Hyppää pääsisältöön

Millainen Suomen luonto on runon kielellä? Osallistu luontorunokilpailuun, voittajan valitsee Jenni Haukio

Minna Pyykön maalaus
Suomen luonnon päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Minna Pyykön maalaus Kuva: Minna Pyykkö maisemamaalaus

Minkälaisia runoja suomalaiset nykyään kirjoittavat luonnosta? Näkyvätkö niissä ympäristöhuolet? Vieläkö järven pinnan tai lumihangen kimaltelu vaikuttaa katsojiin yhtä voimakkaasti kuin ennen? Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Osallistu kilpailuun ja lähetä runo 15.7. mennessä.

Voittajaruno julkaistaan Suomen luonnon päivänä lauantaina 29.8.2020.

Minä olen nähnyt auringon ja pilvet ja tuulen ja vihreän maan, ja minä voin koska tahansa kutsua ne sydämestäni esiin.― Saima Harmaja

Näin Saima Harmaja kirjoitti päiväkirjaansa heinäkuussa 1931. Hänen luontokuvauksensa koskettavat edelleen useita suomalaisia. Eino Leinon Nocturne ja Lapin kesä kiteyttävät suomalaisille jotain olennaista kesän kauneudesta. Monelle on jo lapsuudesta tuttu Kirsi Kunnaksen runo siilin herkkyydestä. Muistiin on tallentunut myös Aaro Hellaakosken kuvaus vastavirtaan uivasta lohen suvusta tai Risto Rasan ajatus metsän seinästä, joka onkin vihreä ovi.

Luontorunot ovat monille suomalaisille tärkeitä. Runo voi sanoittaa ja tallentaa luontokokemuksen sellaiseen muotoon, jota muut taidemuodot eivät tavoita.

Minkälaisia runoja suomalaiset nykyään kirjoittavat luonnosta? Näkyvätkö niissä ympäristöhuolet? Vieläkö järven pinnan tai lumihangen kimaltelu vaikuttaa katsojiin yhtä voimakkaasti kuin ennen? Kokevatko suomalaiset edelleen kesäyön valon taikaa? Saako ruska runoilemaan? Vai tuntuuko marraskuinen metsä harmaine sävyineen läheisemmältä? Välittyvätkö hienot hetket edelleen runoina yhtä hyvin kuin ennen?

Suomen luonnon päivän kunniaksi julistetaan luontorunokilpailu. Kilpailuun voivat osallistua kaiken ikäiset suomalaiset ja Suomen luonnosta kiinnostuneet. Kilpailun tavoitteena on saada talteen ja nostaa esille hienoja luontorunoja. Runojen avulla välittyy, mitä ihmiset tällä hetkellä arvostavat luonnossa. Runojen kirjoittaminen voi auttaa myös kiireisiä ihmisiä pysähtymään ja arvostamaan hienoja luonnossa koettuja hetkiä.

Runo voi syntyä nopeasti hetkessä tai hitaasti hioen. Se voi tulla valmiiksi metsäretkellä tai muotoutua vasta vuosia myöhemmin työpöydän ääressä. Runon tallentamiseen tarvitaan vain kynä ja paperinpala, läppäri, tai vaikka kännykkä, johon sen voi kirjoittaa tai jolla sen voi twiitata kaverilleen.

Runokilpailun suojelijana on Tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio.

Kilpailun säännöt:

Luontorunokilpailu

  • Kilpailuaika 25.3.–15.7.2020
  • Maksimissaan kolme runoa Suomen luonnosta runoilijaa kohden
  • Lähetä runo oheisella lomakkeella
  • Palkintoina luontokirjoja ja Suomen luonnon päivän runoilijan kunniakirja, lisäksi Metsähallitus on luvannut voittajalle ja läheisilleen (noin 4 henkilöä) viikonloppumajoituksen luonnon helmassa Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyöyrittäjän huomassa. Tarkempi kohde sovitaan voittajan asuinpaikan ja toiveiden mukaan. Metsähallitus ei korvaa matkakuluja kohteelle.
  • Suomen luonnon päivän tahot saavat käyttää viestinnässään palkittuja runoja ilman erillistä korvausta
  • Esiraati valitsee 10 runoa, joista Suomen luonnon päivän suojelija Jenni Haukio valitsee voittajan
  • Esiraadissa ovat mukana Suomen luonnonpäivän ohjausryhmän lisäksi Minna Joenniemi, Vesa Rantama, Aleksis Salusjärvi ja Henriika Tulivirta
  • Voittajaruno julkaistaan Suomen luonnon päivänä 29.8.2020

Lähetä runo alla olevalla lomakkeella, julkaisemme sen viiveellä tällä sivulla. Lähetä vain itse kirjoittamiasi runoja, eli runoja, joihin sinulla on tekijänoikeudet. Voit osallistua nimimerkillä, mutta muista lisätä yhteystietosi. Osallistumalla kilpailuun annat kilpailun järjestäjätahoille luvan käyttää runoasi kilpailun yhteydessä. Yleisradio julkaisee runot verkkosivuillaan ja voi jakaa niitä kanavillaan, myös sosiaalisessa mediassa. Tekijänoikeudet pysyvät sinulla edelleen. Käytössä on aihetunniste #luontorunokilpailu.