Hyppää pääsisältöön

Historia: Viikinkien armeija – arkeologiset löydöt avaavat soturijoukon tarinoita

Historiadokumentti viikinkisotureiden joukkohaudan arkeologisista tutkimuksista Lounais-Englannissa.
Historiadokumentti viikinkisotureiden joukkohaudan arkeologisista tutkimuksista Lounais-Englannissa. Yle TV1,Historia: Viikinkien armeija

TV1 maanantaina 30.3.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 4.4. klo 8.05, Areenassa

Uneliaan englantilaiskylän pappilan puutarha Reptonin kylässä kätkee sisäänsä arkeologisen arvoituksen. Keski-Englannissa sijaitseva alue on täynnä muinaisia hautoja, jotka löydettiin yli 40 vuotta sitten.

Suuri sotajoukko hyökkäsi Britteinsaarille 800-luvulla ja sotilaat kukistivat englantilaiset kuninkaat. Historiallisista tapahtumista on jäänyt hyvin vähän todisteita.

Kun englantilaisesta kylästä löytyi joukkohauta ja lähes 300 ihmisen jäännökset, kukaan ei alkuun tiennyt, keitä nämä ihmiset olivat. Monissa luissa näkyi jälkiä vakavista taisteluvammoista.

Arkeologit ovat tutkineet Reptonian aluetta kymmenien vuosien ajan. Tutkimuksissa tehtiin jo 1970-luvulla merkittäviä löytöjä. Todisteita on kertynyt muun muassa naissotureista ja kadonneesta kuninkaasta, joka saatettiin jälleen yhteen poikansa kanssa.

Uusimpien tieteellisten tutkimusmenetelmien avulla on saatu näyttöä siitä, että joukkohaudasta löytyneet kuuluivat suureen viikinkitaistelijoiden ”pakana-armeijaan”. Joukko ryösteli ja valloitti suuren osan Englantia 800-luvun lopulla.

Brittiläinen historiadokumentti Viikinkien armeija seuraa hautojen arkeologisia kaivauksia ja jäännösten tutkimuksia.

Lost Viking Army. Tuotanto: Windfall Films/Channel 4/PBS, Iso-Britannia, 2019. Lukijana on Valtteri Tuominen.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.