Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Millä tavoin kokemukseesi kärsimyksestä on suhtauduttu? Millaista tukea olet saanut tai toivot muilta?
Kärsimys on osa elämää. Kärsimystä on vaikea määritellä, vaikka jokainen tietää mitä se on. Koemme kärsimystä yleensä silloin, kun asiat eivät mene kuten haluamme.
"Tulee vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Joudumme ymmälle, tekee kipeää joko fyysisesti, psyykkisesti tai hengellisesti", sanoo terapeutti ja elämän ihmettelijä Tommy Hellsten.
Mä olen kokenut kärsimystä. Mä tiedän kärsimyksestä kokemuksen kautta melko paljon
Kärsimys osoittaa meille, että emme kykene hallitsemaan kaikkia asioita elämämme.
"Ihminen ei voi valita kovinkaan pitkälle mitä hänelle tapahtuu. Hän voi valita sen miten hän suhtautuu siihen, mitä hänelle tapahtuu. Ihminen joko katkeroituu tai nöyrtyy ja oppii", kertoo Tommy Hellsten.
Terapautti ja kirjailija Tommy Hellstenillä on omakohtaisia kokemuksia kärsimyksestä. Viimeaikaisin suurin kärsimys oli vaimon yllättävä kuolema.
"Tuntui siltä, että maailmankaikkeus teki virheen. Se järkytti niin, että minulla meni usko ihan kaikkeen. Pohdin, että mitä tämä tarkoittaa. Miten jatkaa elämää vai jatkaako?" kertoo Hellsten.
Kun järkytys kohtaa, niin ihmisen ensimmäinen reaktio ei ole se, että onpa mielenkiintoista, mitäköhän mä tästä opin
Kohtaamamme järkytys herättää meissä monenlaisia tunteita. Se voi olla pelottavaa, jos meillä ei ole valmiutta kohdata tunteitamme.
"Silloin emme suostu prosessiin, jonka kärsimys on synnyttänyt. Se on pinnan alla, mutta ei pääse koskaan puhkeamaan. Sen vuoksi kärsimys voi pitkittyä", sanoo Tommy Hellsten.
Kärsimyksestä selviytymistä ja toipumista auttaa se, että ihminen kykenee ottamaan vastaan järkytyksen herättämän kivun ja tunteiden vyöryn. Terapeutti ja kirjailija Tommy Hellsten kohtasi kaikki tunteet vaimonsa kuoleman jälkeen.
"Annoin sen kaiken kauhean tuskan, järkytyksen, surun ja hulluuden tulla mitä siinä oli. Se johti minulla siihen, että tulin siitä tilanteesta aika nopeasti ulos. En jäänyt sinne vellomaan. Raastavin tuska hävisi, vaikka asia ei kadonnut", kertoo Hellsten.
Me olemme olentoja, jotka tarvitsemme toisiamme
Hellstenin mukaan suomalainen kulttuuri rakentuu vääränlaisen ihmiskuvan varaan, jossa ihmisen tulee pärjätä yksin. Häpeäkulttuurissa heikkous nähdään huonoutena ja inhimillisyys epäonnistumisena.
"Tosiasia on se, että ihminen ei voi pärjätä yksin. Me olemme olentoja, jotka tarvitsemme toisiamme. Meidän menestyksemme on sitä, että uskallamme mennä kohti omaa heikkoutta ja tarvitsevuutta", sanoo Hellsten.
Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä? Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Miten meidän suomalaisessa kulttuurissa suhtaudutaan kärsimyksen paljastamiseen? Millaista tukea toivot muilta kärsimyksen keskellä?
Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 1.4. mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaan. Voit kertoa kokemuksestasi myös nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.
Lisää ohjelmasta
- Luovuus on taitoa ja kykyä – Kerro, miten sinun luovuutesi ilmenee?
- Terapeuttinen eetos koskee meitä kaikkia. Millaisena näet opetuksen ja tieteen tekemisen mahdollisuudet Suomessa?
- Nyt puhutaan “ekososiaalisesta sivistyksestä”, joka auttaa meitä ymmärtämään kuvaamme maailmasta — miten sinä näet tulevaisuuden?