta löytäen myös suurta runoutta ja kauneutta arjen pikku yksityiskohdista. Pääosissa Adam Driver ja Golshifteh Farahani. (USA 2016)
Teemalla pe 15.5 klo 21.00, Areenassa 14 päivää

Artikkelia muokattu 27.3.: lisätty linkki karttaan

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa