Hyppää pääsisältöön

Melo lauloi tyhjälle keikkasalille epävireisen version HIM-klassikosta ja chatiin sateli hymiöitä – tätä keikkojen livestriimit ovat parhaimmillaan

Keikka-arvio: Kuudennella linjalla nähtiin viisi Skorpioni-levy-yhtiön räppäriä. Yksi oli ylitse muiden.

Beigellä ruudulla juossut laskuri kertoi päivät, tunnit, minuutit ja sekunnit h-hetkeen. Reunoilla komeilivat ison suomalaisen kahvivalmistajan ja pienen helsinkiläisen levy-yhtiön logot.

Levy-yhtiö on Skorpioni, ja se on merkittävällä tavalla vastuussa siitä, miltä suomalaisen hip hopin uusi aalto kuulostaa. Aalto, jota edustavat muun muassa YleX:lläkin soineet Ibe, Melo ja Le Fvbelos.

Alkamassa oli Rare Stream -niminen livestriimi, jota kuvailtiin tiedotteessa “täysin ennennäkemättömäksi” ja “kaikin puolin ainutlaatuiseksi”. Iben juontaman tunnin aikana Kuudennen linjan lavalle nousisivat Le Fvbelos, Sliki & Hamuelos, Turisti ja Melo.

Tino Pirttiojan järjestämiä Rare-klubeja on järjestetty saman ravintolakompleksin toisella puolella Siltasessa yli kolmen vuoden ajan. Klubeilla on nähty Iben, Cledosin, Lauri Haavin ja Versace Henrikin kaltaisia artisteja uriensa alkumetreillä.

Koronavirusepidemia on nyt sulkenut keikkapaikat ja tehnyt yleisötapahtumien järjestämisestä mahdotonta. Kukaan ei tiedä, koska Kuudennelle linjalle voidaan päästää yleisöä – isoista festareista puhumattakaan.

Tähän oli siis torstai-iltana tyydyttävä. Livestriimiin, kotisohvaan ja jääkaapin perukoilta kaivettuun virvoitusjuomaan.

Iltaan mahtui hyvää, huonoa ja yksi ikimuistoinen hetki.

Kuva: Julius Konttinen. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Aloitetaan hyvistä.

Rare Streamin tekninen toteutus toimi moitteetta. Kun sponsoroidulta kotisivulta klikkasi itsensä Youtubeen, avautui tuttu näkymä. Alalaita kertoi katsojamäärän, sivussa rullasi chatti.

Porukkaa oli linjoilla muutaman Kutosen verran, parhaimmillaan noin 750 henkeä. Viestejä sateli vauhdilla. Mieleen tuli YleX:n tapahtumatuottajan Teemu Jalkasen taannoinen kommentti siitä, kuinka keikkakokemukseen kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä keikka.

Koko kokemusta emuloitiin nyt chatissa niin hyvin kuin mahdollista.

Tume: siis tääl anniskelus ei oo ketää onks tää joku iltapäiväkerho type keikka
hillervo eskola: Tääl on kyl ihme portsarit ku päästää viel jengii sisää.
Jonna Kandolin: eturivi nappaa semisti

Konsertin teknisestä toteutuksesta vastasi Dumboe-niminen luova kollektiivi, joka on tehnyt videoita muun muassa JVG:lle, Gettomasalle ja Graciakselle. Staattisen peruskuvan lisäksi esiintyjiä kuvattiin kahdella liikkuvalla kameralla. Yksi kamera oli istutettu vielä miksauskopin taakse. Se olisi näyttänyt normi-iltana satapäisen yleisön yläviistosta.

Nyt sali oli tyhjä, ja se teki kaikesta hyvin… outoa.

Show alkoi Iben lyhyellä juonnolla jääkahvipullorivistön takaa. ”Hyvät katsojat. Elämme erikoista aikaa, joten tarvitsemme erikoislähetyksiä.” Ibe luki spiikkinsä suoraan paperista oudon kohmeisesti, kuin panttivanki, jota osoitetaan aseella.

Oliko tämä illan ensimmäinen performanssi?

