Hyppää pääsisältöön

Ensemble Transparent kartoittaa suomalaista nykyimpressionismia

Ensemble Transparentissa soittaa kolme kokenutta ja taitavaa suomalaismuusikkoa - huilisti Erica Nygård, alttoviulisti Torsten Tiebout ja harpisti Päivi Severeide. Tältä soitinyhdistelmältä kuulija luonnostaan odottaa impressionismin sävyjä, ja Pilfink-yhtiön uutuuslevy vastaa odotuksiin. Ensemble Transparent kartoittaa suomalaista impressionismia mietteliäin, kirkkain soinnein.

Ensemble Transparent
Ensemble Transparent Uudet levyt

Levyllä on vain kolme lyhyehköä teosta. Kokeneen Lars Karlsonin sointuisasti keinahteleva Koralmetamorfoser on harmonioiltaan ja sointiväreiltään lähimpänä impressionismin ranskalaista ydintä. Vaasan Kuula-opistossa vaikuttavan Petri Judinin Mangalam soi astetta kromaattisemmin, mutta pitäytyy herkkäpiirteisen kolorismin selvissä, perinteisissä keinoissa. Atso Almilan Pages and Footnotes puolestaan viittaa Les Six -ryhmittymän leikkisään, uusklassiseen siipeen.

Puolen tunnin kokonaisuus on palkitsevaa kuunneltavaa. Tunnelma pysyy yhtenäisenä, kun sitä ei rikota väkinäisillä täytekappaleilla, mutta triolle myötäkarvaisin ilmaisu tulee hyödynnettyä laajasti.

Kun kotimaisen orkesteri- ja kamarimusiikkityön huipulla rutinoituneet muusikot pääsevät soittamaan näin luonnollisesti etenevää, prässäämätöntä ja sointuisaa, itse tilaamaansa musiikkia, tulos on tietysti mainio. Ongelmia kuuluu lähinnä Judinin teoksen kromaattisissa alttoviulukuluissa, joiden intonaatiota Tiebout olisi levytyksessä voinut työstää tarkemmin. Staattisemmat, herkät harmoniat trio onneksi saa soimaan kristallinkirkkaina ja herkkinä. Kömpelyyttä on myös levyvihkosen teksteissä, etenkin suomenkielisissä käännöksissä.

Kokonaisuus on kuitenkin ihastuttava muistutus siitä, että suomalaisessa nykymusiikissa on herkkä, koloristinen ja helposti lähestyttäväkin puolensa. Voisin kuvitella, että Ensemble Transparent toimisi loistavasti minkä tahansa kesäfestivaalin myöhäisillan tunnelmapalana.

Lars Karlson: Koralmetamorfoser. Petri Judin: Mangalam. Atso Almila: Pages and Footnotes. - Ensemble Transparent (Erica Nygård, huilu, Torsten Tiebout, alttoviulu, ja Päivi Severeide, harppu). (Pilfink, JJVCD-220)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Laajennettua liediä ranskalaisella eleganssilla

  Levyarvostelu

  Melodie, ranskalaisten vastine liedille, on aivan oma genrensä, jossa yhdistyvät hienovireinen tunneilmaisu, valoisa sävelkieli ja tyylikäs flirttailu viihdelaulelman kanssa. Sopraano Veronique Gens esittelee genren parhaita puolia levyllään Nuits (Öitä), jolle raikasta ilmettä antaa säestys: Alexandre Dratwicki on sovittanut melodie-klassikoita pianokvintetille.

 • The Gesualdo Six ja lempeä pärinä

  Levyarvostelu

  Owain Parkin johtama The Gesualdo Six kuuluu brittiläisten lauluyhtyeiden terävimpään kärkeen. Uudella levyllään "Fading" mieskuusikko soveltaa alan klassikkoreseptiä - yhdistetään sellaista renessanssin vokaalipolyfoniaa sellaiseen oman aikamme musiikkiin, että tunnelma pysyy yhtenäisenä.

 • Segerstamin lähtijäislahja: taivaallista Mahleria

  Levyarvostelu

  Leif Segerstamilla on pitkä suhde Turun filharmoniseen orkesteriin, mutta viime keväänä hänen ylikapellimestarikautensa päättyi. Muistoksi jäi useita levytyksiä, ja niistä parhaan Segerstam säästi viimeiseksi. Tulkinta Gustav Mahlerin neljännestä sinfoniasta hohtaa lempeää, sadunomaista valoa yhteisenä lähtijäislahjana kuulijoiden iloksi.

 • Kuorohartautta Pohjanmaalta

  Levyarvostelu

  Cantio Laudis on oululainen, vuonna 2006 perustettu sekakuoro, joka siirtää Pohjois-Pohjanmaan kunniakkaita hengellisen yhteislaulun perinteitä nuorin voimin tulevaisuuteen. Kuoron toinen omakustannelevy, otsikoltaan Rukous, sisältää pikkukappaleita kirkkomusiikin ja taidemusiikin tunnelmalliselta rajalta, ja osoittaa että kirkkokuorot ovat kehittyneet siinä missä maamme muukin musiikki.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua