Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Vaalitaisto 2.0 – Voiko politiikan untuvikko menestyä vaaleissa?

Dokumentti seuraa kotkalaisen Mika Hostilan eduskuntavaalikampanjaa Liike Nyt:n ehdokkaana.
Vaaltaisto 2.0 -dokumenttielokuvan päähenkilö, eduskuntaan pyrkivä Mika Hostila laulaa Kotkan torilla. Dokumentti seuraa kotkalaisen Mika Hostilan eduskuntavaalikampanjaa Liike Nyt:n ehdokkaana. Kuva: Jukka Koskinen / MEDIATEHDAS DAKAR OY Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Vaalitaisto 2.0

TV1 torstaina 26.3.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaina 29.3. klo 11.45, Areenassa

Torit, rautatieasemat, opiskelijakylät ja karaokebaarit tulevat tutuiksi, kun kotkalainen Mika Hostila lähtee pyrkimään eduskuntaan.

Dokumenttielokuva Vaalitaisto 2.0 on kuvaus suomalaisen demokratian tilasta keväällä 2019. Dokumentti seuraa Mika Hostilan eduskuntavaalikampanjaa uuden poliittisen liikkeen, Liike Nytin ehdokkaana.

Ilman aiempaa poliittista kokemusta Mika päättää tukijoukkoineen selvittää, mikä on menestysresepti, jolla pääsee eduskuntaan. Apua hän liikkeen taustavoimilta Hjallis Harkimon johdolla.

Aikaa äänestäjien vakuuttamiseksi on vähän ja ääniä tarvitaan paljon. Mika päättää panostaa kampanjassaan sosiaaliseen mediaan. Onko verkostomarkkinointia työkseen tekevä mies vain hakemassa menestystä vai muuttaako kampanja hänen elämänsä suunnan? Onnistuminen punnitaan vaalipäivänä.

Talosta taloon, ääni ääneltä

Mikko Peltosen ja Pasi Riialin ohjaama ensimmäinen Vaalitaisto-elokuva valmistui 15 vuotta sitten. Dokumentti kuvaa vuoden 2004 kuntavaaleihin valmistautumista pienessä Miehikkälän kunnassa Kaakkois-Suomessa.

Elokuvassa Eetu Kirppu tavoittelee ensi kertaa paikkaa kunnanvaltuustossa. Vaalipäällikkönä toimii hänen ystävänsä, sanavalmis maanviljelijä Esko Rikkola.

Kumpikaan miehistä ei ole aiemmin äänestänyt, mutta nyt on saatava kokoon noin kolmekymmentä ääntä, jotta Eetun paikka valtuustossa olisi varma.

Talo talolta ja ääni ääneltä miehet kiertävät kuntaa. Elokuva vie tupiin ja kammareihin, eläkeläisten ja maahanmuuttajien koteihin sekä kuntaministerin puheille. Vaiheikas vaalikampanja huipentuu vaalipäivänä, jolloin tehty työ punnitaan

Kenellä on mahdollisuus tulla valituksi?

Molemmat Vaalitaisto-elokuvat kertovat suomalaisesta demokratiasta. Siitä, kuinka jokainen voi halutessaan lähteä ehdolle vaaleihin. Poliittista taustaa ei tarvita.

”Elokuvan päähenkilöinä poliittiset untuvikot ovat ihanteellisia. Samalla kun he selvittävät asioita itselleen, kokevat uutta ja oppivat, avautuvat asiat myös katsojalle. Päähenkilöissä on nähtävissä elokuvan edetessä selkeä kehityskaari. Etenkin Vaalitaisto 2.0 -elokuvassa tämä näkyy hyvin, kun päähenkilöä koulitaan kampanjoinnin saloihin asiantuntijoiden voimin”, kuvailee ohjaaja Mikko Peltonen.

Vaalitaisto-elokuvien välissä maailma on muuttunut paljon. Nykyisin sosiaalinen media on vahvasti läsnä kaikissa vaaleissa.

”Voi vain kuvitella millaisen somekampanjan Eetu ja Esko olisivat aikanaan vetäneet. Elokuvat välittävätkin erinomaisesti myös ajankuvaa. Vaalikampanjoita käydessään ehdokkaat kohtaavat paljon ihmisiä ja kuulevat heidän arjestaan, ongelmistaan ja toiveistaan”, Pasi Riiali pohtii.

Ohjaaja Mikko Peltonen muistuttaa, että elokuvien pääkysymykset liittyvät poliittiseen demokratiaan. Millaisia ehdokkaita meillä on ja kenellä on mahdollisuus tulla valituksi? Vaalitaisto-elokuvissa käydään läpi kahden eri ehdokkaan tarina, kahdessa erilaisessa ympäristössä ja kahdella erilaisella aikakaudella.

Ohjaus: Mikko Peltonen ja Pasi Riiali. Tuotanto: Dakar Oy, Suomi, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.