TV1 lauantaisin 4. - 25.4.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 5.4. klo 8.05, Areenassa
Avaruudesta katsottuna maapallo on vaikuttava näky.
Maata kiertävät satelliitit pystyvät taltioimaan uskomattomalla tarkkuudella luonnon suuret mullistukset. Kuvissa voi erottaa eläinten muuttoliikkeet, vaihtuvat vuodenajat ja vedenpinnan liikkeet.
Avaran luonnon neliosainen dokumenttisarja Luonto avaruudesta paljastaa, miltä näyttävät aaltoilevat revontulet, sateenkaaren väreihin puhkeavat kukat ja merissä ajelehtivat planktonpopulaatiot – avaruudesta katsottuna.
Yhdistämällä kuvia, jotka on otettu maan pinnalla, ilmassa ja avaruudessa, maapallo ja sen elämä näyttäytyy aivan uudessa valossa.
Avaruudesta katsottuna

Luonto avaruudesta -sarjan aloitusjaksossa nähdään, miten satelliittikuvat ovat paljastaneet ennen tuntemattomia pingviiniyhdyskuntia niiden jäännösten perusteella. Avaruudesta käsin on löydetty myös jäässä ilmenneitä outoja renkaita, jotka ovat vaarallisia hylkeenpoikasille.
Keniassa Itä-Afrikassa näkyy joen varressa vihreää kasvillisuutta. Kun maisemaa tarkentaa, rannasta erottuu harmaita hahmoja – norsuja.
Koko lauma on pulassa ja norsujen ahdingon syy löytyy avaruudesta käsin: satelliittikuvista selviää, että norsujen tavanomaisilla elinalueilla pohjoisempana Samburun luonnonsuojelualueella on nyt jokin vinossa. Maa on syvän oranssin värinen, eikä missään näy vettä tai kasvillisuutta.
Samburun luonto riutuu kuivuuden kourissa. Pohjois-Kenia kärsii ilmastonmuutoksesta.
Tilkukas planeetta

Maiden ja mannerten tutut muodot erottuvat Maan pinnalta kaukaa avaruudesta katsottuna. Satelliittikuvissa maapallo paljastuu erikoisten pinnanmuotojen ja kuvioiden tilkkutäkiksi.
Avautuvia maisemia ovat muokanneet niin luonnonvoimat, eläimet kuin ihmiset. Jokaiseen viivaan ja kuvioon liittyy oma tarinansa.
Luonto avaruudesta -sarjan toisessa jaksossa päästään maapallon syrjäisimpiin kolkkiin, Kongon viidakkoon Afrikan keskiosissa. Sademetsässä elää tuhansia eläinlajeja, mutta avaruudesta katsottuna alue näyttää valtavalta, vihreältä matolta.
Maisemasta erottuu yksi syrjäinen kulma ja sieltä hyvin erikoisen muotoinen alue. Paikalle johtaa ympäröivästä metsästä kymmeniä polkuja. Maisema on Kongon majesteettisimman eläimen luomus. Metsänorsut vaeltavat satoja kilometrejä päästäkseen tälle paikalle. Paikalliset asukkaat kutsuvatkin aluetta norsujen kyläksi.
Maahan voi jättää avaruuteen asti näkyvän merkin, vaikka ei olisikaan norsun kaltainen jättiläinen. Australian takamailta paljastuu salaperäisiä, vaaleita alueita, joita pussieläimet, vompatit ovat saaneet aikaan.
Värikäs planeetta

Pimeästä avaruudesta katsottuna Maa on sininen planeetta. Satelliittikuvissa maan pinta näyttää kuitenkin kaleidoskooppisen kirjavana. Maisemat tulvivat monivivahteisia ja yllättäviäkin värejä.
Luontosarjan kolmannessa jaksossa selviää, miten värit antavat uutta tietoa maapallon herkän luonnon tilasta.
Revontulet on maapallon upein luonnonnäytelmä. Värikkäät valoilmiöt syntyvät, kun auringosta lähteneet hiukkaset ovat vuorovaikutuksessa maan ilmakehän kanssa. Avaruudesta katsottuna revontulet ovat vieläkin vaikuttavamman näköisiä.
Vasta ylhäältäpäin tarkasteltaessa huomattiin, että revontulet muodostavat rengasmaisen kehän maan kummankin magneettisen navan ympärille.
Muuttuva planeetta

Satelliittikuvat ovat muuttaneet käsitystä kotiplaneetastamme. Kun eri päivinä, viikkoina ja vuosina otettuja satelliittikuvia yhdistetään, käy ilmi miten maaplaneetta muuttuu.
Avaruudesta voidaan seurata, miten kaupungit kasvavat, luonnonvarat hupenevat, jäätiköt sulavat ja miten äärimmäiset sääolot voimistuvat. Luonto avaruudesta -sarjan päätösjakso näyttää, miten maan pinta muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.
Harmaalta betonisokkelolta näyttävän intialaisen Chennain kaupungin keskeltä pilkottaa jotain kirkkaan vihreää. Kasvavan kaupungin yksi asukas on ottanut asiakseen suojella kauluskaijoja.
Sumatralla orankinaaras ja sen poikanen yrittävät selvitä hupenevassa sademetsässä. Tansaniassa paikalliset asukkaat käyttävät satelliittikuvia metsänistutuksessa. Metsien kasvatus vähentää kohtalokkaita tulvia sekä turvaa simpanssien elinalueita.
Earth From Space. Tuotanto: BBC / Tencent Penguin Pictures, Britannia, 2019. Lukijana on Tuija Westerholm. Englanninkielellä sarjan selostaa palkittu brittinäyttelijä Chiwetel Ejiofor.