Hyppää pääsisältöön

Näin siivoat kotisi oikein koronan aikaan – ota haltuun viisi vinkkiä siivoustohtorilta ja puhtausasiantuntijalta

Piirroskuva, jossa vesisankko, josta läikkyy vettä. Luuttu ja suihkepullo. Siivousvälineet osoitettuna vihreään likapilveen, jonka joukossa näkyy koronavirus-kuvioita.
Piirroskuva, jossa vesisankko, josta läikkyy vettä. Luuttu ja suihkepullo. Siivousvälineet osoitettuna vihreään likapilveen, jonka joukossa näkyy koronavirus-kuvioita. Kuva: Mitja Sirola / Yle koronavirus,siivous,koti,Puhtaus,siivousvälineet

Koronavirus voi elää kodin pinnoilla jopa muutamia tunteja vaarallisena, mutta ei hätää! Näillä täsmävinkeillä siivoat kotisi pöpöistä puhtaaksi.

Koronavirus on ajanut useat suomalaiset pysyttelemään neljän seinän sisällä. Kun etätyöt on tehty, jää aikaa miettiä myös kodin siisteyttä.

Mutta millainen siivous on tarpeeksi tehokas tappamaan pelätyn viruksen kodin pinnoilta? Tiedämmehän jo, että virus selviää pahimmillaan huoneenlämmössä jopa useita päiviä ja se myös elää kodin erilaisilla pinnoilla vaarallisena jopa muutamia tunteja.

Kun teet siivouksen SSTL Puhtausala ry:n puhtausasiantuntija Minna Kyllisen ja siivoustohtori Tuula Suontamon ohjeilla, voit tuntea olosi turvalliseksi kotonasi.

1. Tehosta siivousta kosketuspintojen osalta

Tärkeämpää kuin siivouskertojen lukumäärä on siivouksen laatu. Siivotessa tulee muistaa se tosiasia, että "siivous on kontaktilaji". Pinnalla oleva lika mikrobeineen saadaan pois vain, jos siivousväline koskee pintaa kunnolla. Pelkkä nopea sipaisu ei riitä.

Päivittäin tulisi pyyhkiä kosketuspinnat: ovenkahvat, jääkaapin kahva, uunin kahva, mikron kahva, kaappien vetimet, valokatkaisimet, hanojen vivut, ruoka- ja tiskipöydät, kaukosäätimet, sekä tuolien selkä- ja käsinojat.

Älypuhelimet, tabletit sekä tietokoneen näppäimistö ja hiiri tulisi pyyhkiä päivittäin puhtaalla ja nihkeällä mikrokuituliinalla. Älä myöskään lainaa näitä laitteita nyt kenellekään! Muista, että kännykkä voi olla likaisempi kuin oven kahva tai wc-istuin.

Pidä wc ja kylpyhuone erityisen puhtaina. Kiinnitä huomiota wc-istuimen vetonupin, hanojen ja suihkun sekä käsisuihkun kosketeltaviin osiin.

Muutoin normaali viikkosiivous riittää huomioiden tietenkin, että lapsiperheessä yleensä koti likaantuu herkemmin kuin sinkkukodissa, joten siivouksen tarve määräytyy sen mukaan.

2. Desinfiointiaine ei toimi likaisella pinnalla!

Kotona ei edelleenkään tulisi käyttää liian usein tai jatkuvasti desinfioivia puhdistusaineita.

Koronaepidemian aikaan on tärkeintä tehostaa siivousta siten, että pyyhkii pintoja huolellisesti ja toistuvasti – eli päivittäin puhtailla siivouspyyhkeillä. Heikosti emäksinen yleispuhdistusaine, jonka pH on 8,1-10, on paras.

Jos kotona on koronavirukseen tai muuhun infektioon sairastunut tai viruksenkantaja, tehosta siivousta käyttämällä pintojen pyyhinnässä myös desinfioivaa puhdistusainetta erityisesti wc-tiloissa ja kaikille kosketuspinnoille.

Muista kuitenkin, ettei desinfiointiaine tehoa likaisella pinnalla, koska lika jää desinfiointiaineen alle. Jos pinnat on ensin puhdistettu normaalilla puhdistusaineella hyvin, sen jälkeen voi vielä "varmistaa" bakteerien ja virusten tuhon desinfiointiaineella.

3. Pyyhi pinnat kuivaksi

Kun pyyhit kodin kosketuspintoja, kiinnitä huomiota siivouspyyhkeiden kosteuteen.

Liian märkä tekstiili jättää pinnat pitkäksi aikaa kosteiksi, ja mikrobit saavat siitä hyvän tarttumis- ja kasvualustan. Liian kuiva tekstiili taas ei kykene puhdistamaan pinnalta likaa, joka on mikrobeille ravintoa.

WC:ssä ja kylpyhuoneessa pätevät eri säännöt. Niiden siivoukseen kannattaa käyttää märkiä menetelmiä, mutta pinnat tulee muistaa kuivata huolellisesti pesun jälkeen, jotta mikrobeille ei jäisi kasvualustaa.

4. Pese tekstiilit 60 asteessa

Epidemian aikana jokaisella perheenjäsenellä kannattaa olla käytössään oma käsipyyhe. Vaihda pyyhe päivittäin puhtaaseen.

Kodintekstiilit, pyyhkeet ja liinavaatteet kannattaa vaihtaa säännöllisesti ja pestä vähintään 60 asteessa, jos tekstiili sen kestää. Myös vaatteiden pesutiheyttä voi lisätä.

Muista, että siivouksessa käytettävät tekstiilit, siivouspyyhkeet ja mopit, tulee pestä käytön jälkeen koneellisesti vähintään 60 asteessa.

5. Välineiden puhtaus on kaiken a ja o, älä siis unohda käsihygieniaa siivotessakaan!

Viruksia ja pöpöjä ei karkoiteta kodin pinnoilta likaisilla tai vääränlaisilla välineillä.

Muista, että tiskirätti on kodin pöpöpesä, ja se tulee vaihtaa puhtaaseen nyt päivittäin. Likainen rätti pestään pesukoneessa 60 asteessa. Tiskiharjan voit puolestaan laittaa puhdistumaan astianpesukoneeseen.

Pesukoneessa pestyt harjat, hankauspesimet, mopit sekä mikrokuituiset rätit ja luutut ovat siivoojaan luottoystäviä juuri nyt. Muista puhdistaa myös välineiden varret, nekin ovat kosketuspintoja.

Ja muista, että käsienpesu on tärkeässä osassa myös kodin puhtaanapidossa. Muista pestä kädet aina kotiin tullessasi. Kuivaa pesun jälkeen kädet huolellisesti, äläkä ota likaista kännykkää käteesi pesun jälkeen.

Kännykän lisäksi myös muut esineet, joiden kanssa liikutaan kodin ulkopuolella, on syytä puhdistaa kotiin tullessa. Muista puhdistaa ainakin nämä: kodin- ja autonavaimet, lompakko, juomapullo, lastenvaunut ja lasten leikkikalut.


Tästä voit kerrata käsienpesuohjeet:

Lue myös:

Lue tästä käytännön vinkkejä korona-arkeen

Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä