Hyppää pääsisältöön

Pariisilaispoliisi ihasteli kapellimestari Susanna Mälkin suomalaista passia – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Susanna Mälkin selfie kotona Pariisissa koronapandemian aikaan 27.3.2020.
Susanna Mälkki. Selfie kotona Pariisissa 27.3.2020. Kapellimestari Susanna Mälkin selfie kotona Pariisissa koronapandemian aikaan 27.3.2020. Susanna Mälkki

Kapellimestari Susanna Mälkin kiireinen kevät sai äkkipysähdyksen, kun koronapandemia seisautti konserttitoiminnan ympäri maailmaa. Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarin kotikaupungissa Pariisissa poliisi valvoo tarkasti kaikkea liikkumista.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Susanna Mälkki vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotonani Pariisissa.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Varsin radikaalisti: kiireinen kevät sai äkkipysähdyksen, kun kaikki suunnitellut konsertit ja muutkin matkat peruuntuivat.

Miten päiväsi kuluvat?
Aika filosofoiden. Seuraan auringon kiertoa idästä länteen! Sentään hyvä, että tämä tapahtuu kevään valossa eikä marraskuussa! Tasapaino ”toimistotöiden” ja musiikin välillä alkaa vihdoin kallistua musiikkiin päin.

Aloin soittaa selloakin taas, se on mahtavaa. Suunnittelupalapeli, josta arkityö normaalitilassa paljon koostuu, on puolestaan hassusti kelluvassa vaiheessa – kaikki peruutetut asiat halutaan siirtää jonnekin, mutta kukaan ei tietenkään tiedä, milloin olemme taas ”kehissä”. Joten nyt sitten keskitytään tähän hetkeen ja eletään päivä kerrallaan.

Musiikki ei vanhene, se antaa hyvin perspektiiviä asiaan pitkällä historiallaan. Siihen kun uppoudun, koko korona unohtuu.

Mitä puuhailet silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Työhöni kuuluu paljon muutakin kuin itse musiikki, joten kaikenlaista rästitöiden perkaamista on riittänyt ja riittää edelleen loputtomiin. Ja siivoaminen ja kaikenlainen kodin järjestäminen on selkeyttänyt mieltä alkuvaiheessa. Nautin paljon kotona olemisesta sinänsä, kaikesta kodinhoidosta, ruuanlaitosta ja sen sellaisesta. Se on minulle oikeasti luksusta, kun olen muuten niin paljon tien päällä.

Se, mitä normaalisti tekisin kotona ollessani enemmän, olisi ulkoilu, mutta harmillisesti kaikki puistot on nyt suljettu, ja täällä myös nyt yhä enemmän kontrolloidaan kaduilla, että kukin pysyy omilla nurkillaan... eilenkin sain näyttää passia ja kulkulupalappua, kun kävin postissa. Mutta poliisien aito ystävällisyys lämmitti mieltä, ihailivat Suomen passia!

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
En sanoisi. Nyt on vain eri tavalla tilaa eri asioille. Ja olen kyllä syvätasolla aina ollut optimisti.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Toivon, että maailma muuttuu kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Tämä episodi näyttää, että nopeakin muutos on mahdollinen, mutta onhan sillä kova hinta... Ehkä maailma tarvitsi tällaisen herätyksen?

Muutoksia on sekä sisäisiä että ulkoisia, ja pidemmän päälle sisäiset ovat kauaskantoisempia: toivoakseni perspektiivi muuttuu, älytön kuluttaminen ja luonnon tuhoaminen toivottavasti edes vähän vähenee. Uskon, että palaamme arkeen arvostaen myös yhteisöllisyyttä enemmän.

Mitä omaan elämääni tulee, sen aika näyttää!

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Mitä tahansa, mikä saa hyvän fiiliksen päälle – häiritsemättä muita. Hiljaisuus on tosi luovaa.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Kyllä tästäkin selvitään! Pidetään toisemme terveinä ja hyväntuulisina, ja sisäinen maailmamme rikkaana.

Tilanne on edelleen tosi huono, vastasi kapellimestari Susanna Mälkki kysymyksiin keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Susanna Mälkki johtaa Helsingin kaupunginorkesteria, solistina pianisti Nelson Freire. Musiikkitalo 12.9.2019.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.