Hyppää pääsisältöön

Hopeakulttuuri vie tulevaisuuden Suomeen, jossa senioreja on enemmän kuin junioreja

Teoskuvassa Kim Modig ja Heidi M Wee pitelevät ihmetellen käsissään hopeista kruunua
Ääniteos käsittelee sukupuoli-ja ikärooleja, taidetta, perheitä ja hoivaa Kuva: Kim Modig ja Heidi M Wee Teoskuvassa Kim Modig ja Heidi M Wee pitelevät ihmetellen käsissään hopeista kruunua Yle Radio 1,Kim Modig

Taiteilijat​ Kim Modig ​ja ​Heidi M. Wee ​tutkivat vanhenevan väestön vaikutusta taiteeseen ja yhteiskuntaan. Hopeakulttuuri on kolmas ja viimeinen radioessee Suvi Tuuli Katajan kuratoimassa teemakokonaisuudessa Säröääniä.

Millaista taide on tulevaisuuden Suomessa, kun seniorikansalaiset muodostavat yhä isomman osan väestöstä? Tästä kysymyksestä alkoi teoksemme tekeminen.

Hopeakulttuuri sai nimensä hopeanvärisistä hiuksista, jotka yhdistetään vanhenemiseen. Vanhuuteen liittyy monia mielikuvia, tabuja, ideaaleja ja ennakkoluuloja. Sitä voi verrata esimerkiksi sukupuoleen: Molemmat tapahtuvat meille usein toisten tekeminä. Meitä iätetään ja sukupuolitetaan. Ikä ja sukupuoli myös kietoutuvat toisiinsa. On sanottu, että vanhana meistä kaikista tulee naisia. Mutta millaista olisi muunsukupuolinen vanhuus? Tätäkin päädyimme Hopeakulttuuria tehdessä kysymään itseltämme.

Olemme persoonina erilaisia, Heidi introvertimpi ja Kim ekstrovertimpi. Teoksiemme toteutuksissa tämä näkyy: persoonamme ohjaavat töidemme toteutusta. Heidille on luontevinta ilmaista itseään kirjoittamalla ja lukemalla ääneen nämä ajatukset, Kim usein improvisoi ja ajattelee puhumalla. Hopeakulttuurissa olemme itse äänessä, vaikka puhummekin seniori-Suomesta.

Aihe koskettaa kaikkia, myös meitä, sillä ikä on vain yksi niistä tavoista joilla meitä kaikkia ohjataan käyttäytymään niin sanotusti sopivalla tavalla.

Toinen tyylillinen seikka tätä tehtäessä on ollut äänen sointi. Rakenteellisia kokeiluja oleellisemmaksi meille nousi se, miltä teos kuulostaa. Puheet ja musiikit on miksattu soimaan yhdessä kuin ne olisivat yhtä sävellystä. Äänen sointi on radioteokselle samaa kuin maalaustekniikka kuvataiteilijalle. Meille oikean äänikuvan löytämiseksi tärkein työkalu on tuntemalla kuuntelu. Tuntuuko tämä ääni oikealta, joltakin, kiinnostavalta, kiihottavalta, vahvalta?

Teksti: Kim Modig ja Heidi M. Wee

Tekijätiedot
Ohjaus, käsikirjoitus, äänisuunnittelu ja musiikki: Kim Modig ja Heidi M. Wee/Biitsi
Kuraattori: Suvi-Tuuli Kataja
Julkaisutuottaja: Tehilah Auramo/Skog Studio
Tilaaja: Juha-Pekka Hotinen/Radiogalleria