Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Eero Hämeenniemi palasi kesken kaiken Roomasta kotiin Keravalle – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Eero Hämeenniemi keväällä 2020.
Säveltäjä Eero Hämeenniemi joutui karanteeniin palattuaan Suomeen. Säveltäjä Eero Hämeenniemi keväällä 2020. Kuva: Aino Lappalainen Eero Hämeenniemi

Säveltäjä Eero Hämeenniemellä on tapana työskennellä keväisin Italiassa. Koronapandemian vuoksi hän joutui tänä keväänä palaamaan kotiin Keravalle jo maaliskuun alussa, toiseksi viimeisellä suoralla lennolla Roomasta.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Säveltäjä Eero Hämeenniemi vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen kotona Keravalla.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Kun epidemia puhkesi olin Italiassa, mutta silloisen epidemia-alueen ulkopuolella Roomassa ja Napolissa. Helmikuussa elämä jatkui normaalisti, vaikka lehdissä oli hälyttäviä tietoja maan pohjois-osasta.

Kun maaliskuu lähestyi, matkustin Napoliin. Milanosta lähtenyt juna oli aivan tyhjä, ja olo oli kuin Lentävän hollantilaisen kapteenilla. Kukaan ei edes tarkastanut lippuani. Napolissa ei sinne saapuessani ollut yhtään varmistettua tartuntaa, mutta kun lähdin kaupungista, niitä oli jo 12. Tosin ne kaikki olivat yhtä ja samaa tartuntaketjua.

Roomaan palattuani oli jo selvä, että olisi aika lähteä kotia kohti. Peruutettujen ja muutettujen lentojen kaaoksesta onnistuin lopulta löytämään sopivan ja pääsin pois toiseksi viimeisellä suoralla lennolla Roomasta. Ulkonaliikkumiskielto oli tuolloin siellä jo voimassa.

Kotona alkoi karanteeni, joka päättyi hiljattain, mutta itse asiassa karanteenin jälkeen mikään ei ole muuttunut, ja sama tilanne jatkunee vielä kuukausia.

Miten päiväsi kuluvat? Mitä puuhailet?
Yritän joka päivä tehdä neljä asiaa:
1) Joka-aamuisen joogaharjoituksen.
2) Ulkoilla vähän.
3) Tehdä työtä muutaman tunnin (säveltää, soittaa, opettaa etänä ja/tai kirjoittaa).
4) Vähän taloustöitä. Tänään siivosin keittiöni.
Näiden lisäksi katselen elokuvia iltaisin.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Toistaiseksi en juuri. Minulla on itse asiassa jonkin verran kokemusta katastrofeista, eikä tämä pandemia ainakaan vielä ole uhannut minun tai läheisteni henkeä, joten olen rauhallisella mielellä. Olen myös tottunut olemaan yksin pitkiäkin aikoja.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Olen kuullut sanottavan, että kriisitilanteet tuovat ihmisissä esiin heidän parhaat ja huonoimmat puolensa. Jos kaikki nyt löytävät paremman version itsestään, voimme suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti. Sitä tulevaisuutta, jossa meidän heikkoutemme ja puutteemme vahvistuisivat, en halua kuvitella.
Sama toive koskee omaa elämääni.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Roomassa tapasin islantilaisen teatteriohjaajan, joka ei tuntenut ollenkaan intialaista musiikkia. Annoin hänelle ensin kuunneltavaksi leffamusiikkia, ja kun se kolahti, myös Intian klassista musiikkia. Hän innostui siitä kovasti.

Kotiin suljetulle sanoisin, että kannattaa kuunnella jotain, mitä et ennestään tunne. Elämäsi voi rikastua yllättävällä tavalla.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille.
Pysykää hengissä!

Näin säveltäjä Eero Hämeenniemi vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Hämeenniemi, Eero (sävellys) & Shakespeare, William (sanat): Winter Calm And Summer Storms. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Osmo Vänskä, sol. Lilli Paasikivi, mezzosopraano. Helsingin Musiikitalo 14.12.2016.

Taiteilija koronakeväänä 2020