Hyppää pääsisältöön

Kotoisan hallittu perheduo

Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

Duo Hermanchito: Gustavian Songs
Duo Hermanchito: Gustavian Songs Uudet levyt

Levyn otsikko Gustavian Songs on melko epämääräinen, ja siltä ohjelmistokin näyttää: de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua, sitten suomalaisia kansanlauluja, Bachianas Brasileiras nro 5 ujelluksineen, pari latinalaisamerikkalaista viihdekappaletta ja loppuun operettihitti saksaksi ja Schubertin lied. Mutta kas kummaa, duon varmaotteinen yhteispeli synnyttää ylläpitävän, leppoisaa kotikonserttia muistuttavan kokonaisuuden, jossa taide ja viihde ovat tasapainossa, samoin Suomi ja ulkomaat.

Sen tiesinkin, että Matti Riutamaan kitaransoitossa klassisen puolen tekniikka ja sointivärisilmä kohtaavat poppipuolen itsevarman ja luonnollisen rytminkäsittelyn. Vilja Riutamaan sopraano oli suurempi mutta iloinen yllätys. de Fallan lauluissa hän saa nuoreen, hallittuun ja neutraaliin ääneensä sopivaa pyöreyttä, ja vaikka espanjan ääntämys ei ole kauttaaltaan täydellistä, musiikin kansanomainen luontevuus välittyy hienosti.

Suomalaisissa kansanlauluissa ja latinoviihdekappaleissa Vilja Riutamaa siirtyy klassisesta äänenmuodostuksesta onnistuneesti pykälän verran luonnollisempaan ääneen, mikä perinteisesti on ollut suomalaisille ammattilaulajille hankalaa. Ilmeisesti tenori-isä Lasse Riutamaan musikaali- ja näyttämökokemus on siirtynyt tyttärelle, ja jalostunut - Vilja Riutamaassa on viimeinkin pätevä ehdokas kotimaisten operetti- ja musikaalituotantojen sopraanotähdeksi.

Isä-Riutamaa on myös vastannut levyn äänityksestä, joka taltioi kitaran ja laulun yksityiskohdat kauniisti mutta balanssin kustannuksella: Läheisen kitaran takia sopraanosta on jouduttu vetäytymään etäämmäs. Lisäksi äänikuva muuttuu päätösraidalla oudosti eikä sellisti-sisarus Aino-Maija Riutamaa de Matan vierailuja ole saatu yhdistettyä duoon kovinkaan kauniisti.

Konserttitilanteessa balanssi toimii varmasti paremmin, niin hienosti sisarukset toisiaan kuuntelevat, ja niin luonnollisen yhtenäisesti musiikki virtailee.

"Duo Hermanchito: Gustavian songs". Säv. de Falla, O. Merikanto, Kilpinen, Villa-Lobos, Pixinguinha, Bonfá, Stolz ja Schubert. - Vilja Riutamaa, sopraano, Matti Riutamaa, kitara, ym. (GRAZIA-060)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua