Hyppää pääsisältöön

Artisti Titta Hakala pelkäsi munasolujen surkastuvan, mutta löysi sitten musiikista tehokkaan keinon purkaa kolmenkympin kriisiä – Voimabiisien suosio kertoo tutkijan mukaan siitä, että yhteiskunnassa on nyt moni asia huonosti

Artisti Titta Hakala seisoo kadulla mustan sateenvarjon alla. Taka-alalla hämyisenä näkyy lastenhoitajia vaunujen ja kädestä pitävien lasten kanssa.
Artisti Titta Hakala seisoo kadulla mustan sateenvarjon alla. Taka-alalla hämyisenä näkyy lastenhoitajia vaunujen ja kädestä pitävien lasten kanssa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Artisti,Laulaja,laulajat,muusikot,Titta

APUA! Kolmekymppiset lähestyy, eikä lapsia ole vielä tehty tai unelmatyötä löytynyt. Ei hitto! Täytän kohta neljäkymmentä ja koko elämä on vielä elämättä! Kuulostaako tutulta? Ikäkriisi voi yllättää ja masentaa mielen, mutta onneksi sen lievittämiseen löytyy halpa itsehoitokeino: musiikki. Voimabiisin taika perustuu samaistuttavuuteen.

Jos käyt juuri nyt läpi ikäkriisiä, yksi nopea ja helppo tapa lievittää ahdistusta voi löytyä musiikin kuuntelusta!

Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että musiikki aktivoi tunnetiloja säätelevää limbistä järjestelmää.

– Aivotutkimusten perusteella tiedämme, että lempimusiikkia kuunnellessamme aivoissamme vapautuu välittäjäaine dopamiinia, joka on yhteydessä ennakoitaviin mielihyvän kokemuksiin. Tarkemmin sanoen, dopamiinia alkaa vapautua aivoissamme, kun lempikamppaleemme suosikkikohta lähestyy. Sama tapahtuu myös, kun kuulemme kappaleesta suosikki kohtamme, kertoo musiikkipsykologian apulaisprofessori Jonna Vuoskoski Oslon yliopistosta.

Tutustuimme kahteen voimaannuttavaan biisiin niiden esittäjien ja musiikkitieteen tohtorin kanssa. Titta Hakalan Maailma loppuu tänään voi tarjota vertaistukea kolmenkympin kriisin kanssa kamppaileville. Paula Koivuniemen klassikosta Aikuinen nainen kuuntelija puolestaan saa kelpo annoksen hyväksymistä ja asennetta ikäkriisistä toiseen.

Titta Hakala kuvitteli olevansa vapaa yhteiskunnan paineista

Exille soitan huudan traumani ääneen, poltan kadulle graduni kesken jääneen
Maailma loppuu tänään sen päässäni kuulen
Maailma loppuu tänään
Maailma loppuu tänään

Raikaa 33-vuotiaan Titta Hakalan hitin Maailma loppuu tänään kertosäe.

Biisin julkaisun aikaa Titta oli vasta 25-vuotias, mutta kävi jo silloin ensimmäistä kertaa läpi kolmenkympin kriisiä. Artisti myöntää, että lyriikat kertovat vahvasti hänen elämästään noina vuosina.

Kriiseilyn keskiössä olivat paljolti yhteiskunnan asettamat paineet: asiallinen työpaikka, naimisiin meno ja perheen perustaminen.

Puolet ystävistä oottaa lasta tai lentäjän löytää
Baarimikko esti sammumasta mua eilen vasten kaivohuoneen pöytää
Piilopaikan vaikka Saharasta löytäis voisin
Entisiä lakkaisin tapaamasta, siellä tuntematon oisin

– Mietin silloin, että pitäiskö tässä alkaa jotain lapsia hankkimaan, että kohta mun munasolut surkastuu ja hitto mulla on kiire! Sitten seuraavassa hetkessä luinkin jostain naistenlehdestä, että onneks on jotain 38–40-vuotiaita äitejä, että ehkä se sitten olis vielä mahdollista.

– Ja sit muistan, että luin jotain seuraamaani blogia, jossa kerrottiin munasolujen pakastamisesta ja ajattelin, että se maksaa ihan helvetisti ja hitto ryhdynkö mä nyt tähän sitten!

Artisti Titta Hakala seisoo kadulla mustan sateenvarjon alla. Hän katsoo kameraan ja hymyilee ruskea tekoturkis yllään.
Artisti Titta Hakala seisoo kadulla mustan sateenvarjon alla. Hän katsoo kameraan ja hymyilee ruskea tekoturkis yllään. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Laulaja,Artisti,Titta


On se kumma kun ei Aurinko paista kun polttaa kynttilää kahdesta päästä
Raitoja tukassa mul on kompassi hukassa kertokaa mitä mä teen teen
Miehiä nuoria, ehdotuksia suoria, kuolen kolmeenkymmeneen
Taas nostan tilini tyhjäksi ja kävelen Alkoon
Shampanjaa ostan, vedän pikkarit salkoon
Kun juhlat on loppu, sängyn heiluvan luulen

Ennakkoon koetusta kolmenkympin kriisistä huolimatta Titta eli kahdeksan vuotta sitten huoletonta elämää ja peitti kriisin pirulliset sarvet juhlahumuun.

– Nyt aattelen, että vähänpä silloin tiesin!

– Olen tajunnut, että oon sellainen henkilö, johon vaikuttaa aika vahvasti yhteiskunnan paineet. Se on ehkä sellainen asia, josta oon kuvitellut olevani enemmän vapaa. Mut en oikeesti oo.

Nyt 33-vuotiaana Titta kertoo kriiseilyn tuntuvan syvemmällä. Hänen kokemuksensa eivät poikkea toisten hänen ikäistensä kokemuksista.

– Silloin 25-vuotiaana olen varmaan alitajuisesti kriiseillyt, mutta ei se samalla tavalla ole kuitenkaan vaikuttanut kuin nyt.

– Nyt kun ollaan melkein kaikkien frendien kanssa tässä kolmenkympin molemmin puolin, niin kaikilla on kyllä sellaista kipuilua, että nyt tästä tuleekin jotenkin vakavaa: nyt aikuistutaan.

25-vuotias Titta veti pikkarit salkoon, 33-vuotias Titta menee terapiaan

Kolmenkympin kriisin uusintakierrosta, tai no sitä todellista kierrosta, Titta purkaa uudella pitkäsoitollaan, joka julkaistaan huhtikuun alussa.

EP:n nimeksi on sopivasti valikoitunut nimi Kriisi. Uusissa biiseissä ei enää – ainakaan niin usein – turruteta kriisejä kuplivilla juomilla.

Siinä missä 25-vuotias Titta veti pikkarit salkoon ja pakeni todellisuutta, kohtaa 33-vuotias aikuistunut nainen kipupisteensä.

Mä meen terapiaan, musta tulee toinen ihminen. Mä en enää haluu olla, haluu olla, vihanen, kuuluu pian julkaistavan ensimmäisen uuden sinkun Mä meen terapiaan lyriikat.

– Huomasin yhtäkkiä, että oon tosi vihainen ja halusin selvittää mistä se johtuu. Tällaisten asioiden hoksaaminen auttaa aukaisemaan niitä elämän isompia kuvioita.

Titalla vihaan kuten ikäkriiseilyynkin liittyi yhteiskunnan asettamat paineet.

– Mietin tosi paljon miksi muut onnistuu työnhaussa ja pääsee opiskelemaan, mutta mulle se on niin vaikeeta.

– Se on tosi kurjaa ja se koskettaa useita, ettei koulupaikka aukene. Mulla on valitettavasti monia paikkoja, joihin en ole päässyt.

Titta näkee asiassa kuitenkin myös hyvät puolet.

– Eiks ne sano, että artistien pitää käydä läpi tällaiset paskat vaiheet ennen kuin voi tehdä jotain oikeasti merkityksellistä.

Artisti Titta Hakala seisoo mustan sateenvarjon alla vaaleanpunaisen seinän edessä. Hän katsoo vasemmalle.
Artisti Titta Hakala seisoo mustan sateenvarjon alla vaaleanpunaisen seinän edessä. Hän katsoo vasemmalle. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle Titta,laulajat,Attacker (artisti)

Titta toivoo uuden musiikkinsa olevan merkityksellistä ainakin kaikille niille, jotka käyvät läpi kolmenkympin kriisiä. Iskipä se sitten 25- tai 35-vuotiaana.

– Kaikki vertaistuki on mun mielestä parantavaa. Jotenkin siitä tulee vaan sellainen luottavainen olo, et ei mitään hätää, on muitakin, jotka kelaa näitä asioita ja painii näiden samojen juttujen kanssa.

Hän haluaa myös muistuttaa, että ikäkriisitkin ovat lopulta vain hyväksi.

– Koen muutoksen tärkeäksi ihmiselle. Että uskaltais rohkeasti mennä sinne epämukavuusalueelle. Kai jotkut osaa sen paremmin, mut mie opin sen vasta nyt 32–33-vuotiaana. Jos mietin mun elämää, kyllä mulle alkaa nyt vasta hahmottua, mitä haluan tehdä.

Musiikin kautta voi saada etäisyyttä ahdistukseen

Itsekin juuri kolmenkympin kriisin vähän aikaa sitten läpi käyneenä, musiikkitieteen tohtori Anna-Elena Pääkkölä Åbo Akademista tunnistaa Maailma loppuu tänään –biisin heti ensikuulemalta tarinaksi aikuistumisen kriiseistä.

– Tää on mun mielestä aika humoristinen biisi, mikä on melko tyypillistä tältä Mökkitie porukalta. Eli pilke silmäkulmassa tyyppinen tapa tehdä musiikkia. Mutta kyllä siellä pilkkeen takana on aina vähän jotakin huolestuttavaa.

– Mä en oo mielestäni ollut noin rajussa putkessa missään vaiheessa elämääni, mutta mä huomaan sieltä niitä pieniä juttuja, joita mä tunnistan omasta kolmenkympin kriisistä. Esimerkiksi tuon polttaa kynttilää kahdesta päästä.

Pääkkölän mukaan juuri samaistuttavuuteen ja Titta Hakalan itsensäkin mainitsemaan vertaistuellisuuteen perustuukin musiikin eheyttävä voima.

– Kun näkee jossain taiteellisessa tekstissä jotain samaistuttavaa, tulee sellainen hyvin arvokas tunne, että mä en ole ainoa ihminen maailmassa, joka tuntee noin, vaan monilla ihmisillä on näitä ihan samoja tunteita.

– Ja siihen omaan ahdistukseen saa samantien sellaisen etäisyyden, että jos kaikki ihmiset maailmassa on samaa mieltä sen mun tunteen kanssa, silloin on kyllä yhteiskunnassa enemmän vikaa kuin meissä itsessämme.

Ikihitti Aikuinen nainen eheyttää parhaiten itse laulettuna

Toisin kuin Titta Hakala, musiikkimaailman konkari ja Suomen iskelmäkuningatar Paula Koivuniemi on välttynyt ikäkriiseiltä.

Upeasta urastaan huolimatta Paula on pohtinut omaa riittävyyttään.

– 40 ikävuoden kynnyksellä havaitsin selkeimmin musiikkialalla muutoksen, jonka myötä nuorempia artisteja oli tullut ”pelikentälle”. Tuolloin pohdin omaa riittävyyttäni ja paikkaani musiikkimaailmassa.

Tätä ei moni uskoisi, kun näkee Paulan Koivuniemen vakuuttavan tulkinnan Aikuinen nainen hitistä livenä.

