Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Sakari Oramo siivoaa ja leipoo – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Sakari Oramo kotipihalla Espoossa maaliskuussa 2020.
Kapellimestari Sakari Oramo viihtyy kotona Espoossa. Kapellimestari Sakari Oramo kotipihalla Espoossa maaliskuussa 2020. Kuva: Sakari Oramo Sakari Oramo

Lontoossa ja Tukholmassa ylikapellimestarina työskentelevä kapellimestari Sakari Oramo viettää koronakevättä kotonaan Espoossa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kapellimestarikoulutuksen professorina vuoden 2020 alussa aloittanut Oramo ehtii nyt myös siivota ja leipoa.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Sakari Oramo toimii tällä hetkellä Lontoossa BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja Tukholmassa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja aloitti lisäksi vuoden 2020 alussa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksen professorina.

Kapellimestari, professori Sakari Oramo vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotona Espoossa.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Konsertit peruttu. Opetus etänä. – Pluspuolena kerrankin aikaa olla kotona!

Miten päiväsi kuluvat?
Professorin töitä tehdessä ja huushollia siivotessa.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
No juuri sitä, siivonnut huushollia. Leiponut oon myös.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Ehkä sellaisia, jotka ovat olleet piilossa.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Olen jo ennen pandemiaa alkanut ajatella, että ammatillista elämää pitää muokata kestävämpään suuntaan: ei lentelyä mantereelta toiselle yms. Tietenkin tuntuu oudolta olla pitkään erossa omissa bändeistäni Tukholmassa ja Lontoossa. Opettaminen, etänäkin on upea, uusi haaste. Ajatukset ovat niiden luona, joita tilanne asettaa suoranaiseen hengenvaaraan.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Kunkin mielimusiikkia. Itse en tällä hetkellä halua kuunnella synkkiä biisejä.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Menemme tästä läpi ja tulemme vahvempina ulos toisesta päästä.

Näin kapelimestari Sakari Oramo vastasi kysymyksiin keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Katso ja kuuntele

Langgaard, Rued: Sinfonia nro 6 "Det Himmelrivende" & Strauss, Richard: Vier letzte Lieder. Radion sinfoniaorkesteri joht. Sakari Oramo, sol. Anu Komsi, sopraano. Helsingin Musiikkitalo 22.1.2020.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.