Suomen luonnon päivän kunniaksi järjestetty luontorunokilpailu saavutti suuren suosion. Kilpailu alkoi maaliskuun lopulla ja päättyi 15.7. 2020. Kilpailurunoja lähettiin tänä aikana noin 3000 kpl, mikä yllätti täysin esiraadin jäsenet ja kilpailun järjestäjät. Onnea voittajille ja lämmin kiitos kaikille osallistuneille!
Esiraati kävi läpi kaikki kilpailurunot ja valitsi niistä kolmekymmentä finalistia jatkoon. Esiraadissa olivat mukana Suomen luonnon päivän ohjausryhmän lisäksi Minna Joenniemi, Vesa Rantama, Aleksis Salusjärvi ja Henriika Tulivirta.
Tasavallan presidentin puoliso, runoilija rouva Jenni Haukio valitsi finalistien joukosta voittajaksi Aino Krohnin runon Näillä silmillä. Krohn osallistui kilpailuun nimimerkillä Veera Viita.
Näillä silmillä ei enää
näe hyvin lähelle.
On otettava etäisyyttä
ihmisiin, asioihin, ajatuksiinsa,
katsottava kauempaa
metsän reunaa, kaislikkoa,
vuodenaikaa, joka vaihtuu,
muuttuu ja katoaa,
etiäistä, joka toistuu ja pelottaa.
On nähtävä uudelleen unet, joita ei voi
unohtaa, on hyväksyttävä haalistuminen,
hitaus, herpaantuminen
ja verhot,
miten kaikki laskeutuu.
Anna meille, anna meille
vielä edes yksi maisema; se, missä usva
kiirii pitkin järven selkää
ja laiturin kaiteella varhainen lokki
odottaa kalastajan paluuta.
– Veera Viita
Lisäksi rouva Haukio halusi palkita kunniamaininnalla 6-vuotiaan Ottilia Vuorikurun nimimerkillä Pihla 6 v. lähettämän runon:
Kesä oli saapumassa maailmaan.
Sen kaikki puut ja lehdet olivat kirkkaita, ihania, vihreitä.
Koko maailma oli vihreä.
Sitten sammakot hyppelivät lumpeenlehdistä
lumpeelle ja lumpeelle.
Lumpeenlehdetkin tanssivat.
– Pihla 6v.
Kuuntele runot rouva Haukion lausumana.
Palkintoina runokilpailussa jaetaan luontokirjoja ja Suomen luonnon päivän runoilijan kunniakirja. Lisäksi Metsähallitus on luvannut voittajalle ja läheisilleen viikonloppumajoituksen luonnon helmassa.
Luontorunokilpailu osoitti, miten suomalaiset rakastavat luontoaan
Kilpailuun lähettivät runoja kaiken ikäiset suomalaiset ja Suomen luonnosta kiinnostuneet. Kukin osallistuja sai lähettää korkeintaan kolme runoa.
Runoissa liikutaan Suomen luonnossa eri vuodenaikoina – retkeillään muistoissa ja nykyhetkessä, maalla ja kaupungissa, sadesäässä, usva-aamuissa, tähtiöinä, pakkashangilla ja hellepäivinä.
Runoista löytyy paljon eläimiä ja kasveja. Kissankellojen, kultapiiskujen, valkolehdokkien ja kukkivan hillan kauneus, sammalmaton hohtava vihreys, saniaisten ja puiden pitkä ikä ovat mukana runoissa. Kurjet, joutsenet, kuikat ja varikset ovat huutaneet itsensä runomuistoihin. Myös ajankohtaiset pölyttäjät ja niiden merkitys ovat monessa runossa tärkeässä roolissa.
Runoissa on myös huolta tulevasta – miten selviämme ilmastonmuutoksen, lajikadon ja saastumisen haasteista, ja surua siitä, miten olemme luontoa kohdelleet.
Koronakevät ja sen aiheuttamat tuntemukset ovat myös läsnä. Toisaalta luontoon sulautuminen, mielen rauhoittuminen, luonnon kauneus ja ilo tuntuvat nousevan huolia vahvempina teemoina esiin.
Kilpailun perusteella vaikuttaa sitä, että luonto on monille suomalaisille tärkeä ja rakas, ja siellä koettuja hienoja hetkiä muistellaan vuosikymmenten jälkeenkin.
Arvo itsellesi luontoruno
Voit tutustua runoihin runokoneen avulla. Kone arpoo sinulle runoja napin painalluksella. Avaa runokone tästä.
Lue kilpailuun osallistuneet luontorunot
Tälle sivulle on listattu kaikki kilpailuun osallistuneet luontorunot. Lisää runoja saat näkyviin painikkeesta: "Lataa lisää viestejä".
(Osallistumalla kilpailuun annoit kilpailun järjestäjätahoille luvan käyttää runoasi kilpailun yhteydessä. Yleisradio julkaisee runot verkkosivuillaan ja voi jakaa niitä kanavillaan, myös sosiaalisessa mediassa. Tekijänoikeudet pysyvät runon kirjoittajalla. Käytössä on aihetunniste #luontorunokilpailu.)
Edit 7.9.2020: linkki finalistirunoihin lisätty
Edit 27.8.2021: runokone lisätty