Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äkkilähtöjä menneisyyteen pääkuva

Me suomalaiset olemme edelleenkin maailma onnellisin kansa – ja siihen on syynsä

Graham-puuro mainos lehdessä vuonna 1917
Mainos Suomen urheilulehdessä vuonna 1917 Graham-puuro mainos lehdessä vuonna 1917 mainoskuvat

Kun on kriisi tai poikkeustila, mitä suomalaiset tekevät? Lähtevät tietysti hiihtämään, eikä tässä ole mitään uutta.

Valitettavasti kohtalo (tai jokin muu korkeampi taho) päätti, että tänä vuonna talvi tulee vain Lappiin. Niinpä etätyöntekijät pakkasivat perheensä autoon ja suuntasivat Lapin hiihtokeskuksiin. Lopputulos ei ollut ihan paras mahdollinen.

Karanteenimatkailijat täyttivät ABC:t ja pakkautuivat hiihtohissijonoihin. No lopputulos oli, että virus todennäköisesti jatkoi etenemistään. Tämä on nyt johtanut siihen, että suurimman osan suomalaisista on turvauduttava toiseen hyväksi koettuun selviytymiskeinoon – aamupuuroon. Onneksi Suomen maatalousomavaraisuus on 80 prosenttia, joten kauraryynit ja muut puurohiutaleet tullevat riittämään kaikille.

Lohdutusta ja vinkkejä

Olemme kokeneet ennenkin kovia. Se on sekä kasvattanut meissä sitkoa (nykytermein relienssiä) että tuottanut aimo määrän selviytymiskeinoja. Niitä ja lohtua korona-ahdistukseen sekä vinkkejä suoraan menneiltä vuosisadoilta tarjoilemme Ylen Äkkilähtöjä menneisyyteen -sometileillä Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Tilejä päivittävät Kotiliesi-lehtien kotirintamanaisihanteesta ensi syksynä tohtoriksi väittelevä, Ylen tuottaja Seija Aunila ja Ylen kotimaisten hankintaohjelmien vastaava tuottaja Jukka-Pekka Heiskanen.

Talollinen Jyrkisen ilmoitus Karjala-lehdessä 1920
Talollinen Jyrkisen ilmoitus Karjala-lehdessä 1920 lehti-ilmoitukset

Talollinen Jyrkisen ilmoitus Karjala-lehdessä 1920

Kyllä me suomalaiset tästäkin selviämme!