Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kannabis – lääke vai huume?

Mies valkoisessa suojapuvussa kannabisviljelmän keskellä
Lääkäri Javid Abdelmoneim vierailee tanskalaisella kannabisfarmilla. Mies valkoisessa suojapuvussa kannabisviljelmän keskellä Kuva: BBC Studios Prisma,Prisma: Kannabis - lääke vai huume?

TV1 keskiviikkona 25.3.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 28.3. klo 13.45 ja maanantaina 30.3. klo 23.00, Areenassa

Ihmiskunta elää erikoista aikaa lääketieteen historiassa, kun hampusta tehtyjä lääkkeitä on laillistettu ja otettu käyttöön. Lääkekannabista valmistetaan kasvista, jota käytetään terveydelle vahingollisena huumeena.

Lääkekannabiksen määrääminen on yhä kiistanalaista. Brittilääkäri Javid Abdelmoneim haluaa selvittää, voisiko hän määrätä lääkekannabista potilailleen. Mitä tutkijat sanovat lääkekannabiksen hyödyistä ja haitoista?

Uusissa tutkimuksissa on löytynyt kannabiksen viihdekäytön ja mielenterveysongelmien yhteys. Abdelmoneim osallistuu uraauurtavaan tutkimukseen, jossa selvitetään kannabiksen sisältämien ainesosien vaikutusta mielentilaan. Mitä tutkimus paljastaa ainesosien vaikutuksista kehoon ja aivoihin?

Lääkäri Javid Abdelmoneim tapaa dokumentissa 7-vuotiaan Alfie Dingleyn ja hänen vanhempansa. Lääkekannabis mullisti syntymästään saakka vaikeasta epilepsiasta kärsineen pienen potilaan elämän.

Alfie-pojalla oli merkittävä vaikutus siihen, että lääkekannabis laillistettiin Britanniassa vuonna 2018. Alfie sai ensimmäisenä luvan lääkekannabiksen käyttöön.

BBC:n dokumentti Kannabis – lääke vai huume? selvittää, miksi kannabis on aikamme kiistellyin lääkeaine.

Cannabis: Dangerous Drug Or Miracle Cure? Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.