Hyppää pääsisältöön

Musiikkitalo saa maailman suurimmat konserttisaliurut

Montaasi, jossa Musiikkitaloon rakennettavat urut on editoitu Musiikkitalon konserttisaliin.
Musiikkitalon urkujen on määrä valmistua syksyllä 2022. Montaasi, jossa Musiikkitaloon rakennettavat urut on editoitu Musiikkitalon konserttisaliin. Kuva: Helsingin Musiikkitalon säätiö Musiikkitalo,urut

Helsingin Musiikkitalon konserttisalin uusien urkujen suunnitelmat on julkaistu. Kansainvälisen tarjouskilpailun ja kesäkuussa 2018 allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti urut rakentaa itävaltalainen Rieger Orgelbaun urkurakentamo.

Musiikkitalon uruista tulee 123-äänikertaiset, joten ne ovat maailman suurimmat konserttisaliurut. Uusista uruista tulee rikkaat ja mahdollisimman monenlaisen musiikin esittämiseen sopivat. Urut on pyritty näkemään tulevaisuuden soittimena eivätkä ne siten ole sidottu yhteen aikakauteen, tyyliin tai genreen.

"Työryhmän työskentely on ollut innostunutta. Kaikki suunnittelu on tähdännyt siihen, että urkujen sointi tulisi kuulijaa lähelle, myös kaikkein hiljaisimmilla rekisteröinneillä, ja toisaalta että suuret rekisteröinnit täyttävän salin soinnillisesti vaikuttavasti. Urkuja on suunniteltu ’kerran elämässä’-asenteella”, kommentoi suunnittelutyötä vetänyt professori Olli Porthan.

Urkuihin tulee kaksi soittopöytää, toinen lavalle ja toinen ylös urkujen yhteyteen. Tämä mahdollistaa urkurin työskentelyn aivan kapellimestarin vieressä ja yleisön näkyvillä.

Urkujen julkisivu on moderni ja Musiikkitalon arkkitehtuuria rikastuttava tunnusmerkki. Urut on kokonaisuudessaan sijoitettu kaappiin, mikä mahdollistaa ainutlaatuiset dynaamiset mittasuhteet. Julkisivun liikkuvat elementit voidaan avata ja yleisö näkee pillistöjen eri tasot urkujen sisältä erilaisin valotehostein. Visuaalisesti merkittävää on myös julkisivun edessä oleva putkisto, joka yleensä piilossa olevana on tuotu näkyville.

Urkujen käyttöönottoa juhlistetaan konserttisarjalla ja sävellyskilpailulla

Uusia konserttisaliurkuja juhlistavat kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu ja koko vuoden 2023 kattava urkukonserttisarja.

Sävellyskilpailu on avoin kaikille halukkaille ja siinä on kolme sarjaa: orkesterikonsertot, kamarimusiikkiteokset ja soolourkuteokset. Tavoitteena on palkita reilut kymmenkunta teosta ja esittää ne omissa konserteissaan vuoden 2023 aikana. Radion Sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi joukko suomalaisia orkestereita ja kansainvälisiä urkuvirtuooseja esittävät teokset.

Kaija Saariahon vetämässä tuomaristossa ovat mukana ylikapellimestarit Nicholas Collon ja Susanna Mälkki, säveltäjät Francesco Filidei (Italia), Maija Hynninen, Olli Kortekangas sekä urkurit Jan Lehtola, Susanne Kujala ja Olli Porthan. Kilpailun tulokset julkistetaan keväällä 2022. Kilpailun rahoittaa Alfred Kordelinin rahasto.

Urkujen käytön ja rakennuksen suunnittelusta on vastannut vuodesta 2017 professori Olli Porthanin johtama työryhmä, jonka tehtävänä on ollut urkujen rakennuksen kilpailutuksen ja suunnittelun ohella luonnostella urkujen käyttöä. Syksyllä 2019 perustettiin Musiikkitalon Urut Soimaan ry, joka vastaa urkukonserttien ja urkusävellyskilpailun järjestämisestä.

Urkuhanke sai alkunsa Kaija Saariahon lahjoitettua hankkeelle alkupääoman miljoona euroa. Tämän jälkeen talon pääkäyttäjät Yle, Helsingin kaupunki ja opetus- ja kulttuuriministeriö antoivat hankkeelle 1,5 miljoonaa euroa sekä useat eri säätiöt 1,7 miljoona euroa.

Urkujen on määrä valmistua syksyllä 2022 ja ne otetaan käyttöön 1.1.2023.