Puutarhassa kiemurtelevat sorakäytävät ovat hienoja ja suhteellisen halpoja perustaa. Niiden pitäminen vapaana rikkaruohoista ei vaadi kuin muutaman minuutin manuaalista työtä viikossa. Mielellään haralla tai käytäväraudalla, jonka on tehnyt itse - tietenkin.
Kun on kyse rikkaruohoista sorakäytävillä, yksi tavallisimmista kysymyksistä kuuluu: onko jotain pikakikkaa, jolla rikkaruohot katoavat? Uskaltaisin melkein sanoa, ettei ole sellaista, jota voisi käyttää pitkään.
Hyötyliikuntaa kemikaalien sijaan
Ei ole olemassa kemikaaleja tai muitakaan käsittelyjä, jotka toimisivat pitkällä aikavälillä. Suola soralla auttaa hyvin hetken, ja sitten ruoho kasvaa takaisin. Kuuma vesi, jota kuulee joskus käytettävän, saattaa vain antaa kasvillisuudelle vauhtia.
Rikkaruohojen polttaminen kaasupolttimellakaan ei ole kestävä ratkaisu. Vain kasvin pintaosat palavat, ja kaasua kuluu turhan paljon.
Jos joku tietää menetelmän, joka on ympäristöystävällinen ja toimiva, haluan mielelläni kuulla siitä. Siihen asti uskon, että käytävärauta ja siihen liittyvä hyötyliikunta on paras menetelmä.
Kaksi perinteistä käytävärautaa
Varren tein saarnesta. Saarni on sitkeä ja säänkestävä puulaji. Muita hienoja puulajeja ulkotyövälineisiin ovat tammi ja lehtikuusi, mutta myös tavallinen koivuinen harjanvarsi kestää ulkona pitkään.
Varren materiaali on 30 x 30 mm paksu ja 1 350 mm pitkä saarnirima.
Pyöristin varren yläjyrsimellä toisesta päästä ja keskeltä. Alapäästä säästin noin 10 cm pitkän nelikulmaisen osan.
Nelikulmaiset osat toimivat toisaalta stoppareina, etteivät kädet luista vartta pitkin ja toisaalta paikkana, johon rautaosan saa kiinni.
Toisen terän leikkasin 4 mm paksusta teräslevystä. Kiinnike, joka kiinnittää varren terään, on tehty 3 mm paksusta lattaraudasta. Kaksi palaa, jotka ovat 30 mm leveitä ja 100 mm pitkiä.
Malli tähän on vanha, ja se toimii mainiosti, vaikka näyttääkin pelottavalta.
Toisessa versiossa on leikkaava, viisto terä, joka hitsattu lattarautaiseen kaareen. Tämä on perinteisempi versio.
Jos leikkaava terä on 30 asteen kulmassa vartta kohti, työasento on melko ergonominen.
Tee työtä osissa
Käytävärautojen pitää olla käden ulottuvilla lähellä sorakäytäviä. Terävä terä menee soran alle ja katkaisee kasvit, sora pysyy terän päällä.
Silloin tällöin otetaan käytävärauta ja käydään läpi osa sorakäytävästä. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, vaan voi pitää kuopsuttelua ja rapsuttelua taukona muista töistä.
Sorakäytäviä voi verrata nurmikkoon. Nurmikon pitäminen hienona tavallisena kesänä ei vaadi lopultakaan kovin monta leikkuukertaa, sama pätee sorakäytäviin.
Ja juuri hetkiä leppoisissa puutarhahommissa kaipaa eniten talven aikana.
Lisää ohjelmasta
- Ruotsin kirveskuningatar Julia Kalthoff: "Olen kokeillut iskeä 100 kertaa kuivaan kuusenoksaan ja tutkinut sen jälkeen kirvestä mikroskoopilla"
- Kaipaatko vaihtelua arkiruokasuosikki spagetti bologneseen? Kokeile Strömsön valkosipulilla ja chilillä maustettua herkullista broilerinmaksapastaa
- Ompele kierrätyshuovasta suojus läppärille tai tabletille