Konsertin aloittanut Le Fvbelos julkaisi helmikuussa erinomaisen Fabe EP:n. Kyseessä on kokoelma modernia, haikean melankolista r&b:tä, jota voi verrata suomalaiseen Tippaan tai ruotsalaisen Yung Leaniin.

Le Fvbelos, oikealta nimeltään Farbod Karimi, esitti kolme kappaletta. Ne tulivat nauhalta ja Le Fvbelos räppäsi päälle vähän laiskanoloisesti.

Lauluosuudet eivät juuri vireistä välittäneet, mutta kauimmas nuotista pääsi Hiljaa-biisissä featannut Shrty. Hiljainen konserttisali oli armoton, virheitä ja epäpuhtauksia ei voinut paeta yleisön humuun tai yhteislauluun. Tästä kärsivät kaikki illan esiintyjät.

Sääli, sillä laatu on aina ollut Skorpionin tekemisten ytimessä.

Kuvakaappaus: Youtube. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Henrik ”Herkules” Suhonen, Matthias "DJ Double M" Menck, Heikki "Cool DJ Pinball" Vaht ja valokuvaaja Julius Konttinen perustivat Skorpionin vuonna 2017. Kyseessä on levy-yhtiö, jota sen jäsenet kutsuvat mieluummin luovaksi kollektiiviksi tai “kulttuurialan konsulttiyhtiöksi”.

Jälkimmäinen kuulostaa yrittäjäjargonilta. Vitsi vai ei?

Ammattimaisuus on hyvä sana kuvaamaan Skorpionin toimintaa. Artistien musiikkivideot näyttävät budjetteihinsa nähden todella hyviltä (esimerkkejä: Turistin Vastuu, Iben iClout, NCO:n Silti) ja livet toteutetaan tyylikkäästi. Rare Liven sponsoriyhteistyö mainosvideoineen sai sen vaikuttamaan paljon kokoaan isommalta show’lta.

Ylen haastattelussa parikymppinen Ibe, joka on Skorpionissa osakkaana, piti brändäämistä ja markkinointia “sikaluontevana”. Ylioppilaslehdessä hän puhui ystävyyssuhteistaan “verkostoitumisena” ja kuvaili elämää projektiksi, jossa “voit aina tehdä valintoja hyvin tai huonosti”.

Skorpionin artisteja katsoessa ensimmäinen ajatus on, että he todella tietävät mitä tekevät, ja tekevät sen ehkä paremmin kuin yksikään aiempi popsukupolvi. Suhtautuvat maailmaan kriittisesti, mutta eivät jääräpäisesti. Tietävät, mitä suosion eteen on tehtävä, ja mitä ei tarvitse tai kannata tehdä.

Ibe, Melo ja Skii6 tekevät musiikkiaan kuin yksityisyrittäjät, mutta muistavat pitää samalla hauskaa, nauraa itselleen ja muille.

Parilla Rare Liven esiintyjällä brändääminen oli tosin selvästi vielä kesken.

Kuva: Julius Konttinen. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Slikin ja Hamuelosin esiintymisessä toistuivat tylsät räppimaneerit ja illan dj:nä toimineen Kuiva H:n tiputtelemat pommiäänet. Kaksikko julkaisi helmikuussa esikoisalbuminsa Mojo.

Turisti, joka esiintyi väärinpäin puetussa hupparissa (miksi ei?), tarjosi vähän enemmän. Tammikuun lopussa julkaistulta Maailmankiertue-albumilta löytyy pari täysosumaa ja nippu nokkelia riimejä, kuten Red Bullin korvamatosäe “haluun sun peppuu, mut en voi olla sun paita”.

Setin lopussa kuultu Vastuu oli selvästi hitikkäin, vaikka puheet kostuvista sukuelimistä ja pojasta, jonka täytyy ottaa vastuu “ku muija wildaa ladis”, menevätkin suoraan vuoden seksistisimpien lyriikoiden lokeroon.

melo feat rallienglish― dutch van der linde

Slikin ja Hamuelosin sekä Turistin esiintyessä keskittyminen saattoi lähteä harhailemaan. Keikan katsominen ei vain tunnu tietokoneen ruudulta samalta kuin paikan päällä.

