Hyppää pääsisältöön

Yle lisää monikielistä uutistarjontaansa koronavirustilanteessa

Ihmisiä työskentelee uutishuoneessa.
Ihmisiä työskentelee uutishuoneessa. Kuva: Ilmari Fabritius Yle Uutiset,Toimitus

Yle Uutiset lisää Suomen koronaepidemiaan liittyvää uutisointia ja tarjoaa sisältöjä myös arabiaksi, kurdiksi, somaliksi ja persiaksi.

Palvelu käynnistyy perjantaina 20.3. osoitteessa yle.fi/coronainfo.

“Yhteisen turvallisuuden takia on tärkeää, että kaikki Suomessa asuvat ihmiset saavat tietoa ja ohjeita koronavirustilanteesta, riippumatta siitä osaavatko he suomea. Viruksen leviämistä pystytään hidastamaan vain, jos tietoisuus esimerkiksi viranomaisten ohjeista leviää mahdollisimman laajasti”, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen.

Uutisia julkaistaan sekä tekstimuodossa että lyhyinä videoina. Sisältöjä jaetaan Ylen verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Sisältöjen tekemisestä vastaavat sekä Ylen omat kääntäjät että ulkopuoliset, tätä projektia varten valitut ammattilaiset.

Ylen tavoitteena on parantaa julkisen palvelun tarjontaansa poikkeusoloissa ja palvella entistä paremmin noin 75 000 Suomessa asuvaa, jotka kuuluvat kasvaviin kieliryhmiin. Monikielisiä uutisia pyritään tekemään koronaepidemian aikana arabiaksi, kurdiksi, somaliksi ja persiaksi päivittäin.

Uutissisällöt pohjautuvat Yle Uutisten suomenkielisiin sisältöihin.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli vuoden 2018 lopussa lähes 392 000 vieraskielistä eli henkilöä, joiden puhuma kieli on jokin muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Arabiaa puhui äidinkielenään lähes 30 000, somaliaa 21 000, kurdia 14 000 ja persiaa tai farsia 13 000 henkilöä.

Yle tarjoaa säännöllisesti uutissisältöjä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, kolmella saamen kielellä, viittomakielellä, selkosuomella, selkoruotsilla sekä romanikielellä ja karjalan kielellä.

Neljän uuden kielen koronauutissisällöt löytyvät jatkossa osoitteesta yle.fi/coronainfo.