Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kannabis – lääke vai huume?

Mies valkoisessa suojapuvussa kannabisviljelmän keskellä
Lääkäri Javid Abdelmoneim vierailee tanskalaisella kannabisfarmilla. Mies valkoisessa suojapuvussa kannabisviljelmän keskellä Kuva: BBC Studios Prisma,Prisma: Kannabis - lääke vai huume?

TV1 keskiviikkona 25.3.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 28.3. klo 13.45 ja maanantaina 30.3. klo 23.00, Areenassa

Ihmiskunta elää erikoista aikaa lääketieteen historiassa, kun hampusta tehtyjä lääkkeitä on laillistettu ja otettu käyttöön. Lääkekannabista valmistetaan kasvista, jota käytetään terveydelle vahingollisena huumeena.

Lääkekannabiksen määrääminen on yhä kiistanalaista. Brittilääkäri Javid Abdelmoneim haluaa selvittää, voisiko hän määrätä lääkekannabista potilailleen. Mitä tutkijat sanovat lääkekannabiksen hyödyistä ja haitoista?

Uusissa tutkimuksissa on löytynyt kannabiksen viihdekäytön ja mielenterveysongelmien yhteys. Abdelmoneim osallistuu uraauurtavaan tutkimukseen, jossa selvitetään kannabiksen sisältämien ainesosien vaikutusta mielentilaan. Mitä tutkimus paljastaa ainesosien vaikutuksista kehoon ja aivoihin?

Lääkäri Javid Abdelmoneim tapaa dokumentissa 7-vuotiaan Alfie Dingleyn ja hänen vanhempansa. Lääkekannabis mullisti syntymästään saakka vaikeasta epilepsiasta kärsineen pienen potilaan elämän.

Alfie-pojalla oli merkittävä vaikutus siihen, että lääkekannabis laillistettiin Britanniassa vuonna 2018. Alfie sai ensimmäisenä luvan lääkekannabiksen käyttöön.

BBC:n dokumentti Kannabis – lääke vai huume? selvittää, miksi kannabis on aikamme kiistellyin lääkeaine.

Cannabis: Dangerous Drug Or Miracle Cure? Tuotanto: BBC, Britannia, 2019.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.