Hyppää pääsisältöön

Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

Muistilappuja, joissa kaikissa lukee: Bostaa himassa!
Muistilappuja, joissa kaikissa lukee: Bostaa himassa! Kuva: Marjo Harju / YLE slangi,Stadin slangi

Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei just nyt ole yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Jonkun mielestä tämä skrivaus voi olla fiba ja joku yrittää ehkä suolata sen takia, mutta jos sä tsennaat, niin yytsi finaaliin asti.

Moni miettii, miten vanhat gubbet ja mutsit kestää, ja miten niitä voi jeesaa, kun styrkka jehukin hannaa virusta. Suurin osa jumittaa tällä hetkellä himassa koronan takia, mutta osa käy vielä duunimestalla vaikka stogessa, dösässä ja skurussa pitää stressaa viruksen takia.

Kotona ei tarvitse pitää rotsia tai sprigiä, mutta jotkut kledjut kandee olla päällä etäpalaverissakin.

Jotkut saa tosiaan bostailla himassa, mutta ne jeesaa sitten skidejä skolehommissa ja bragaa sen takia. Monilla aikuisilla on paikat klesana, kun pitää tsittaa omassa luukussa eikä pääse kohottamaan kondista. Toisaalta joku voi myös alkaa döfää, jos ei maindaa käydä suihkussa.

suojapukuinen mies puhdistaa tietokonetta
suojapukuinen mies puhdistaa tietokonetta Kuva: /All Over Press koronavirus,tietokoneet

Kotona ei tarvitse pitää rotsia tai sprigiä, mutta jotkut kledjut kandee olla päällä etäpalaverissakin. Jos on simmarit ja lantsarit jalassa, niin tietsikan kamera olisi hyvä stikkaa silleen, ettei kukaan hogaa niitä.

Nuorilla on styylaaminen nyt vaikeampaa, kun jengi on karanteenissa eikä voi dallaa gartsalla. Toiset skulaa yksin skebaa sohvalla, kun keikat on peruttu. Toivottavasti moni ei kuitenkaan kaiva flindaa esiin ja ala dokaa.

Monella on onneksi klitsussa paljon varasafkaa, jota voi skruudaa.

Helpotusta tuo, jos voi hengaa ja jubailla frendien kaa edes somessa ja blastata niille vaikka hallituksen feeluista, jos siltä tuntuu. Ei kantsi kuitenkaan flöittaa somessakaan mitään skeidaa eikä jakaa feikkiuutisia.

legoukko istuu pienen legotietokoneen ääressä
legoukko istuu pienen legotietokoneen ääressä Kuva: imago images/MiS/ All Over Press legot

Ne ketkä budjaa böndellä on ehkä enemmän turvassa, kun siellä on vähemmän ryysistä, mutta toisaalta sieltä on pidempi matka kaikkiin puljuihin, kun mätöt loppuu tsöken skobeista. Monella on onneksi klitsussa safkaa, jota voi skruudaa. Kohta voi metskaa myös fisuja.

Stadissakin on monessa menomestassa dörtsit posessa. Nyt ei oikein pääse bibluunkaan londaamaan bögejä, mutta onneksi voi vielä ridaa tsygalla skutsissa.

Jos rööki maistuu, kantsis lopettaa blaadaaminen heti. Se jeesaa keuhkoja tosi paljon, jos se korona sitten alkaa skabailla sun kanssa.

Flydeen ei pääse, mutta saa spiidaa, jos se jeesaa.

Kantsii snaijata, että tyypit voi funtsii tilanteesta eri tavalla. Joku on ihan jumissa ja skagailee, toinen tsiigaa tulevaisuuteen valoisammin ja diggaa kun fågelit sjungaa.

Hiffataan kuitenkin se, että me ollaan tässä trabelissa vähän niin kuin samassa botskissa kaikki - finskit, slobot, svedut ja kaikki muutkin.

Flydeen ei pääse, mutta saa spiidaa, jos se jeesaa. Eikä nyt sitten dissata ketään, paitsi sitä koronaa. Slangi elää ja muuttuu, niin mekin!

Pöydällä on kannettava tietokone ja mm. kyniä, kännykkä ja leikkitraktori.
Pöydällä on kannettava tietokone ja mm. kyniä, kännykkä ja leikkitraktori. Kuva: imago images/penofoto/ All Over Press etätyö

Kirjoituksessa on käytetty Stadin slangia ja yleläistä artikkeliosaamista. Mukaan on sekoitettu myös ripaus kirjoittajan omaa katutietoa Hyrylästä. Jos sinulla on kommentteja aiheesta tai löydät slangioppivirheitä, kommentoi artikkelin alle.

Aristoteleen kantapäässä keskustellaan slangista ja vieraana on slangiproffa Heikki Paunonen, joka on tutkinut slangia vuosikymmenten ajan.

Kommentit
 • Tatuointi on kantajalleen ikuinen, mutta taideteoksena lyhytikäinen

  Tatuoinneissa näkyy erilaisia tyylisuuntia ja muoteja.

  Tatuoinnin ottaminen sattuu ja teon peruuttaminen on hyvin vaikeaa. Tatuointi on merkki, jolla halutaan kertoa asioista, jotka ovat kantajalleen elinikäisesti tärkeitä. 80-luvun puolivälissä tatuointeja alkoi näkyä tuttavapiiriini kuuluvilla henkilöillä, myös naisilla. Tatuoinnit kiinnostivat, koska niihin liitettiin edelleen normiyhteiskunnan reunalla tai ulkopuolella elämisen leima.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

  Osallistu keskusteluun tai soita studioon la 28.3. klo 19!

  Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena. Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona.

 • Koronasta bamlataan eri tavalla Stadissa kuin landella

  Slangista ja koronasta on erilaisia fiiliksiä.

  Jengillä on snadisti erilaiset vibat slangin oikeaoppisuudesta, kuten tällä hetkellä myös koronaepidemiasta. Aristoteleen kantapään toimittaja funtsi, että koska tilanne maailmassa ei ole just nyt yhtään kliffa, täytyy koronasta skrivaa myös omalla slangilla.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri