Hyppää pääsisältöön

Sopraano Anu Komsi istuttaa siemeniä kylvöastioihin – Taiteilija koronakeväänä 2020

Sopraano Anu Komsi kotonaan Espoossa keväällä 2020.
Sopraano Anu Komsi haluaa päästä pian syömään itse kasvattamaansa salaattia. Sopraano Anu Komsi kotonaan Espoossa keväällä 2020. Kuva: Anu Komsi Anu Komsi

Kansainvälinen sopraano Anu Komsi viettää koronakevättä kotonaan Espoossa. Samalla kun Anu seuraa tiiviisti koronauutisia ja jännittää, toteutuvatko kesäkuulle suunnitellut keikat, hän on aloittanut jo kevään puutarhatyöt.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Sopraano Anu Komsi vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotona Espoossa.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Siten, että huhti- ja toukokuun keikat ovat peruuntuneet. Muutoin arki on sujunut samoin kuin ennenkin eli keikkoja varten harjoitellessa ja etätöissä, mikä tarkoittaa kaikenlaisen uraan liittyvän adminstraation hoitamista.

Mutta nimenomaan arki olisi voinut sujua, jos pystyisi keskittymään. Mieli harhailee epämiellyttävästi. Koronauutisiin addiktoituu ja niihin kuluu aikaa, kun niitä seuraa.

Kevään tullen voi onneksi tehdä puutarhatöitä. Olen istuttanut ennätysmäärän siemeniä erilaisiin kylvöastioihin sisälle. Omaa salaattia tahdon pian!

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Juu. Lähinnä heikkouden olemuksessani, joka samalla itseä ärsyttää. Olen joutunut hyväksymään itseni passiivisempana kuin ikinä, koska en vain kykene tekemään niin paljon kuin suunnittelen. Epävarmuus kesäkuusta eteenpäin oleville töille, että tuleeko niitä, aiheuttaa lamaantumista.

Samalla tiedostan etuoikeutetun asemani, kun tiedän, että selviän hyvin taloudellisesti, vaikka keikat vielä kesältäkin peruuntuisivat. Monilla free lancer -solisteilla ei ole välttämättä asiat niin hyvin.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Toivon, että elämäni ei muuttuisi paljoakaan. Toivon myös, että yleisö uskaltaisi palata taidetilaisuuksiin, koska ilman sitä kulttuurielämä ei selviä. Luulisin, että kaikelle henkisyydelle on sitten tilausta.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Ihan mitä vaan! Nyt olisi aikaa tutustua tuntemattomimpiin säveltäjiin ja googlata esimerkiksi Nikolai Roslavets, Aleksandr Mosolov ja Arthur Lourié. Areenassa on hieno dokkari heistä. Katsoin eilen.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Yritetään jotenkin pysyä järjissämme ja muistetaan huumori. Annetaan enemmän anteeksi itsellemme, jos nyt tällaisessa ajassa ei kykene koko ajan nappisuorituksiin.
Maljannosto opettajille, sairaanhoitajille, siivoojille, kaupan kassoille!

Näin sopraano Anu Komsi vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Katso Anu Komsin suosittelema dokumentti Areenassa.

Langgaard, Rued: Sinfonia nro 6 "Det Himmelrivende" & Strauss, Richard: Vier letzte Lieder. Radion sinfoniaorkesteri joht. Sakari Oramo, sol. Anu Komsi, sopraano. Musiikkitalo 22.1.2020.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.