80-luvulla julkaistu kappale kuuluu etenkin nuorten miesten karaokesuosikkeihin, mutta se onnistuu vuodesta toiseen voimaannuttamaan kaiken ikäisiä ja sukupuolisia suomalaisia.

kvinna i svart klänning
Paula Koivuniemi Linnan juhlissa. kvinna i svart klänning Linnan juhlat,Paula Koivuniemi

Musiikkitieteen tohtori Anna-Elena Pääkkölän mukaan Aikuinen nainen on täydellinen valinta omalle soittolistalle, jos tuntuu, ettei perhe tai kaveripiiri oikein hyväksy sinua juuri sellaisena kuin olet. Tai olet ehkä tehnyt mokia tai valintoja, joita et itsekään välttämättä hyväksy.

Parhaimman eheyttävän vaikutuksen biisi saa aikaan, kun sen laulaa itse.

– Siinä otetaan Paulan rooli, se menestys, rauhallisuus ja luotettavuus omaan itseen. Siinä hetkessä voi laulaa Paulana, eikä tarvii olla oma itsensä. Siinä voi itse asiassa kokea, että mä olen melko hyvä just tällaisena.

– Se on yks tapa lähteä hakemaan sitä itsehyväksyntää, että okei näin tuli tehtyä, eikä takaisinkaan päin voi mennä. Sittenhän on ihan sama vaan olla ja hyväksyä tilanne ja mennä eteenpäin mieluummin kuin miettiä mitä tuli tehtyä.

Voimabiisien suosio kielii yhteiskunnan pahasta olosta

Pääkkölän mielestä ihmisten ikäkriiseily ja tarve voimaantua musiikin kautta kielivät enemmän yhteiskunnan kuin yksilön ongelmasta.

Hän on huomannut, että suomalaiset pop- ja iskelmämuusikot ovat erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana keskittyneet tuottamaan niin sanottuja voimabiisejä.

Ne lähtevät siitä, että ihminen on kokenut niin paljon, ettei jaksa enää elää muille.

– On saavutettu joku saturaatiopiste, ettei enää jakseta pitää kaikkea tapahtunutta vain omana syynään. Ja sitten annetaan itselle lupa, että ehkä mä oon ihan ok ihminen, vaikka elämä meni just näin. Ja tästä eteenpäin voi suhtautua elämään eri tavalla.

Tällaisia teoksia ovat Hakalan tekstien lisäksi esimerkiksi Kaija Koon Vapaa sekä Kaunis, rietas, onnellinen.

– Mun mielestä voimabiisien suosion ja tarpeen kasvu kertoo siitä, että meillä on asiat huonommin tällä hetkellä maailmassa. On paljon pahoinvointia ja ongelmia mielenterveyden ja jaksamisen kanssa.

– Ja siksi meidän taiteilijat tekee älyttömän tärkeää työtä. Mutta musta se on vähän huolestuttavaa, että se pitää ulkoistaa musiikkiin, eikä esimerkiksi terapiasessioihin, mutta toisaalta jostakin se apu pitää saada.

Lue myös:

Ikäkriisi ajoi bloggaaja Natalia Salmelan, 32, avioliiton eroon, mutta nyt hän on raskaana ja rakastunut – Asiantuntija: puolison kriisi voi olla parisuhteelle tuho tai pelastus

Kuuntele Areenassa:

Haaveeni talosta, lapsista ja farmariautosta toteutuivat – miksi Tanja Räty poti silti kolmenkympin kriisiä?

Akuutti Areenassa: Ikä – jatkuvaa kriisiä?

Biologiaa ja tunteita – mistä ikäkriisit kumpuavat? Hittejä tehtaillut artisti Keko Salata kokee olevansa vanha sielu. 93-vuotias Maj Forsman-Vakio väistelee peilejä, mutta koripallokentällä ikä ei paina. Voiko ikääntymisen tuomiin epävarmuuden hetkiin varautua?

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!