Hyppää pääsisältöön

Viisi vinkkiä hauskaan lähiulkoiluun

Nuuksion kansallispuisto
Ulkoilu on hauskaa liikuntaa koko perheelle. Nuuksion kansallispuisto Kuva: Jouni Immonen / Yle Lenkkeily,espoo

Ylös, ulos ja luontoon! Lähiulkoilu on helppoa ja hyvää liikuntaa koko perheelle, yksin tai yhdessä. Miten tutusta polusta tai metsästä saa itselleen mitään uutta? Helposti – listasimme sinulle vinkkejä hauskaan ja huolettomaan lähiulkoiluun.

Nyt on oikea aika ottaa tehot irti omasta lähiluonnosta. Kokosimme vinkkilistan, joka sopii luontohifistelijälle, himokuntoilijalle, lapsiperheelle – ihan kenelle tahansa.

1. Vie perheesi ulos syömään

Helposti pakattavat eväät koriin tai reppuun, ja sitten metsään murkinoimaan. Ruoka maistuu tunnetusti erityisen hyvältä ulkoilmassa. Lähimetsästä tai puistosta voi löytyä vaikka kuinka hienoja eväspaikkoja. Yksinkin voi eväsretkeillä – saat samalla kuunnella kaikessa rauhassa kevätlintujen konserttia.

2. Lähde työmatkalle lähimetsään

Kun moni on jäänyt etätöihin ja harrastukset ovat tauolla, vapaa-aikaa jää tavallista enemmän. Lähde aamun alkajaisiksi työmatkalle – esimerkiksi lenkkipolulle tai metsään. Kävele, pyöräile tai juokse niin kauan, kuin normaalistikin istut autossa tai bussissa matkalla työpaikallesi. Loistava tilaisuus seurata kevään etenemistä jo ennen työpäivän alkua. Ja miksei töiden jälkeen vaikka uudestaan!

3. Bongaa ja bingoa

Tutussakin metsässä voi tehdä uusia löytöjä. Etsi kartalta esimerkiksi puro, kallio tai suo ja mene katsomaan, miltä siellä näyttää. Saatat löytää kohteen, jonka olemassaolosta et ole aiemmin tiennytkään. Jos mukanasi on lapsia tai lapsenmielisiä, voitte samalla pelata luontobingoa. Tulosta luontoaiheinen pelilauta netistä tai tee itse.Bongaa kevään ensi kukkaset! Kuka saa ensimmäisenä bingon?

4. Lähde ulkoilmakuntosalille

Jos kuntosalisi on suljettu, lähde metsään treenaamaan. Voit tehdä punnerruksia esimerkiksi puuta tai kiveä vasten, kulman ja vaikeusasteen määrittelet itse. Kivet ja kannot sopivat askellukseen, mäkisessä maastossa voit tehdä ylämäkivetoja – luonnosta löytyy yllättävän paljon mahdollisuuksia kovaankin lihaskuntotreeniin. Harjoitukset voit päättää vaikka rentoon kävelyyn tai metsäjoogaan.

5. Käy hakemassa mielenrauhaa metsästä

Jos olosi on stressaantunut tai huolestunut, voit harjoitella rentoutumista etsimällä luonnosta kohteen ja kiinnittämällä katseesi siihen. Se voi olla jäkälä, kivi tai vaikkapa puunlatva. Anna ajan pysähtyä muutamaksi minuutiksi ja keskity ainoastaan kohteen katsomiseen. Mielesi tyhjenee ja rauhoittuu. Metsä laskee ihan tutkitusti verenpainetta.

Meistä jokaisen on hyvä tietää, miten voi liikkua ulkona turvallisesti altistamatta toisia ja itseään vaarallisille viruksille. Suomen Latu on koonnut tätä varten ulkoilijan etiketin. Monet suositut luontokohteet avautuvat kesäksi, mutta muistetaan silti ottaa toisemme huomioon – ja ne turvavälit!

– Kannattaa ulkoilla aina kuin mahdollista. Luonto vähentää stressiä, se elvyttää ja antaa voimaa meille kaikille!

Vinkit kokosi Yle Luonnolle Suomen Ladun yhteiskuntasuhteiden asiantuntija Anne Rautiainen

Artikkeli päivitetty koronatilanteen mukaisesti 19.5.2020/Tiina Jensen

Lisää aiheesta:
Retkietiketti – kun säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle!
Tietoa Metsähallituksen retkikohteista ja aukioloajoista
Jokamiehenoikeudet
Näillä vinkeillä poluille juoksemaan!
Luontohuolto – anna mielen levätä luonnossa