Hyppää pääsisältöön

Poikkeusajan vinkit kulttuurinälkään! Kierrä Euroopan museoita virtuaalisesti

Mies katso kameraan, maailman kartta taustalla.
Mies katso kameraan, maailman kartta taustalla. radio-ohjelmat,Monet ovat minulta kysyneet

Miten selvitä kun ei saa matkustella, ei harrastaa kulttuuria ja ravintoloistakin monet ovat sulkeneet ovensa. Kysymys on akuutti ja vakava. Vastuullinen vastaus on, että noudattamalla hallituksen ohjeita.

Kyllä hallitus tietää, mikä on pienelle ihmiselle parasta – koiran kanssa saa käydä yhä kävelyllä ja puolisonkin. Televisiosta saa katsoa reaaliajassa hallituksen tiedotustilaisuuksia. Ja Prismassa saa käydä. Se tyydyttää keskivertosuomalaisen kulttuurinälän samalla tapaa kuin Prado minun.

Kävin eilen kaupassa, isossa sellaisessa. Tein juuri niin kuin ei pitäisi. En suorittanut ostoksiani nopeasti vaan haahuilin kauppaa hitaasti ympäri saadakseni selville, miten suomalaiset syövät ja kuluttavat silloin, kun heillä on loputtomasti aikaa mutta mieltä kalvava pelko kaiken päättymisestä. Silloin suomalaiset syövät herne-maissi-paprikaa.

Tyhjä kaupan pakastehylly. Hintalapussa lukee herne-maissi-paprika
Suomalasten karanteenilounas koostuu suolalla maustetusta ja mikrossa kypsennetystä pussista herne-maissi-paprikaa. Olisin vamistanut esimerkkiannoksen, mutten löytänyt kyseistä raaka-ainetta mistään kaupasta. Tyhjä kaupan pakastehylly. Hintalapussa lukee herne-maissi-paprika Kuva: Veikko Halmetoja valintamyymälät,hyllyköt,herne-maissi-paprika

Tämä pakasteiden klassikko oli loppunut eilisestä isosta kaupasta samoin, kun se on havaintojeni mukaan ollut loppunut pienemmistäkin. Suora sitaatti tuottajan sivuilta:
– Voit käyttää Herne-maissi-paprikaa kuumennettuna lämpimäksi lisäkkeeksi, munakkaiden täytteeksi, pataruokiin ja salaatteihin. Kuumenna mikroaaltouunissa täydellä teholla 3-4 min. Mausta ja tarjoile.

Sadoissa tuhansissa suomalaiskodeissa mikrotetaan pakastevihanneksia lounaaksi ja paistetaan uunissa puolivalmiita virolaisesta vehnätaikinasta leivottuja sämpylöitä. Perjantaina isä kaivaa pakastimesta saksalaisen einespitsan. Se syödään samalla, kun kuunnellaan A-studiossa vierailevaa pääministeriä.
– Hän on niin selväsanainen ja näyttää yhä virkeältä. Hiuksetkin on niin siistit, huokailee äiti.

Kimppu vaaleanpunaisia gerberoita maljakossa
Vaikka kaupassa kävisi vain kerran viikossa niin ei hätää. Hyvällä hoidolla leikkokukat saa kestämään vähintään viikon kauniina. Nyt on aikaa olla kotona, nauti siitä ja kauniista kukista. Kimppu vaaleanpunaisia gerberoita maljakossa Kuva: Veikko Halmetoja leikkokukat,gerbera

Muutama hyvä vinkki siihen, miten estää poikkeusolojen taannuttava vaikutus ruokavalioon

1. Jos et syö eineksiä normaalisti, miksi söisit niitä silloin, kun sinulla on aikaa? On ollut havaittavissa, että esimerkiksi tuoretta kalaa on ollut ihan tavallisista kaupoista saatavilla koko kriisin ajan. Kuhan paistaminen voissa, sen nauttiminen itse tehdyn perunamuusin ja hyvän valkoviinin kanssa parantaa mielialaa huomattavasti enemmän kuin kalapuikot ja valmismajoneesi.

2. Jos haet normaalisti perheelle perjantaipitsat naapuritalon pienyrittäjältä, miksi nyt tyytyisit pakasteisiin? Voit vaikka avata pitsalaatikot hanskat kädessä, jos se on siitä kiinni.

3. Nyt on hyvä aika harjoitella uusia ruokalajeja. Toisto on rutiinien äiti. Kun joku onnistuu erinomaisesti, niin tee sitä huomenna uudestaan. Ehkä siitä voi muodostua kestosuosikki, kun tekeminen ei enää vaadi ajattelua.

Karanteenissa voi olla koko päivän ilman housuja

Monelle suomalaiselle ihmiskontaktit käyvät työstä. Jokainen kohtaaminen vie voimia ja tavallisen työpäivän jälkeen ollaan kotona valtavan väsyneitä, eikä haluta nähdä ketään. Puolisonkin katsetta vältellään, ja sohvalla katsotaan Putous-sketsejä kännykästä. Siinä mielessä pieni karanteeni saattaa jopa lisätä suomalaisten hyvinvointia. Ei tarvitse ajatella, mitä muut ajattelevat, kunhan vain pitää oven kiinni, eikä mene parvekkeelle laulamaan. Hulluja nuo etelä-eurooppalaiset.

Sikäli voitaisiin harkita, että osa ihmisistä saisi jäädä vapaaehtoiseen karanteenin loppuvuodeksi. Me sosiaalisesti aktiiviset saisimme ensin täyttää matkustusvälineet ja ravintolat, museot ja teatterit. Näin paine ei purkautuessaan olisi liian kova. Karanteenissa viihtyvät voisivat sitten kömpiä esiin pikkujoulujen aikaan ja täyttää kaupunginteattereiden musikaalit sekä vilautella vihreää korttiaan tarjouskuoharin toivossa.

Wim Delvoyen Anal Kiss -palapelin palat ja laatikko pöydällä
Karanteenissa voi harjoitella kärsivällisyyttä kokoamalla palapelejä. Eikä palapelin tarvitse välttämättä esittää Taistelevia metsoja. Itse valitsin nykytaideaiheen Wim Delvoyen Anal Kiss -palapelin palat ja laatikko pöydällä Kuva: Veikko Halmetoja palapelit,Wim Delvoye

Myös kulttuurinnälkä kasvaa eristyksissä

Hallitus määräsi museot sulkemaan ovensa. Ihmiset saavat tavata toisiaan ostoskeskuksissa ja hypermarketeissa, istua kahvilla linja- autoasemilla, mutta museoihin ja teattereihin ihmisiä ei pidä päästää. Hallitus on nähnyt, että nimenomaan kulttuuri on vaarallista silloin kun tartuntatauti leviää. Tässä on tietysti pointtinsa, suuri osa museoiden ja teattereiden yleisöstä kuuluu ikänsä puolesta riskiryhmään.

Kun matkustelu on kielletty, ei museoihin pääse edes ulkomailla. Tilanne on epätoivoinen. Säästyneen ajan voi käyttää suunnitteluun. Internet toimii toistaiseksi ja yhä on toivoa, että maailma palaa normaaliksi. Tulette vielä matkustelemaan ja pääsette vielä museoihin. Ilman tätä uskoa on poikkeusoloista vaikea selvitä.

Venetsian biennalin katalogit pinossa
Karanteenin aikaan on hyvä hetki kaivaa hyllystä vanhat näyttelykirjat ja palata vanhoihin matkoihin. Esimerkiksi Venetsian biennaalin katalogien avulla palautuu mieleen sekä näyttely että matka. Venetsian biennalin katalogit pinossa Kuva: Veikko Halmetoja Venetsian biennaali,luettelot

Joitakin upeita museoita, joissa et ehkä vielä ole käynyt – vähän niin kuin sohvamatkailun avuksi

Fondation Maeght, upea modernistisen taiteen museo ja kokoelma Etelä-Ranskassa.
Estorick collection, hurmaava italialaisen taiteen museo Lontoossa.
Nitsch museum, Itävallan tärkeimmän nykytaiteilijan museo Mistelbachissa.
Museo di Castelvecchio, Veronassa sijaitseva museolinna, jossa esillä romaanisia veistoksia ja renessanssin maalaustaidetta.
Museum Berggruen, museohelmi Berliinissä, jossa mm. hienoja maalauksia Picassolta.

Haaveilu ja suunnittelu ovat tärkeitä selviytymiskeinoja, kun seinät alkavat kaatua päälle.― Veikko Halmetoja

Edit: Otsikko muutettu 17.4.2020

Lue myös - yle.fi:stä poimittua