Hyppää pääsisältöön

Pariisilaispoliisi ihasteli kapellimestari Susanna Mälkin suomalaista passia – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Susanna Mälkin selfie kotona Pariisissa koronapandemian aikaan 27.3.2020.
Susanna Mälkki. Selfie kotona Pariisissa 27.3.2020. Kapellimestari Susanna Mälkin selfie kotona Pariisissa koronapandemian aikaan 27.3.2020. Susanna Mälkki

Kapellimestari Susanna Mälkin kiireinen kevät sai äkkipysähdyksen, kun koronapandemia seisautti konserttitoiminnan ympäri maailmaa. Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarin kotikaupungissa Pariisissa poliisi valvoo tarkasti kaikkea liikkumista.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Susanna Mälkki vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotonani Pariisissa.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Varsin radikaalisti: kiireinen kevät sai äkkipysähdyksen, kun kaikki suunnitellut konsertit ja muutkin matkat peruuntuivat.

Miten päiväsi kuluvat?
Aika filosofoiden. Seuraan auringon kiertoa idästä länteen! Sentään hyvä, että tämä tapahtuu kevään valossa eikä marraskuussa! Tasapaino ”toimistotöiden” ja musiikin välillä alkaa vihdoin kallistua musiikkiin päin.

Aloin soittaa selloakin taas, se on mahtavaa. Suunnittelupalapeli, josta arkityö normaalitilassa paljon koostuu, on puolestaan hassusti kelluvassa vaiheessa – kaikki peruutetut asiat halutaan siirtää jonnekin, mutta kukaan ei tietenkään tiedä, milloin olemme taas ”kehissä”. Joten nyt sitten keskitytään tähän hetkeen ja eletään päivä kerrallaan.

Musiikki ei vanhene, se antaa hyvin perspektiiviä asiaan pitkällä historiallaan. Siihen kun uppoudun, koko korona unohtuu.

Mitä puuhailet silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Työhöni kuuluu paljon muutakin kuin itse musiikki, joten kaikenlaista rästitöiden perkaamista on riittänyt ja riittää edelleen loputtomiin. Ja siivoaminen ja kaikenlainen kodin järjestäminen on selkeyttänyt mieltä alkuvaiheessa. Nautin paljon kotona olemisesta sinänsä, kaikesta kodinhoidosta, ruuanlaitosta ja sen sellaisesta. Se on minulle oikeasti luksusta, kun olen muuten niin paljon tien päällä.

Se, mitä normaalisti tekisin kotona ollessani enemmän, olisi ulkoilu, mutta harmillisesti kaikki puistot on nyt suljettu, ja täällä myös nyt yhä enemmän kontrolloidaan kaduilla, että kukin pysyy omilla nurkillaan... eilenkin sain näyttää passia ja kulkulupalappua, kun kävin postissa. Mutta poliisien aito ystävällisyys lämmitti mieltä, ihailivat Suomen passia!

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
En sanoisi. Nyt on vain eri tavalla tilaa eri asioille. Ja olen kyllä syvätasolla aina ollut optimisti.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Toivon, että maailma muuttuu kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Tämä episodi näyttää, että nopeakin muutos on mahdollinen, mutta onhan sillä kova hinta... Ehkä maailma tarvitsi tällaisen herätyksen?

Muutoksia on sekä sisäisiä että ulkoisia, ja pidemmän päälle sisäiset ovat kauaskantoisempia: toivoakseni perspektiivi muuttuu, älytön kuluttaminen ja luonnon tuhoaminen toivottavasti edes vähän vähenee. Uskon, että palaamme arkeen arvostaen myös yhteisöllisyyttä enemmän.

Mitä omaan elämääni tulee, sen aika näyttää!

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Mitä tahansa, mikä saa hyvän fiiliksen päälle – häiritsemättä muita. Hiljaisuus on tosi luovaa.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Kyllä tästäkin selvitään! Pidetään toisemme terveinä ja hyväntuulisina, ja sisäinen maailmamme rikkaana.

Tilanne on edelleen tosi huono, vastasi kapellimestari Susanna Mälkki kysymyksiin keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Susanna Mälkki johtaa Helsingin kaupunginorkesteria, solistina pianisti Nelson Freire. Musiikkitalo 12.9.2019.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.