Hyppää pääsisältöön

Kotoisan hallittu perheduo

Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

Duo Hermanchito: Gustavian Songs
Duo Hermanchito: Gustavian Songs Uudet levyt

Levyn otsikko Gustavian Songs on melko epämääräinen, ja siltä ohjelmistokin näyttää: de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua, sitten suomalaisia kansanlauluja, Bachianas Brasileiras nro 5 ujelluksineen, pari latinalaisamerikkalaista viihdekappaletta ja loppuun operettihitti saksaksi ja Schubertin lied. Mutta kas kummaa, duon varmaotteinen yhteispeli synnyttää ylläpitävän, leppoisaa kotikonserttia muistuttavan kokonaisuuden, jossa taide ja viihde ovat tasapainossa, samoin Suomi ja ulkomaat.

Sen tiesinkin, että Matti Riutamaan kitaransoitossa klassisen puolen tekniikka ja sointivärisilmä kohtaavat poppipuolen itsevarman ja luonnollisen rytminkäsittelyn. Vilja Riutamaan sopraano oli suurempi mutta iloinen yllätys. de Fallan lauluissa hän saa nuoreen, hallittuun ja neutraaliin ääneensä sopivaa pyöreyttä, ja vaikka espanjan ääntämys ei ole kauttaaltaan täydellistä, musiikin kansanomainen luontevuus välittyy hienosti.

Suomalaisissa kansanlauluissa ja latinoviihdekappaleissa Vilja Riutamaa siirtyy klassisesta äänenmuodostuksesta onnistuneesti pykälän verran luonnollisempaan ääneen, mikä perinteisesti on ollut suomalaisille ammattilaulajille hankalaa. Ilmeisesti tenori-isä Lasse Riutamaan musikaali- ja näyttämökokemus on siirtynyt tyttärelle, ja jalostunut - Vilja Riutamaassa on viimeinkin pätevä ehdokas kotimaisten operetti- ja musikaalituotantojen sopraanotähdeksi.

Isä-Riutamaa on myös vastannut levyn äänityksestä, joka taltioi kitaran ja laulun yksityiskohdat kauniisti mutta balanssin kustannuksella: Läheisen kitaran takia sopraanosta on jouduttu vetäytymään etäämmäs. Lisäksi äänikuva muuttuu päätösraidalla oudosti eikä sellisti-sisarus Aino-Maija Riutamaa de Matan vierailuja ole saatu yhdistettyä duoon kovinkaan kauniisti.

Konserttitilanteessa balanssi toimii varmasti paremmin, niin hienosti sisarukset toisiaan kuuntelevat, ja niin luonnollisen yhtenäisesti musiikki virtailee.

"Duo Hermanchito: Gustavian songs". Säv. de Falla, O. Merikanto, Kilpinen, Villa-Lobos, Pixinguinha, Bonfá, Stolz ja Schubert. - Vilja Riutamaa, sopraano, Matti Riutamaa, kitara, ym. (GRAZIA-060)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Stabat mater täynnä tunnetta

  Levyarvostelu

  Giovanni Battista Pergolesin Stabat Mater on yksi barokin tunnetuimpia kappaleita, nuorena kuolleen säveltäjän koskettava joutsenlaulu. Vuosien varrella olen kuullut Pergolesin Stabat materista alati koskettavampia levytyksiä, kun muusikot ovat yhä paremmin ymmärtäneet barokin intonaation, tyylin ja affektiivisuuden saloja, ja Ensemble Resonanzin uutuus menee taas kärkeen. Näin murheissaan ei äiti ole aiemmin seissyt poikansa ristin juurella.

 • Viulutähti Kopatchinskaja lumoaa lausujanakin

  Levyarvostelu

  Arnold Schönbergin melodraama Pierrot lunaire on hänen esitetyimpiä teoksiaan, mutta itse olen aina vierastanut sen vaatimaa puhelaulua. Ammattilaulajan esittämänä siihen kertyy hienoa äänenmuodostusta, joka on liian kaukana puheesta; näyttelijä puolestaan ei pysy musiikin kyydissä niin hyvin, että pystyisi reagoimaan musiikin tapahtumiin ja karaktääreihin. Uuden levyn perusteella ylivertainen ratkaisu tähän ongelmaan on viulistitähti Patricia Kopatchinskaja, jonka rohkeus, musikaalisuus ja taituruus takaavat parhaan Pierrot lunaire -elämyksen ikinä.

 • Kujeilevat kapriisit

  Levyarvostelu

  Paholaisen viuluniekka Niccolo Paganini omisti kuuluisat kaksikymmentäneljä kapriisiaan "agli artisti" eli taiteilijoille. Sittemmin niitä on kuitenkin käytetty lähinnä viulutekniikan hiomiseen ja mittaamiseen, mikä on rapauttanut niiden arvoa. Onneksi viulistit ovat nykyään alkaneet levyttää kapriiseja siinä vaiheessa, kun opinnoista ja kilpailuista on tarpeeksi aikaa - pirullisiin vaikeuksiin nimittäin kätkeytyy nokkelaa musiikkia, joka paljastaa paitsi taidot myös ominaisuudet taiteilijana. Niin käy myös Alina Ibragimovan kujeilevalla kapriisilevytyksellä.

 • Rohkea osallisuus kuuluu Valkeajoen harmonikka-Lindbergissä

  Levyarvostelu

  Kolmisen vuotta sitten kuulin konsertissa, kuinka Janne Valkeajoki soitti harmonikalle sovittamaansa Magnus Lindbergin musiikkia. Esityksen intensiteetti ja luontevuus tekivät vaikutuksen jo silloin, ja nyt Valkeajoen esikoislevyllä ne vielä korostuvat. Maamme paras nuori harmonikansoittaja ja kapellimestarinakin pätevä Janne Valkeajoki selvästi haluaa ja osaa soittaa Magnus Lindbergiä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua