Hyppää pääsisältöön

Tee pörriäisille paratiisi: Tässä 8+101 pölyttäjäkasvia, joista on iloa myös ihmiselle

Kuvassa on piirroskuvia kukista.
Kuvassa on piirroskuvia kukista. Kuva: Biodiversity Heritage Library, Annukka Palmén-Väisänen / Yle Pelasta pörriäinen

Pölyttäjähyönteiset tarvitsevat ravinnokseen mettä ja siitepölyä. Kun kasvatat pihassasi pölyttäjille sopivia kukkia, varmistat samalla myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden runsaan sadon.

Tärkeintä parvekkeen tai pihan istutuksia suunnitellessa on valita kukat niin, että pörriäisille riittää ruokaa varhaisesta keväästä syksyyn saakka. Näin myös ihmisille riittää silmäniloa koko kesäksi.

Vaikka suurin osa kukista houkuttelee pölyttäjiä puoleensa, eivät kaikki kukat ole niille samanarvoisia. Pitkälle jalostetut kukat, joissa terälehtiä on monessa kerroksessa, eivät välttämättä tuota mettä ollenkaan.

Istutuksissa onkin hyvä suosia yksinkertaisia kukkia, mielellään vielä sellaisia, joita löytyy Suomesta myös luonnostaan. Tällaiset kukat kestävät paljon paremmin myös vaihtelevia kesäsäitä ja siksi niitä on helppo hoitaa.

Taimikaupalla pitää olla tarkkana, ettei taimien kasvatukseen ole käytetty tuholaismyrkkyjä, koska ne ovat vaarallisia myös pölyttäjille. Suosi mahdollisuuksien mukaan kotimaassa kasvatettuja taimia.

Koko kesän kukkaloiston ja tyytyväiset pölyttäjät voi saavuttaa vaikkapa näillä kahdeksalla, helposti kasvatettavalla kasvilla:

Krookus kukkii aurinkoisella paikalla jo huhtikuussa. Värikäs sipulikasvi on varma kevään merkki.

Kurjenpolvi on herkkä ja helppo kukkakasvi, joka kasvaa luonnonvaraisenakin kaikkialla Suomessa. Se houkuttelee puoleensa erityisesti näyttäviä päiväperhosia.

Herkullinen vadelma antaa paremman sadon ja laadukkaampia marjoja, kun se saa paljon pölytystä. Se onkin erinomainen mesikasvi, jota lennetään etsimään kauempaakin.

Aromikas ja romanttinen laventeli ihastuttaa sekä parvekelaatikossa että puutarhassa.

Timjamin sukulaiset ajuruohot pitävät rikkaruohot kurissa ja vetävät puoleensa niin mehiläisiä kuin perhosiakin.

Kehäkukka on puutarhan iloisen värinen klassikko, joka on helppo kasvattaa ja kukkii koko kesän. Sopii sekä ruukkuun että avomaalle.

Loppukesän komea auringonkukka kutsuu puoleensa erityisesti isokokoisia pölyttäjiä, siis perhosia ja sympaattisia kimalaisia.

Syysasteri kukkii runsaasti vielä myöhään syksyllä ja sietää jopa hallaöitä.

Eikö näistä mikään ole mieleinen? Tässä vielä 101 ehdotusta lisää:

Voit hakea kasveja nimeltä tai rajata näkymään vain haluamasi tyyppiset kasvit. Kasvityyppejä voi poistaa näkyvistä klikkaamalla ryhmän nimeä. Voit myös järjestää kasvit sen mukaan, milloin ne kukkivat.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen.