Hyppää pääsisältöön

"Joulu on peruttu" – euroviisufanin 7 vinkkiä viisupettymyksen taltuttamiseen

Eri maiden euroviisufaneja kasvomaaleissa ja lippuja liehuttamassa yleisössä.
Eri maiden euroviisufaneja kasvomaaleissa ja lippuja liehuttamassa yleisössä. Kuva: Joerg Carstensen / AOP Euroviisut,fanit

Vuoden 2020 Euroviisut on peruttu maailmanlaajuisen koronaviruspandemian vuoksi, mikä tietysti on suuri pettymys viisujen ystäville ympäri maailman. Suomen Euroviisuklubin puheenjohtaja Kati Wikström jakaa parhaat vinkkinsä, kuinka päästä yli vuoden tärkeimmän musiikkijuhlan peruuntumisesta.

– Joulu on peruttu, ja samalla vähän rapiat 40 lahjaa.

Näin Suomen Euroviisuklubin puheenjohtaja Kati Wikström ajatteli, kun uutiset vuoden 2020 Euroviisujen peruuntumisesta alkoivat levitä.

Vaikka vallitsevan koronaviruspandemian vuoksi peruuntuminen oli odotettavissa ja ymmärrettävää, oli pettymys Wikströmille ja koko euroviisufaniyhteisölle suuri.

Vuoden odotetuin tapahtuma, johon matkat ja hintavat majoitukset olivat hyvissä ajoin hankittu, olikin yhtäkkiä peruttu. Samalla tilanne tuntui epätodelliselta: yli 60-vuotisen historiansa aikana viisuja ei ole koskaan aiemmin jouduttu perumaan.

Wikström kertoo, että suomalaisessa euroviisufaniyhteisössä ei kuitenkaan jääty tuleen makaamaan, vaan jo perumisuutisia seuranneena viikonloppuna monet fanit järjestivät varjoviisuja etäyhteyden avulla.

Lavalla euroviisurifaniristeilyn esiintyjä, lavan edessä innokasta juhlakansaa.
Suomen Euroviisuklubi järjestää vuosittain fanitapahtumia, joista syksyinen euroviisuristeily on yksi suurimmista. Lavalla euroviisurifaniristeilyn esiintyjä, lavan edessä innokasta juhlakansaa. Kuva: Kati Wikström / Euroviisuklubi Euroviisut,fanit,OGAE

Pettymyksestä huolimatta syytä epätoivoon vaipumiselle ei siis ole. Pitkän historiansa ansiosta Euroviisujen ystävälle kyllä löytyy katsottavaa, kuunneltavaa ja fanitettavaa menneiden vuosien viisuista. Toisin sanoen:

– Viisut ovat aina, Wikström muistuttaa.

Euroviisufani Kati Wikström.
Euroviisuklubin puheenjohtaja Kati Wikström suosittelee suosikkiviisuesitysten pariin palaamista. Hänellä itsellään menee edelleen kylmät väreet, kun hän katsoo vuoden 2014 viisuvoittaja Conchita Wurstin Rise Likea a Phoenix -esiintymisen. Euroviisufani Kati Wikström. Kuva: Kati Wikströmin kotialbumi Euroviisut,euroviisufanit

Wikström kokosi Ylelle "selviytymispaketin", jonka vinkeillä tämän vuoden viisupettymyksestä yli pääseminen sujuu helpommin.

7 vinkkiä euroviisupettymyksestä toipumiseen

 1. Järjestä varjoviisut! Katso ja arvioi tämän vuoden euroviisubiisit yhdessä ystäviesi kanssa videopuhelun välityksellä.
 2. Julkaise joka päivä kolme tämän vuoden viisua Facebook-seinälläsi ja anna kavereillesi vuorokausi aikaa pisteyttää kappaleet asteikolla yhdestä kymmeneen, perusteluja unohtamatta. Kun kaikki kappaleet on käyty läpi, tee taulukko, jossa julkaiset kaveriviisujenne voittajan. Pisteidenannon voi myös tehdä suorassa nettilähetyksessä!
 3. Ison-Britannian pisteyttäjä antaa maansa pisteet euroviisulähetyksessä.
  Järjestä oma varjoviisujen pistelähetyksesi. Ison-Britannian pisteyttäjä antaa maansa pisteet euroviisulähetyksessä. Kuva: Wenn / All Over Press Euroviisut
 4. Tee samoin kuin edellä, mutta eri teemoilla. Laita järjestykseen esimerkiksi parhaimmat balladit, erikoisimmat asut, paras yksittäisen kappaleen show, parhaat bilebiisit tai kaikki Ranskan viisut – valikoima on loputon. Vanhoja viisuja löytyy Suomen edustajien osalta Ylen Elävästä arkistosta tai esimerkiksi Euroviisujen Youtube-tililtä.
 5. Kasvata viisutietämystäsi! Käytä tämä välivuosi hyödyksesi ja lue viisukirjallisuutta. Vuoden aikana voit tehdä vaikutuksen muihin tietämällä, montako kertaa Suomi on ollut Euroviisujen viimeinen ja mikä kaupunki on isännöinyt useimmin Euroviisut. Hyviä viisuaiheisia kirjoja ovat esimerkiksi Asko Murtomäen kirjoittama Finland 12 points!: Suomen Euroviisut, Itävallan vuoden 2014 voittajasta kertova Minä, Conchita: We are unstoppable sekä John Kennedy O’Connorin kirjoittama Euroviisut: virallinen historia.
 6. Euroviisut on matka Euroopan kieliin ja kulttuureihin. Nyt on hyvää aikaa opetella vaikka antamaan euroviisupisteet yhdestä kahteentoista ranskaksi. La Finlande: Douze Points!
 7. Katso oman syntymävuotesi Euroviisut herkkujen kera, pyjamassa tai puuhkassa.
 8. Suomalaisia euroviisufaneja Suomi-vaatteissa ja -kasvomaaleissa Malmön torilla ennen vuoden 2013 euroviisufinaalia.
  Euroviisufanit tunnetaan omistautuneina teemapukeutujina. Suomalaisia euroviisufaneja Suomi-vaatteissa ja -kasvomaaleissa Malmön torilla ennen vuoden 2013 euroviisufinaalia. Kuva: All Over Press Euroviisut,fanit
 9. Anna viisujen soida! Esimerkiksi nämä euroviisufani DJ Wernerin soittolistat kokoavat niin viisujen parhaat bilebiisit että Suomen karsintakappaleet vuodesta 1961 alkaen. Tai mikset koostaisi omista suosikkiviisuistasi soittolistaa päiviäsi säestämään?

Myös Yle tarjoaa erilaisia viisusisältöjä poikkeukselliseen kevääseen

Pääset kurkistamaan euroviisufanien elämään ympäri maailman Ylen Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat -dokumentissa. Se julkaistaan Areenassa 6. huhtikuuta ja lähetetään Yle TV1:ltä 13. huhtikuuta klo 20.50.

Viisupäiväkirjojen lisäksi Areenassa, Femmalla ja TV2:lla nähdään tänäkin vuonna perinteinen Euroviisaat-ohjelma. Siinä Eva Frantz, Johan Lindroos ja viikottain vaihtuva vieras tutustuvat tämän vuoden viisukandidaatteihin ja antavat omat arvionsa biiseistä.

Pyrimme tasaamaan tämän vuoden euroviisuvajausta lisäksi muistelemalla menneiden vuosien viisuhuippuhetkiä niin verkossa kuin Instagram-tilillämme @euroviisut. Hyppää viisutunnelmiin esimerkiksi tekemällä leikkimielinen euroviisutesti täältä!

Ei ole väliä, viisuiletko yhdessä vai yksiksesi, kunhan viisuilet!