Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Luonto avaruudesta – dokumenttisarja kuvaa herkkää maapalloa kaukaa ja läheltä

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin.
Satelliittikuva maailman suurimmasta suistoalueesta Sundarbansista Bengalinlahdella. Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin. Kuva: DEIMOS IMAGING SLU, AN URTHECAST COMPANY / BBC Yle TV1,Avara luonto: Luonto avaruudesta

TV1 lauantaisin 4. - 25.4.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 5.4. klo 8.05, Areenassa

Avaruudesta katsottuna maapallo on vaikuttava näky.

Maata kiertävät satelliitit pystyvät taltioimaan uskomattomalla tarkkuudella luonnon suuret mullistukset. Kuvissa voi erottaa eläinten muuttoliikkeet, vaihtuvat vuodenajat ja vedenpinnan liikkeet.

Avaran luonnon neliosainen dokumenttisarja Luonto avaruudesta paljastaa, miltä näyttävät aaltoilevat revontulet, sateenkaaren väreihin puhkeavat kukat ja merissä ajelehtivat planktonpopulaatiot – avaruudesta katsottuna.

Yhdistämällä kuvia, jotka on otettu maan pinnalla, ilmassa ja avaruudessa, maapallo ja sen elämä näyttäytyy aivan uudessa valossa.

Avaruudesta katsottuna

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin.
Mustameri ja Kaspianmeri avaruudesta kuvattuna. Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin. Kuva: NASA Yle TV1,Avara luonto: Luonto avaruudesta

Luonto avaruudesta -sarjan aloitusjaksossa nähdään, miten satelliittikuvat ovat paljastaneet ennen tuntemattomia pingviiniyhdyskuntia niiden jäännösten perusteella. Avaruudesta käsin on löydetty myös jäässä ilmenneitä outoja renkaita, jotka ovat vaarallisia hylkeenpoikasille.

Keniassa Itä-Afrikassa näkyy joen varressa vihreää kasvillisuutta. Kun maisemaa tarkentaa, rannasta erottuu harmaita hahmoja – norsuja.

Koko lauma on pulassa ja norsujen ahdingon syy löytyy avaruudesta käsin: satelliittikuvista selviää, että norsujen tavanomaisilla elinalueilla pohjoisempana Samburun luonnonsuojelualueella on nyt jokin vinossa. Maa on syvän oranssin värinen, eikä missään näy vettä tai kasvillisuutta.

Samburun luonto riutuu kuivuuden kourissa. Pohjois-Kenia kärsii ilmastonmuutoksesta.

Tilkukas planeetta

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin.
Lençóis Maranhensesin kansallispuiston hiekkadyynejä Koillis-Brasilian rannikolla. Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin. Kuva: BBC Yle TV1,Avara luonto: Luonto avaruudesta

Maiden ja mannerten tutut muodot erottuvat Maan pinnalta kaukaa avaruudesta katsottuna. Satelliittikuvissa maapallo paljastuu erikoisten pinnanmuotojen ja kuvioiden tilkkutäkiksi.

Avautuvia maisemia ovat muokanneet niin luonnonvoimat, eläimet kuin ihmiset. Jokaiseen viivaan ja kuvioon liittyy oma tarinansa.

Luonto avaruudesta -sarjan toisessa jaksossa päästään maapallon syrjäisimpiin kolkkiin, Kongon viidakkoon Afrikan keskiosissa. Sademetsässä elää tuhansia eläinlajeja, mutta avaruudesta katsottuna alue näyttää valtavalta, vihreältä matolta.

Maisemasta erottuu yksi syrjäinen kulma ja sieltä hyvin erikoisen muotoinen alue. Paikalle johtaa ympäröivästä metsästä kymmeniä polkuja. Maisema on Kongon majesteettisimman eläimen luomus. Metsänorsut vaeltavat satoja kilometrejä päästäkseen tälle paikalle. Paikalliset asukkaat kutsuvatkin aluetta norsujen kyläksi.

Maahan voi jättää avaruuteen asti näkyvän merkin, vaikka ei olisikaan norsun kaltainen jättiläinen. Australian takamailta paljastuu salaperäisiä, vaaleita alueita, joita pussieläimet, vompatit ovat saaneet aikaan.

Värikäs planeetta

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin.
Yhdysvaltain Utahin erämaasta loistaa sähkönsininen suolajärvi. Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin. Kuva: NASA/USGS Copyright info must be / BBC Yle TV1,Avara luonto: Luonto avaruudesta

Pimeästä avaruudesta katsottuna Maa on sininen planeetta. Satelliittikuvissa maan pinta näyttää kuitenkin kaleidoskooppisen kirjavana. Maisemat tulvivat monivivahteisia ja yllättäviäkin värejä.

Luontosarjan kolmannessa jaksossa selviää, miten värit antavat uutta tietoa maapallon herkän luonnon tilasta.

Revontulet on maapallon upein luonnonnäytelmä. Värikkäät valoilmiöt syntyvät, kun auringosta lähteneet hiukkaset ovat vuorovaikutuksessa maan ilmakehän kanssa. Avaruudesta katsottuna revontulet ovat vieläkin vaikuttavamman näköisiä.

Vasta ylhäältäpäin tarkasteltaessa huomattiin, että revontulet muodostavat rengasmaisen kehän maan kummankin magneettisen navan ympärille.

Muuttuva planeetta

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin.
Viljelyskäyttöön otetaan yhä laajentuvia alueita maapallolla. Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin. Kuva: BBC Yle TV1,Avara luonto: Luonto avaruudesta

Satelliittikuvat ovat muuttaneet käsitystä kotiplaneetastamme. Kun eri päivinä, viikkoina ja vuosina otettuja satelliittikuvia yhdistetään, käy ilmi miten maaplaneetta muuttuu.

Avaruudesta voidaan seurata, miten kaupungit kasvavat, luonnonvarat hupenevat, jäätiköt sulavat ja miten äärimmäiset sääolot voimistuvat. Luonto avaruudesta -sarjan päätösjakso näyttää, miten maan pinta muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa.

Harmaalta betonisokkelolta näyttävän intialaisen Chennain kaupungin keskeltä pilkottaa jotain kirkkaan vihreää. Kasvavan kaupungin yksi asukas on ottanut asiakseen suojella kauluskaijoja.

Sumatralla orankinaaras ja sen poikanen yrittävät selvitä hupenevassa sademetsässä. Tansaniassa paikalliset asukkaat käyttävät satelliittikuvia metsänistutuksessa. Metsien kasvatus vähentää kohtalokkaita tulvia sekä turvaa simpanssien elinalueita.

Earth From Space. Tuotanto: BBC / Tencent Penguin Pictures, Britannia, 2019. Lukijana on Tuija Westerholm. Englanninkielellä sarjan selostaa palkittu brittinäyttelijä Chiwetel Ejiofor.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.