Hyppää pääsisältöön

Kotoisan hallittu perheduo

Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

Duo Hermanchito: Gustavian Songs
Duo Hermanchito: Gustavian Songs Uudet levyt

Levyn otsikko Gustavian Songs on melko epämääräinen, ja siltä ohjelmistokin näyttää: de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua, sitten suomalaisia kansanlauluja, Bachianas Brasileiras nro 5 ujelluksineen, pari latinalaisamerikkalaista viihdekappaletta ja loppuun operettihitti saksaksi ja Schubertin lied. Mutta kas kummaa, duon varmaotteinen yhteispeli synnyttää ylläpitävän, leppoisaa kotikonserttia muistuttavan kokonaisuuden, jossa taide ja viihde ovat tasapainossa, samoin Suomi ja ulkomaat.

Sen tiesinkin, että Matti Riutamaan kitaransoitossa klassisen puolen tekniikka ja sointivärisilmä kohtaavat poppipuolen itsevarman ja luonnollisen rytminkäsittelyn. Vilja Riutamaan sopraano oli suurempi mutta iloinen yllätys. de Fallan lauluissa hän saa nuoreen, hallittuun ja neutraaliin ääneensä sopivaa pyöreyttä, ja vaikka espanjan ääntämys ei ole kauttaaltaan täydellistä, musiikin kansanomainen luontevuus välittyy hienosti.

Suomalaisissa kansanlauluissa ja latinoviihdekappaleissa Vilja Riutamaa siirtyy klassisesta äänenmuodostuksesta onnistuneesti pykälän verran luonnollisempaan ääneen, mikä perinteisesti on ollut suomalaisille ammattilaulajille hankalaa. Ilmeisesti tenori-isä Lasse Riutamaan musikaali- ja näyttämökokemus on siirtynyt tyttärelle, ja jalostunut - Vilja Riutamaassa on viimeinkin pätevä ehdokas kotimaisten operetti- ja musikaalituotantojen sopraanotähdeksi.

Isä-Riutamaa on myös vastannut levyn äänityksestä, joka taltioi kitaran ja laulun yksityiskohdat kauniisti mutta balanssin kustannuksella: Läheisen kitaran takia sopraanosta on jouduttu vetäytymään etäämmäs. Lisäksi äänikuva muuttuu päätösraidalla oudosti eikä sellisti-sisarus Aino-Maija Riutamaa de Matan vierailuja ole saatu yhdistettyä duoon kovinkaan kauniisti.

Konserttitilanteessa balanssi toimii varmasti paremmin, niin hienosti sisarukset toisiaan kuuntelevat, ja niin luonnollisen yhtenäisesti musiikki virtailee.

"Duo Hermanchito: Gustavian songs". Säv. de Falla, O. Merikanto, Kilpinen, Villa-Lobos, Pixinguinha, Bonfá, Stolz ja Schubert. - Vilja Riutamaa, sopraano, Matti Riutamaa, kitara, ym. (GRAZIA-060)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua