Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Rosita Luun musiikkia inspiroi toiveikkuus

Mortti Saarnia poseeraa harmaanvihreää taustaa vasten.
Mortti Saarnia poseeraa harmaanvihreää taustaa vasten. Kuva: Promokuva. Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Jani Kareinen valitsee viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta tai jolla on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Maaliskuun viimeisellä viikolla vuorossa on Rosita Luu.

Jani Kareinen kommentoi:

Rosita Luu on luonut musauraansa jo tovin, sekä yhtyeensä Hullu Ruusun kanssa että soolona debyyttialbumillaan SOS vuonna 2018. Tulevalta Samettisuu-nimiseltä kakkosalbumilta julkaistu ensimmäinen single Taikasanat saa odottamaan innolla, mihin Luun soundi vielä kasvaa.

Rosita Luu kertoo musiikistaan:

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Sattuma ja houkuttelu. Ennen musiikintekoa toimin runoilijana lavarunouden parissa. Tätä kautta kohtasin muusikoita jotka kannustivat ja houkuttelivat minua tekemään musiikkia kuultuaan runojani. Kirjoitin ensimmäisen laulun keväällä 2016.

Miten päädyit valitsemaan artistinimesi?

– Ajattelin sen olevan aika komean kaunis nimi. Siinä on ärpäkkyyttä, ruusuja sekä luita mutta myös pehmeyttä. Täten se kuvastaa hyvin itseäni.

Miten kuvailisit musiikkiasi?

– Musiikkini on rehellistä, melodista ja emotionaalista, tiiviiseen muotoon kirjoitettua poppia. Tarina on tärkein. Kappaleissa keveät sekä raskaat, ehkä häpeällisiksikin mielletyt tunteet ja tapahtumat risteävät keskenään pörröisen pehmeäksi plyysityynyksi. Syksyllä julkaistava albumi Samettisuu on debyyttilevyä runsaampi pläjäys bändisoittoineen. Joukkoon mahtuu myös muutama enemmän elektroninen yllättäjä.

Mikä musiikkiasi on inspiroinut?

– Oma elämä, tarkkailijan rooli ja toiveikkuus.

Onko Rosita Luu yhden ihmisen projekti vai kuuluuko siihen muita?

– Teen kappaleeni aina yhteistyössä sovittajien ja soittajien kanssa. Kappaleissa kuuluu jo Hullu Ruusun (edesmennyt yhtyeemme) ajoilta yhteistyökumppanini, muusikko Antti Hermajan briljantti sovitusjälki. Rosita Luu on nykyisin muotoutunut yhtyeeksi ja tulevalla levyllä bändimme basisti Tuukka Tervo on ottanut Antin lisäksi sovittajan sekä tuottajan roolia. Yhtyeen muut jäsenet ovat Jenni Kinnunen, Otso Kauniskangas ja Aleksi Karppinen. Keikkailemme viisikkona.

Oletko jo keikkaillut? Jos olet, mitä keikkaa jännitit eniten?

– Olen keikkaillut. Jännitin eniten taannoista akustista duo-keikkaa Tampereella. Kesällä oltiin paljon festareilla, mm. Ruisrock, Provinssirock, Kesärauha, Sideways ja Uusi Tampere, eivätkä ne keikat jännittäneet lainkaan samalla tavalla mitä tammikuussa Tampereella. Duossa on erilaista herkkyyttä ja vimmaa. Se pistää polveni tutisemaan.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

– Intiimi klubi kera uteliaan yleisön.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

– Lämppärin ja ikään kuin pääbändin asetelma on muuten hupsu. Ollaan jaettu iltoja monien hyvien artistien kanssa. Mutta jos tähän nyt mukisematta vastaisi suoriltaan niin... Lämppäisin mieluusti jotain pitkän uran tehneistä lauluntekijöistä. Takahuoneessa voisi olla kiva vaihtaa ajatuksia esim. Jonna Tervomaan tai Maija Vilkkumaan kanssa. Taitavat tekijät, jotka ovat onnistuneet tekemään hittejä ja pitkän uran, kiehtovat.

Jos Taikasanat soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– Suudelma.

Miten biisi syntyi?

– Etäsuhteen haasteista, järjettömästä kaipauksesta. Biisi syntyi nopeaa. Tämä on yksi niistä helmistä, jotka vyöryävät kielelle kuin jostain "annettuna": sanat ja melodiat muodostuivat yhtäaikaisesti sitä mukaan mitä kirjoitin. Kappaleen sovittivat Antti ja Tuukka.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on tulevaisuudelle?

– Ihmetellä eloa päivä kerrallaan sen koommin höntyilemättä. Musiikki syntyy puristamatta mailaa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!