Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Dalia Stasevska järkyttyi niin ettei avannut partituuria kahteen viikkoon – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Dalia Stasevska keväällä 2020.
Kaikkien kevään keikkojen peruuntuminen oli kapellimestari Dalia Stasevskalle ankara järkytys. Kapellimestari Dalia Stasevska keväällä 2020. Kuva: Dalia Stasevska Dalia Stasevska

Dalia Stasevskan ura kansainvälisenä kapellimestarina on vahvassa nousukiidossa. Loppukevään kaikkien keikkojen peruuntuminen ja kalenterin tyhjentyminen olikin hänelle aluksi ankara järkytys.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Dalia Stasevska vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen juuri nyt kotona Helsingissä ja luin aamun Sara Strindbergin uutta kirjaa Rakkauden Antarktis. Kohta lähden ulkoilemaan kevätaurinkoon.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Korona on vaikuttanut siten, että kaikki keikat loppuivat yhtäkkiä ilman tietoa, koska pääsee taas tien päälle.

Tunteiden vuoristorata-ajelua on ollut, mutta yritän ajatella, että nyt on uniikki hetki vaan olla, ajatella ja opiskella uutta musiikkia, kirjallisuutta ja ehkä jopa oppia uusi kieli. Tai sitten voi vain olla tekemättä mitään ja nauttia lasillisesta punaviiniä keskellä päivää, jos siltä tuntuu. Kaikki on sallittua.

Miten päiväsi kuluvat? Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Muutama viikko sitten olin koko ajan kiinni koronauutisissa, varmaan kuten suurin osa ihmisistä. Mutta sitten erään ystäväni kouluikäinen tytärpuoli tokaisi, ettei hän halua kuulla koronauutisia kuin joka toinen päivä, ettei mieli ole koko ajan järkyttynyt. Se oli mielestäni hyvin ajateltu. Itsekin yritän vähentää joka päivä uutisten parissa notkumista.

Olen lukenut paljon kirjoja ja nyt alkujärkytyksen vähennyttyä sain eilen avattua ensimmäisen kerran kahteen viikkoon uuden partituurin ja pieni uuden musiikin löytämisen innostus valtasi mieleni. Olen tehnyt pitkiä kävelyjä, pelannut lautapelejä, laittanut ruokaa, siivonnut, katsonut sarjoja, lukenut, istuttanut muutaman taimen, soitellut ystäville ja perheelle eli kaikkia kivoja koti asioita.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Lähinnä ovat korostuneet jotkut puolet itsestäni, kuten että rakastan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja nyt erityisesti kaipaa sosiaalisia kanssakäymisiä. Odotan sitä hetkeä, kun pääsen taas halaamaan kaikkia ystäviäni ja perheenjäseniäni!

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
En halua turhaan spekuloida, miten maailma muuttuu tämän jälkeen, koska tosiasiassa kukaan ei tiedä. Päivä kerrallaan.

Yritän pysyä positiivisena ja nauttia keväästä sekä auringosta! Toivon vain kaikille terveyttä ja henkistä jaksamista nyt ja sitten, kun tämä loppuu.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Nyt voi ja saa kuunnella mielimusiikkiansa tai sitten vaikka löytää itsestään musiikkiseikkailijan.

Itse löysin pari päivää sitten uuden bändin nimeltään Type O Negative. Sitten olen myös kuunnellut Patti Smithiä ja Nils Frahmia sekä nauttinut Metropolitan-oopperan ilmaisista nettistriimauksista.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Pysykää terveinä ja soitelkaa toisillenne paljon, pidetään toisistamme huolta! Noudatetaan myös sääntöjä ja suosituksia. Yhdessä tästä selviämme!

Katso ja kuuntele

Radion sinfoniaorkesteri, joht. Dalia Stasevska. Nuorten solistien konsertin alkupuoli. Musiikkitalo 24.4.2019.


Radion sinfoniaorkesteri, joht. Dalia Stasevska. Nuorten solistien konsertin jälkipuoli. Musiikkitalo 24.4.2019.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.