Hyppää pääsisältöön

Kaikki vanhemmat eivät pysty tukemaan lasten opiskelua kotona – poikkeustilanne repii yhä isompia railoja asuinalueiden välille

Tyttö on uupunut kotiläksyistä
Tyttö on uupunut kotiläksyistä Kuva: Anu Heikkinen / Yle etäopetus

Kouluissa etsitään nyt kuumeisesti sopivia aineistoja ja tapoja hoitaa opetus etäyhteydellä. On kuitenkin myös kouluja, joissa mietitään miten koteihin saisi yhteyden ja miten jo valmiiksi jaksamisensa äärirajoilla kamppailevat vanhemmat jaksavat kotiin jääneiden lasten kanssa.

Hallituksen linjauksen mukaan kaikille halukkaille 1.–3.-luokkalaisille tarjotaan lähiopetusta. Aluksi linjaus oli se, että vain kriittisille aloilla työskentelevät vanhemmat saavat tuoda lapsensa kouluun, mutta sitä tarkennettiin myöhemmin. Etäopiskelua kuitenkin suositellaan kaikille, joille se on mahdollista.

Itähelsinkiläinen opettaja Elina Tuomi ja Ulla Siimes Vanhempainliitosta kertovat, millaisissa todellisuuksissa monissa perheissä eletään, kun lapset opiskelevat kotona.

Elina Tuomi, opettaja:

"Minua pelottaa, että vanhemmilla ei ole voimavaroja olla kotona lasten kanssa. Erityisen huolissani olen niistä lapsista ja perheistä, joissa jaksaminen on ollut äärirajoilla jo tähänkin asti. Poikkeustilanteessa tulee näkyväksi se, että lasten kanssa pitäisi jaksaa olla, ulkoilla ja harrastaa.

Jos vanhemmat eivät ole siihen tottuneet, eikä heillä ole siihen resursseja, ongelmia varmasti tulee. Perheiden paineesta kertoo hyvin se, että kouluihin voi tulla pyyntojä, voisivatko lapset tulla kouluun.

Kouluihin voi tulla pyyntojä, että voisivatko lapset tulla kouluun

Nyt pitäisi lastensuojelussa olla todella hereillä ja lisätä sinne kiireesti resursseja, sillä niitä varmasti tarvitaan. Kouluissa on esimerkiksi välillä vaikeuksia saada yhteyttä vanhempiin, koska kaikki eivät käytä Wilmaa. Jos emme mitenkään saa yhteyttä koteihin Wilman kautta tai muulla tavoin, niin silloin opettajan tehtävä on ottaa yhteys lastensuojeluun. Kuka vastaa siitä, jos poikkeustilanteen aikana jotain tapahtuu?

Kuvassa on opettaja Elina Tuomi
Opettaja Elina Tuomi Kuvassa on opettaja Elina Tuomi Kuva: Copyright 2017. All rights reserved. opettajat,elina tuomi

Joissakin kouluissa saattaa olla kymmeniä eri äidinkieltä puhuvia lapsia. Se vaikeuttaa kodin ja koulun yhteydenpitoa, koska kaikki vanhemmat eivät osaa suomea. Tulkkipalvelut ovat ruuhkautuneet ja nyt on jouduttu etsimään muun muassa arabian, urdun ja somalian kielen taitoisia henkilöitä tulkkaamaan viestejä koteihin.

On perheitä, joissa on paljon lapsia ja huoltajia ehkä vain yksi. Kaikissa perheissä ei ole tarvittavia älylaitteita, vanhemmat eivät osaa riittävästi suomea, jotta voisivat auttaa lapsia tehtävissä. Elämänhallinta saattaa olla joissakin perheissä jo valmiiksi heikkoa.

Joissakin perheissä saattaa olla paljon lapsia ja huoltajia vain yksi

Poikkeustilanteessa alueelliset erot varmasti kasvavat. Joissakin kouluissa opetuksen tavoitteet voivat olla aika lailla samoja kuin normaalissa koulutyössä, mutta kaikissa kouluissa ei ole näin. Minä en voi esimerkiksi olettaa, että kaikki oppilaat voivat edetä kirjoissaan ilman opettajan tukea eteenpäin.

Olemme monistaneet pienimmille oppilaille nippuja, joissa on lukemis- ja laskemistehtävien ohella muun muassa väritystehtäviä ja ohjeistaneet vanhempia hakemaan niput koululta. Viesti ei aina mene perille ja niissä tilanteissa joutuu joskus miettimään luoviakin ratkaisuja.

Minä en voi olettaa, että kaikki oppilaat voivat edetä kirjoissaan ilman opettajan tukea eteenpäin

Joillekin annan kertaavia tehtäviä, jotta olemassaolevat taidot säilyisivät. Pienillä oppilailla lukemaan oppiminen saattaa ottaa takapakkia tämän tilanteen vuoksi.

Hyvä puoli tällaisessa poikkeusoloissa on se, että koulun merkitys tulee ihan eri tavalla näkyväksi, kun vanhemmat joutuvat yht'äkkiä seuraamaan ja auttamaan lähietäisyydeltä lasten opiskelua kotona."

Ulla Siimes, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja

"Tilanne kuormittaa hurjasti jo ihan "tavallisiakin" perheitä, mutta kun siihen päälle tulee taloudellinen epävarmuus, päihdeongelma ja mielenterveysongelmat, niin lapset ovat tosi haavoittuvassa asemassa. Minulla on erityinen huoli näistä lapsista. Kun perhetyö on monessa kunnassa nyt keskeytynyt, niin perhe ei välttämättä saa edes sieltä tarvitsemaansa apua.

Kuvassa on Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes
Ulla Siimes, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Kuvassa on Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes Kuva: Vesa Marjanen Photography vanhemmat,toiminnanjohtaja,vanhempainliitto

Sosiaalisen median kautta ja meille kantautuneista viesteistä näkee, että joillakin vanhemmilla ja opettajilla on muutenkin vähän liian kova tohina päällä nyt. On hyvä, että vanhemmille on tarjolla runsaasti vinkkejä ja linkkejä kotiopetuksesta selviämiseen, mutta voi olla, että ne vain ahdistavat monia lisää.

Joillakin vanhemmilla ja opettajilla on vähän liian kova tohina päällä nyt

On tärkeä muistaa, että opetus on edelleen koulun ja opettajan tehtävä, ei vanhempien. Koulu ei voi odottaa, että vanhemmat tekevät koulutehtäviä lasten kanssa. Toki vanhemmat tukevat ja auttavat mahdollisuuksien mukaan.

Vanhempien apua saatetaan tarvita rutiinien luomisessa päivään, mutta koulusta pitäisi tulla riittävän hyvän ohjeet, jotta lapsi osaa itse tehdä koulutyönsä."

edit. 21.3. Juttua on muokattu niin, että tulee selväksi, että opettajan velvollisuus on tehdä lastensuojeluilmoitus, jos perheisiin ei millään tavoilla saada yhteyttä.

edit. 27.4.: Otsikkoa muttettu niin, ettei siitä tule käsitystä, että vanhempien pitäisi opettaa lapsia kotona.

Kommentit