Katsojia oli tässä kohtaa reilut 600. Chatissa kyseltiin Iben perään ja mietittiin, “mitä elastine ja cheek tekee laval”.

Isoin syy keskittymisvaikeuksiin oli tietenkin se, ettei ympärillä ollut kymmeniä tai satoja samaa tekeviä ihmisiä, mutta paljon vaikutti sekin, ettei porukkaa ollut edes ruudulla.

Vertaa Rare Streamia mihin tahansa YleX:n Ruisrock-taltiointiin ja huomaat, kuinka paljon yleisömeri tuo esitykseen. Kun Turisti huusi “Kuudes linja pitäkää ääntä!”, se ei ollut pelkästään outoa vaan suorastaan surullista. Olo oli kuin katsoisi keikkaa, josta kukaan ei muistanut tiedottaa.

Onneksi oli Melo. Illan päättänyt nummelalainen oli illan esiintyjistä ainut, joka tuntui viihtyvän yksinäisyydessä.

Kuva: Julius Konttinen. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

“Oon käyny ylhääl ja oon tullu alas / ei oo ikin tylsää ku elää vuoristoradas / Painovoima syleilee mua ja se ottaa mahast / Ylös alas, Ylös alas”

Melo on kuin puhtoisen Iben syrjäytymisvaarassa rypevä kaksoisveli. Se, joka kiertää kyliä päivät yöt vintage-Toyotalla ja antaa hiustensa rasvoittua takapiiskaksi. Toisaalta hän on myös Skorpionin räppäreistä selvimmin vaikuttunut Kanye Westin 808’s and Heartbreakista – levystä, jonka kokonainen uusi sukupolvi tuntuu nyt löytäneen.

Kuudennen linjan lavalla Melo seisoi paikallaan ja lauloi vahvasti autotunetettuja kappaleitaan, joissa noustaan ja pudotaan, ollaan yksin ajatusten kanssa ja ajellaan kortteleiden läpi.

Keikalla kuultu uunituore single Viaton on kuin apatiaan vajonnutta Nylon Beatia. Melo laulaa nasaalillaan: “Enkä mä ees oikeest tiedä mitä mä ees etsin / Merkkivaatteita ja merkityksetöntä seksii”.

Vitsi vai ei?

Melo imi kuulijan maailmaansa muutamassa sekunnissa eikä päästänyt irti, vaikka lavalla tapahtui kovin vähän. “Mun nimi on Melo. Tos on mun dj Kuiva H. Kiitos”, hän sanoi lakonisesti johonkin väliin, otti pari askelta ja palasi mikrofonin ääreen pönöttämään.

Jos Le Fvbelos, Sliki, Hamuelos ja Turisti kärsivät siitä, ettei heillä ollut yleisöä ampumassa energiaa takaisin lavalle, Melo otti päinvastoin kaiken irti häntä ympäröineestä tyhjyydestä. Ikään kuin hän olisi ainoana tajunnut, ettei tällaisia keikkoja pääse elämässään montaa tekemään.

Ja tietenkin tällaisen keikan voi päättää tasan yhteen biisiin maailmassa.

Kuvakaappaus: Youtube. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Illan viimeisenä hitaana Melo coveroi HIMin goottihymnin Join Me tyhjälle keikkasalille. Auto-tunella, roimasti nuotin vierestä ja täydellä sydämellä. Laulun säkeet levisivät hiljaiseen tilaan eivätkä saaneet vastakaikua keneltäkään. Täydellistä yksinäisyyttä.

Oltiinko tässä kahvipaahtimon sponsoroimalla “kaikin puolin ainutlaatuisella” erityiskeikalla vai aamuöisessä karaokedeliriumissa?

Vasta vilkaisu chat-ikkunaan puhkaisi taian.

dutch van der linde: melo feat rallienglish
BOSS BOSS: Xdddd
Jvrppibeatz: sadbois2001

Loppuun pommisample, lakoninen “kiitos” ja pois lavalta. Näin legendat syntyvät.

Lisäys 27.3. klo 15.26. Melon Join Me -cover on leikattu pois Rare Streamin Youtube-taltioinnista, mutta sen löytää Youtubesta omana videonaan.