Hyppää pääsisältöön

Katkeroidu elämälle ja riitele perinnöstä Vartion mestariteoksen hengessä – osallistu Lukupiiriin!

Lintuja Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa
Lintuja Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa Lintuja Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmissa Kuva: Raili Tuikka / Yle linnut,Luonnontieteellinen keskusmuseo,Pöllö,Haukka,metso,Lukupiiri (radio-ohjelma),lukupiiri

Hänen olivat linnut on kertomus pappilan palon seurauksista, sukuriidoista, perhehelvetistä ja pikkukylän sosiaalisesta todellisuudesta. Marja-Liisa Vartion romaania on pidetty yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden merkkiteoksena.

Kirjan kahden onnettoman, rakkautta vaille jääneen naisen tarinan, voi hyvin lukea feministisenä kannanottona. Täyteyt linnut toimivat puolestaan metaforien etsijöille oivina tulkkeina romaanin hahmoista. Palanut pappila, ränsistynyt apteekki ja kirkonkylän paikoilleen pysähtynyt ilmapiiri vie lukijan katoavan maaseudun tunnelmiin. Ruustinnan ja hänen palvelijansa tukahdutettu seksuaalisuus avaa myös kiinnostavan kyökkipsykologin paikan lukijalle, jonka hyllystä löytyy Sigmund Freudin teoksia.

Millaisen tarinan sinä luit romaanin sivuilta? Jäikö jokin kertomus tai tapahtuma erityisesti mieleen? Mikä tekstistä tekee modernin, vai tekeekö mikään?

Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800 lauantaina 28.3. klo 19.
Lähetyksessä keskustelijoina Juha Hurme, Miina Supinen ja Jukka Kuosmanen.

Kuuntele lähetystä:

Lukupiirin verkkokeskustelu aukeaa tähän 28.3. klo 19, verkkokeskustelua isännöi Jani Tanskanen.

Keskustelua voi jatkaa lähetyksen jälkeen tämän artikkelin aivan alalaidassa olevassa kommenttikentässä.

Marja-Liisa Vartion Hänen olivat linnut -romaanin eri tulkinnoista ja merkityksestä keskustelevat kirjailija Miina Supinen ja kirjailija Juha Hurme. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri