Hyppää pääsisältöön

Kotoisan hallittu perheduo

Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

Duo Hermanchito: Gustavian Songs
Duo Hermanchito: Gustavian Songs Uudet levyt

Levyn otsikko Gustavian Songs on melko epämääräinen, ja siltä ohjelmistokin näyttää: de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua, sitten suomalaisia kansanlauluja, Bachianas Brasileiras nro 5 ujelluksineen, pari latinalaisamerikkalaista viihdekappaletta ja loppuun operettihitti saksaksi ja Schubertin lied. Mutta kas kummaa, duon varmaotteinen yhteispeli synnyttää ylläpitävän, leppoisaa kotikonserttia muistuttavan kokonaisuuden, jossa taide ja viihde ovat tasapainossa, samoin Suomi ja ulkomaat.

Sen tiesinkin, että Matti Riutamaan kitaransoitossa klassisen puolen tekniikka ja sointivärisilmä kohtaavat poppipuolen itsevarman ja luonnollisen rytminkäsittelyn. Vilja Riutamaan sopraano oli suurempi mutta iloinen yllätys. de Fallan lauluissa hän saa nuoreen, hallittuun ja neutraaliin ääneensä sopivaa pyöreyttä, ja vaikka espanjan ääntämys ei ole kauttaaltaan täydellistä, musiikin kansanomainen luontevuus välittyy hienosti.

Suomalaisissa kansanlauluissa ja latinoviihdekappaleissa Vilja Riutamaa siirtyy klassisesta äänenmuodostuksesta onnistuneesti pykälän verran luonnollisempaan ääneen, mikä perinteisesti on ollut suomalaisille ammattilaulajille hankalaa. Ilmeisesti tenori-isä Lasse Riutamaan musikaali- ja näyttämökokemus on siirtynyt tyttärelle, ja jalostunut - Vilja Riutamaassa on viimeinkin pätevä ehdokas kotimaisten operetti- ja musikaalituotantojen sopraanotähdeksi.

Isä-Riutamaa on myös vastannut levyn äänityksestä, joka taltioi kitaran ja laulun yksityiskohdat kauniisti mutta balanssin kustannuksella: Läheisen kitaran takia sopraanosta on jouduttu vetäytymään etäämmäs. Lisäksi äänikuva muuttuu päätösraidalla oudosti eikä sellisti-sisarus Aino-Maija Riutamaa de Matan vierailuja ole saatu yhdistettyä duoon kovinkaan kauniisti.

Konserttitilanteessa balanssi toimii varmasti paremmin, niin hienosti sisarukset toisiaan kuuntelevat, ja niin luonnollisen yhtenäisesti musiikki virtailee.

"Duo Hermanchito: Gustavian songs". Säv. de Falla, O. Merikanto, Kilpinen, Villa-Lobos, Pixinguinha, Bonfá, Stolz ja Schubert. - Vilja Riutamaa, sopraano, Matti Riutamaa, kitara, ym. (GRAZIA-060)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Laajennettua liediä ranskalaisella eleganssilla

  Levyarvostelu

  Melodie, ranskalaisten vastine liedille, on aivan oma genrensä, jossa yhdistyvät hienovireinen tunneilmaisu, valoisa sävelkieli ja tyylikäs flirttailu viihdelaulelman kanssa. Sopraano Veronique Gens esittelee genren parhaita puolia levyllään Nuits (Öitä), jolle raikasta ilmettä antaa säestys: Alexandre Dratwicki on sovittanut melodie-klassikoita pianokvintetille.

 • The Gesualdo Six ja lempeä pärinä

  Levyarvostelu

  Owain Parkin johtama The Gesualdo Six kuuluu brittiläisten lauluyhtyeiden terävimpään kärkeen. Uudella levyllään "Fading" mieskuusikko soveltaa alan klassikkoreseptiä - yhdistetään sellaista renessanssin vokaalipolyfoniaa sellaiseen oman aikamme musiikkiin, että tunnelma pysyy yhtenäisenä.

 • Segerstamin lähtijäislahja: taivaallista Mahleria

  Levyarvostelu

  Leif Segerstamilla on pitkä suhde Turun filharmoniseen orkesteriin, mutta viime keväänä hänen ylikapellimestarikautensa päättyi. Muistoksi jäi useita levytyksiä, ja niistä parhaan Segerstam säästi viimeiseksi. Tulkinta Gustav Mahlerin neljännestä sinfoniasta hohtaa lempeää, sadunomaista valoa yhteisenä lähtijäislahjana kuulijoiden iloksi.

 • Kuorohartautta Pohjanmaalta

  Levyarvostelu

  Cantio Laudis on oululainen, vuonna 2006 perustettu sekakuoro, joka siirtää Pohjois-Pohjanmaan kunniakkaita hengellisen yhteislaulun perinteitä nuorin voimin tulevaisuuteen. Kuoron toinen omakustannelevy, otsikoltaan Rukous, sisältää pikkukappaleita kirkkomusiikin ja taidemusiikin tunnelmalliselta rajalta, ja osoittaa että kirkkokuorot ovat kehittyneet siinä missä maamme muukin musiikki.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua