Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Kalevi Aho suree ettei näe lapsenlastaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Kalevi Aho keväällä 2020.
Säveltäjä Kalevi Aho on alkanut kerrata kirjahyllynsä klassikkoteoksia. Säveltäjä Kalevi Aho keväällä 2020. Kuva: Kalevi Aho Kalevi Aho

Kalevi Aho viettää säveltäjän eristäytyvää elämää kotonaan Helsingissä ja suree, ettei saa tavata ainoaa lapsenlastaan. Kalevin mielestä pandemia on näyttänyt globaalin kapitalismin perustavat ongelmat ja haavoittuvuuden.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Säveltäjä Kalevi Aho vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen kotona Helsingissä.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Ei ratkaisevan paljon, koska normaalistikin vietän aika eristyvää elämää. Tosin käyn usein konserteissa, ja tätä ei nyt tapahdu, eikä muitakaan sosiaalisia kontakteja ole ollut. Ikävä erityisesti, ettei nyt voi tavata ainoaa lapsenlasta ja leikkiä hänen kanssaan.

Matkat ovat loppuneet, sillä kaikki keväiset teosteni esitykset, joiden joukossa kaksi kantaesitystä, ovat peruuntuneet. En tosin yleensä käy kantaesitysten lisäksi kovin monissa sävellysteni muissa esityksissä, etenkin jos ne tapahtuvat ulkomailla.

Miten päiväsi kuluvat?
Päiväohjelmani on muuttunut varsin säännölliseksi. Aamupalan jälkeen sävellän 1-2 sivua. Iltapäivällä teen 6-10 kilometrin rivakan kävelylenkin. Sitten ruokailu ja päiväkahvi, minkä jälkeen mahdollisesti parinkymmenen minuutin torkut. Illemmalla sävellän toiset 1-2 sivua.

Ja illan lopuksi kirjan lukua, musiikin kuuntelua tai dokumenttien tai filmien katselua.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Sävellystauoilla voin tehdä Hesarin ristikoita tai sudokuita. Päivän päätteeksi kuitenkin muuta.

Olen alkanut kerrata klassikkoja kirjahyllystäni, aloitin Seitsemästä veljeksestä - loistava teos, johon ei kyllästy! - ja Nummisuutareista, ja seuraavaksi aion kerrata Goethen Wilhelm Meisterin oppivuodet sekä Dostojevskin Idiootin.

Lisäksi olen katsonut loppuillalla Yle Areenasta, Youtubesta tai dvd:ltä kiinnostavia dokumentteja tai filmejä. Viimeksi Chaplinin hämmästyttävän ajankohtaisena pysyneen Nykyajan sekä Hans-Jürgen Syberbergin huippumielenkiintoisen seitsentuntisen filmiesseen Hitler - ein Film aus Deutschland.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
En.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Pandemia on näyttänyt globaalin kapitalismin perustavat ongelmat ja haavoittuvuuden, kun jopa maailman suurin talous, USA on vain muutamassa viikossa ajautunut lähelle romahduspistettä.

Toivottavasti poliitikot ottavat opikseen, tuotantoa aletaan siirtää halpatuontimaista taas kotimaahan, ja puheet esimerkiksi yhteiskunnallisten avainalojen (terveydenhoito, rautatiet ym.) yksityistämisestä loppuvat samalla.

Lisäksi olisi vihdoinkin aika toden teolla panna aisoihin verokeinottelu veroparatiisien ja monimutkaisten yhtiöjärjestelyjen kautta, jotta yhteiskunnan verokertymä saataisiin suuremmaksi. Tarpeen olisi myös verouudistus, jossa toisistaan tällä hetkellä erotetut palkkatulot ja pääomatulot pannaan taas yhteen ja niitä verotetaan yhteisellä progressiolla. Tämä kerryttäisi samalla kuntien verotuloja, sillä Suomessa monien kuntien tilanne on kriisin takia tulossa lähes kestämättömäksi.

Pandemia tietää pahoja vaikeuksia myös kuntien kulttuurilaitoksille, jotka jo nyt ovat monilla paikkakunnilla olleet taloudellisesti hyvin ahtaalla. Toivottavasti niitä ei vain aleta lakkauttaa, sillä juuri kriisiaikoina ihmisten kulttuurin nälkä on erityisen suuri.

Luonto kuitenkin kiittää koronaviruskriisiä, kun turha matkailu on vähentynyt ja ihmisten kulutustottumukset toivottavasti muuttuvat.

Oma elämäni on muuttunut pandemian takia melko vähän. Korkeintaan päivärytmi on tullut säännöllisemmäksi. Kuntokin on pitkien säännöllisten päiväkävelyjen takia kohonnut.

Säveltäjä Kalevi Ahon työpöytä keväällä 2020.
Säveltäjä Kalevi Ahon työpöytä. Säveltäjä Kalevi Ahon työpöytä keväällä 2020. Kuva: Kalevi Aho Kalevi Aho

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Nyt kun on aikaa, kannattaa keskittyä pitkiin sävellyksiin, esimerkiksi oopperoihin, joita ei vielä tunne tai jotka haluaisi kerrata.

Nyt on tilaisuus myös perehtyä jonkun tietyn säveltäjän tuotantoon perusteellisemmin tai ainakin tutustua hänen tuotantonsa keskeisiin osiin ja parantaa näin samalla omaa musiikillista yleissivistystä.

Hyvä tilaisuus on myös etsiä esimerkiksi Youtubesta tai Spotifystä jotain itselle kokonaan uutta ja tehdä näin musiikillisia löytöjä.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Suomi on selvinnyt paljon pahemmistakin kriiseistä, kuten sodista, joten miksi ei tästä.

Pandemia pakottaa pysähtymään, miettimään omia elämänarvoja ja niiden tärkeysjärjestystä. Ehkä tämä kriisi tekee lopulta henkisesti hyvää meille kaikille.

Näin säveltäjä Kalevi Aho vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Aho, Kalevi: Sinfoniset tanssit. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Nicholas Collon. Musiikkitalo 14.2.2020.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.