Hyppää pääsisältöön

Kotoisan hallittu perheduo

Sopraano Vilja Riutamaa ja kitaristi Matti Riutamaa ovat sisaruksia musikaalisesta perheestä. Nuorilla taiteilijoilla on toki itsenäiset urat, mutta yhteinen Duo Hermanchito lienee heille tärkeä projekti, ja kuulostaa siltä kuin sisarukset viettäisivät yhteistä iltaa rakkaimman musiikkinsa parissa, sanattoman yhteisymmärryksen vallitessa, mutta korkealla ammattitaidolla.

Duo Hermanchito: Gustavian Songs
Duo Hermanchito: Gustavian Songs Uudet levyt

Levyn otsikko Gustavian Songs on melko epämääräinen, ja siltä ohjelmistokin näyttää: de Fallan Seitsemän espanjalaista kansanlaulua, sitten suomalaisia kansanlauluja, Bachianas Brasileiras nro 5 ujelluksineen, pari latinalaisamerikkalaista viihdekappaletta ja loppuun operettihitti saksaksi ja Schubertin lied. Mutta kas kummaa, duon varmaotteinen yhteispeli synnyttää ylläpitävän, leppoisaa kotikonserttia muistuttavan kokonaisuuden, jossa taide ja viihde ovat tasapainossa, samoin Suomi ja ulkomaat.

Sen tiesinkin, että Matti Riutamaan kitaransoitossa klassisen puolen tekniikka ja sointivärisilmä kohtaavat poppipuolen itsevarman ja luonnollisen rytminkäsittelyn. Vilja Riutamaan sopraano oli suurempi mutta iloinen yllätys. de Fallan lauluissa hän saa nuoreen, hallittuun ja neutraaliin ääneensä sopivaa pyöreyttä, ja vaikka espanjan ääntämys ei ole kauttaaltaan täydellistä, musiikin kansanomainen luontevuus välittyy hienosti.

Suomalaisissa kansanlauluissa ja latinoviihdekappaleissa Vilja Riutamaa siirtyy klassisesta äänenmuodostuksesta onnistuneesti pykälän verran luonnollisempaan ääneen, mikä perinteisesti on ollut suomalaisille ammattilaulajille hankalaa. Ilmeisesti tenori-isä Lasse Riutamaan musikaali- ja näyttämökokemus on siirtynyt tyttärelle, ja jalostunut - Vilja Riutamaassa on viimeinkin pätevä ehdokas kotimaisten operetti- ja musikaalituotantojen sopraanotähdeksi.

Isä-Riutamaa on myös vastannut levyn äänityksestä, joka taltioi kitaran ja laulun yksityiskohdat kauniisti mutta balanssin kustannuksella: Läheisen kitaran takia sopraanosta on jouduttu vetäytymään etäämmäs. Lisäksi äänikuva muuttuu päätösraidalla oudosti eikä sellisti-sisarus Aino-Maija Riutamaa de Matan vierailuja ole saatu yhdistettyä duoon kovinkaan kauniisti.

Konserttitilanteessa balanssi toimii varmasti paremmin, niin hienosti sisarukset toisiaan kuuntelevat, ja niin luonnollisen yhtenäisesti musiikki virtailee.

"Duo Hermanchito: Gustavian songs". Säv. de Falla, O. Merikanto, Kilpinen, Villa-Lobos, Pixinguinha, Bonfá, Stolz ja Schubert. - Vilja Riutamaa, sopraano, Matti Riutamaa, kitara, ym. (GRAZIA-060)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua