Hyppää pääsisältöön

Pieni mutta taidokas kokoonpano korostaa vokaalipolyfonian herkkyyttä

New York Polyphony on renessanssin vokaalipolyfoniaan erikoistunut mieskvartetti, joka pystyy esittämään neliäänistä, korkeaakin satsia musiikin vaatimalla kirkkaudella ja yhtenäisyydellä. Maailmanluokan osaaminen on tarpeen, koska paastonajan levyllään yhtye esittää Francisco de Peñalosan ja Pedro de Escobarin tunteikasta mutta äärimmäisen herkkää polyfoniaa.

Penalosa: Lamentationes
Penalosa: Lamentationes Uudet levyt

Peñalosa ja Escobar olivat käynnistämässä Espanjan vokaalipolyfonian kultakautta 1400-luvun lopussa, ja heidän mestaruutensa on tiedossa. Mutta juuri koskaan en ole kuullut heidän musiikkiaan yhtä paljaana, viiltävänä ja koskettavana kuin tällä levyllä. Levyn ydin, valikoima Peñalosan säveltämiä valitusvirsiä, on itse asiassa niin intensiivistä kuunneltavaa, että sitä on syystäkin tauotettu hänen L'homme Armé -messunsa vaihtelevilla karaktääreillä sekä hänen ja de Escobarin pienimuotoisemmilla kappaleilla.

Joskus renessanssin vokaalipolyfonia tuntuu liiankin tasaiselta kirkkaudelta, mutta tässä musiikissa on jatkuvasti yksityiskohtia, jotka pysähdyttävät kuulijan todella kuuntelemaan. Kun polyfonia seisahtuu homofonisiksi sointupylväiksi, tai kun terssitön aloitussointu liukuu kohti täyteläisempää harmoniaa, niistä hetkistä ei tunnetta puutu. Molemmat renessanssimestarit eivät myöskään tuki polyfoniaa, vaan luovat vaihtelua äänten määrää alati vaihtelemalla.

New York Polyphonyn sointi rakentuu uskottavalle bassoäänelle, ja korkeat miesäänet puolestaan ovat neutraaleja ja ärsyttämättömiä. Isoon kuoromassaan verrattuna neljän äänen polveilu tuntuu inhimillisemmältä ja sitä on helpompi seurata, koska joka äänellä on oma värinsä. Yhtenäisyyttä on kuitenkin aivan tarpeeksi, ja puhtaus on huikealla tasolla. Herkkyydellä ja hauraudella herkuttelu perustuu äärimmäiseen osaamiseen. Samalla musiikista välittyy pyhyyden tuntu, ja uskon että tällä levyllä New York Polyphonyn valituslaulut pystyvät kurkottamaan yli kirkkokunta- ja uskontorajojen.

"Lamentationes". Francisco de Penalosa: Lamentationes; Missa L'homme armé ym. Pedro de Escobar: Stabat mater ym. - New York Polyphony. (BIS-2407)

Kuuntele Uudet levyt 24.3.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Tähden kirkkautta ja paimenten ihmetystä keskiajalta

  Levyarvostelu

  Joululevyvalikoiman ajallisesti etäisin uusi joululevy tuo joulun ihmeen kaikista lähimmäksi, ainakin minulle. Boston Camerata ja kokenut keskiaikatyylittelijä Anne Azema ovat rakentaneet pelkistetyistä soittimista, muinaisista lauluista ja latinankielisistä teksteistä levyn, jolla soi tähden kirkkaus, paimenten ihmetys ja vähän myös itämaiden tietäjien eksotiikka.

 • Gambojen pehmeä särinä tuo joulun 1600-luvulta

  Levyarvostelu

  1600-luvun vaihteessa kuningatar Elisabeth I:n Englannissa joulua odotettiin hartaammin kuin nykyään, eikä joulupäivästä alkanut juhlakausikaan ollut rajua riekkumista, etenkään hovissa. Tässä hengessä loistava gambayhtye Fretwork ja mezzosopraano Helen Charlston ovat koonneet uuden joululevynsä, jota kuunnellessa musiikin harras kauneus valtaa tilan kulutusjuhlalta.

 • Lauluyhtyejoulu on jo perinne

  Levyarvostelu

  Lauluyhtye Rajattoman suosittu joulutuplalevy julkaistiin liki kaksikymmentä vuotta sitten. Se on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja lisäksi synnyttänyt Suomeen uuden joulumusiikkiperinteen, kevyesti vahvistettujen lauluyhtyeiden kirkkokelpoisen jouluviihteen. Siitä perinteestä ammentaa myös lauluyhtye Kuvaja uudella joululevyllään Tästä alkaa joulu.

 • Miltä joulu kuulostaa nykysaameksi?

  Levyarvostelu

  Norjan saamelainen Kajsa Balto joikaa ja laulaa nykysaamelaiseen maailmanmusiikkityyliin, joka löytää varsin erikoisen sovelluksen Balton uuden joululevyn musiikista. Yhtyeensä ja välillä orkesterin kanssa Balto tyylittelee saameksi Erkki Melartinin Lapin joulun, Adolphe Adamin Joululaulun ja pari keskieurooppalaista jouluvirttä, ja kun seassa on Balton omaakin musiikkia, kokonaisuus palauttaa mieleen, että monet joulun perinteet ovat kulttuurienvälisiä sulautumia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua