Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä?

Miten kärsimys on sinuun vaikuttanut?
Miten kärsimys on sinuun vaikuttanut? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Kärsimys,kärsimys,tunteet

Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Millä tavoin kokemukseesi kärsimyksestä on suhtauduttu? Millaista tukea olet saanut tai toivot muilta?

Kärsimys on osa elämää. Kärsimystä on vaikea määritellä, vaikka jokainen tietää mitä se on. Koemme kärsimystä yleensä silloin, kun asiat eivät mene kuten haluamme.

"Tulee vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Joudumme ymmälle, tekee kipeää joko fyysisesti, psyykkisesti tai hengellisesti", sanoo terapeutti ja elämän ihmettelijä Tommy Hellsten.

Mä olen kokenut kärsimystä. Mä tiedän kärsimyksestä kokemuksen kautta melko paljon

Kärsimys osoittaa meille, että emme kykene hallitsemaan kaikkia asioita elämämme.

"Ihminen ei voi valita kovinkaan pitkälle mitä hänelle tapahtuu. Hän voi valita sen miten hän suhtautuu siihen, mitä hänelle tapahtuu. Ihminen joko katkeroituu tai nöyrtyy ja oppii", kertoo Tommy Hellsten.

Terapautti ja kirjailija Tommy Hellstenillä on omakohtaisia kokemuksia kärsimyksestä. Viimeaikaisin suurin kärsimys oli vaimon yllättävä kuolema.

"Tuntui siltä, että maailmankaikkeus teki virheen. Se järkytti niin, että minulla meni usko ihan kaikkeen. Pohdin, että mitä tämä tarkoittaa. Miten jatkaa elämää vai jatkaako?" kertoo Hellsten.

Kun järkytys kohtaa, niin ihmisen ensimmäinen reaktio ei ole se, että onpa mielenkiintoista, mitäköhän mä tästä opin

Kohtaamamme järkytys herättää meissä monenlaisia tunteita. Se voi olla pelottavaa, jos meillä ei ole valmiutta kohdata tunteitamme.

"Silloin emme suostu prosessiin, jonka kärsimys on synnyttänyt. Se on pinnan alla, mutta ei pääse koskaan puhkeamaan. Sen vuoksi kärsimys voi pitkittyä", sanoo Tommy Hellsten.

Kärsimyksestä selviytymistä ja toipumista auttaa se, että ihminen kykenee ottamaan vastaan järkytyksen herättämän kivun ja tunteiden vyöryn. Terapeutti ja kirjailija Tommy Hellsten kohtasi kaikki tunteet vaimonsa kuoleman jälkeen.

"Annoin sen kaiken kauhean tuskan, järkytyksen, surun ja hulluuden tulla mitä siinä oli. Se johti minulla siihen, että tulin siitä tilanteesta aika nopeasti ulos. En jäänyt sinne vellomaan. Raastavin tuska hävisi, vaikka asia ei kadonnut", kertoo Hellsten.

Me olemme olentoja, jotka tarvitsemme toisiamme

Hellstenin mukaan suomalainen kulttuuri rakentuu vääränlaisen ihmiskuvan varaan, jossa ihmisen tulee pärjätä yksin. Häpeäkulttuurissa heikkous nähdään huonoutena ja inhimillisyys epäonnistumisena.

"Tosiasia on se, että ihminen ei voi pärjätä yksin. Me olemme olentoja, jotka tarvitsemme toisiamme. Meidän menestyksemme on sitä, että uskallamme mennä kohti omaa heikkoutta ja tarvitsevuutta", sanoo Hellsten.

Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä? Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Miten meidän suomalaisessa kulttuurissa suhtaudutaan kärsimyksen paljastamiseen? Millaista tukea toivot muilta kärsimyksen keskellä?

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 1.4. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaan. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään kärsimystä Yle Radio 1:ssä torstaina 9.4. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Kun tutuista poluista tulee pyhiä – kesän aikana Yle Radio1:llä kaksi kaupunkipyhiinvaellusta

  Kesän radiokirkoissa kuljetaan kaupunkipyhiinvaelluksilla.

  Kesän radiojumalanpalveluksissa 13.6. ja 8.8. kello 10 Yle Radio1:llä matkataan pyhiinvaelluksilla. Kesäkuun Pyhiinvaelluskirkon reitti kulkee Tampereella ja elokuun pyhiinvaellusreitti Helsingin Seurasaaressa. Molemmilla pyhiinvaelluksilla liikutaan tutuissa, melko urbaaneissa ympäristöissä. - Halusimme näillä Pyhiinvaelluskirkoilla välittää ajatusta, että pyhiinvaeltaminen onnistuu myös tutuissa maisemissa. Ei ole pakko lähteä kauas nähdäkseen lähelle, Tampereen Pyhiinvaelluskirkon toimittaja Kristiina Hyppölä kuvaa.

 • Afroamerikkalainen ja muu musta musiikki kuuluu Radio 1:ssä

  Yle Teeman ja Yle Radio 1:n kesäkokonaisuus

  Musta kesä tuo yhteen mustan elämän kokemuksia ja musiikkia Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Siirtolaisuuden vaikutuksia ja seurauksia käsitellään useissa eri ohjelmissa Yle Teemalla ja Yle Radio 1:ssä. Radio 1:ssä Musta kesä kuuluu musiikkiohjelmissa.

 • Inflaatio kiihtyy Yhdysvalloissa, pitääkö meidän olla huolissamme siitä? Keskustele tässä inflaatiosta.

  Inflaatioriski kasvaa maailmalla.

  Inflaatio nostaa päätään Yhdysvalloissa, mitä tapahtuu muualla maailmassa? Optimaalinen inflaatio on arvioitu kahteen prosenttiin. Rahan arvon heikkeneminen vaikuttaa monin tavoin elämäämme. Miten hyperinflaatiot ovat syntyneet ja voivatko ne edelleen toteutua? Mikä maksaa? -ohjelmassa tarkastellaan inflaatiota nyt, sekä perehdytään inflaation historiaan eri aikakausina. Toimittaja Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ja Kansantaloudellisen aikakauskirjan päätoimittaja Juha Tarkka.

 • Aurinkoenergian suosio kasvaa - onko se kannattava sijoitus? Keskustele tässä omista aurinkoenergiakokemuksistasi.

  Aurinkoenergia houkuttaa yhä useampaa.

  Aurinkopaneeleiden hinta on vuosien saatossa laskenut. Puhdas ja uusiutuva energialähde kiinnostaa yhä useampaa ja aurinkopaneelien suosio onkin ollut kasvussa. Milloin kannattaa asentaa oma sähköntuottaja katolleen? Mikä maksaa? -ohjelmassa Juho-Pekka Rantalan kanssa aurinkoenergiasta keskustelemassa Motivan asiantuntija Milja Aarni ja Naps Solarin myyntijohtaja Markus Andersen.