Hyppää pääsisältöön

Ensemble Transparent kartoittaa suomalaista nykyimpressionismia

Ensemble Transparentissa soittaa kolme kokenutta ja taitavaa suomalaismuusikkoa - huilisti Erica Nygård, alttoviulisti Torsten Tiebout ja harpisti Päivi Severeide. Tältä soitinyhdistelmältä kuulija luonnostaan odottaa impressionismin sävyjä, ja Pilfink-yhtiön uutuuslevy vastaa odotuksiin. Ensemble Transparent kartoittaa suomalaista impressionismia mietteliäin, kirkkain soinnein.

Ensemble Transparent
Ensemble Transparent Uudet levyt

Levyllä on vain kolme lyhyehköä teosta. Kokeneen Lars Karlsonin sointuisasti keinahteleva Koralmetamorfoser on harmonioiltaan ja sointiväreiltään lähimpänä impressionismin ranskalaista ydintä. Vaasan Kuula-opistossa vaikuttavan Petri Judinin Mangalam soi astetta kromaattisemmin, mutta pitäytyy herkkäpiirteisen kolorismin selvissä, perinteisissä keinoissa. Atso Almilan Pages and Footnotes puolestaan viittaa Les Six -ryhmittymän leikkisään, uusklassiseen siipeen.

Puolen tunnin kokonaisuus on palkitsevaa kuunneltavaa. Tunnelma pysyy yhtenäisenä, kun sitä ei rikota väkinäisillä täytekappaleilla, mutta triolle myötäkarvaisin ilmaisu tulee hyödynnettyä laajasti.

Kun kotimaisen orkesteri- ja kamarimusiikkityön huipulla rutinoituneet muusikot pääsevät soittamaan näin luonnollisesti etenevää, prässäämätöntä ja sointuisaa, itse tilaamaansa musiikkia, tulos on tietysti mainio. Ongelmia kuuluu lähinnä Judinin teoksen kromaattisissa alttoviulukuluissa, joiden intonaatiota Tiebout olisi levytyksessä voinut työstää tarkemmin. Staattisemmat, herkät harmoniat trio onneksi saa soimaan kristallinkirkkaina ja herkkinä. Kömpelyyttä on myös levyvihkosen teksteissä, etenkin suomenkielisissä käännöksissä.

Kokonaisuus on kuitenkin ihastuttava muistutus siitä, että suomalaisessa nykymusiikissa on herkkä, koloristinen ja helposti lähestyttäväkin puolensa. Voisin kuvitella, että Ensemble Transparent toimisi loistavasti minkä tahansa kesäfestivaalin myöhäisillan tunnelmapalana.

Lars Karlson: Koralmetamorfoser. Petri Judin: Mangalam. Atso Almila: Pages and Footnotes. - Ensemble Transparent (Erica Nygård, huilu, Torsten Tiebout, alttoviulu, ja Päivi Severeide, harppu). (Pilfink, JJVCD-220)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua