Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste varautuu Zürichissä pitkään pandemiaan – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste imuroi kotonaan Zürichissä keväällä 2020.
Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste kotipuuhissa. Seuraavaksi pölynimuri vaihtuu viuluun. Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste imuroi kotonaan Zürichissä keväällä 2020. Kuva: Jukka-Pekka Sarasteen kotialbumi Jukka-Pekka Saraste

Kun Radion sinfoniaorkesteri kokoontui perjantaina 13. maaliskuuta Musiikkitaloon konsertoimaan kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla, tunnelma oli erikoinen, suorastaan traaginen. Orkesteri soitti tv-kameroiden keskellä tyhjälle konserttisalille. Kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet oli juuri kielletty Suomessa koronapandemian vuoksi. Tuolloin ei vielä tiedetty, että tämä sinfoniakonsertti jäisi RSO:n kevään 2020 viimeiseksi.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste vastaa

Missä olet juuri nyt?
Terveisiä Zürichistä!

Maisema kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen Zürichin kodin parvekkeelta keväällä 2020.
Maisema Jukka-Pekka Sarasteen Zürichin kodin parvekkeelta. Maisema kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen Zürichin kodin parvekkeelta keväällä 2020. Kuva: Jukka-Pekka Sarasteen kotialbumi Jukka-Pekka Saraste

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Onhan se vaikuttanut. Esiintymiset on peruttu määräämättömäksi ajaksi, niin kuin kaikilta muiltakin esiintyviltä kollegoilta.

Miten päiväsi kuluvat? Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Koetan ylläpitää jonkinlaista työrytmiä uuden opiskelussa. Sitten teen kotitöitä ja papereiden setvimistä. Leffoja ja lukemista.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Pitkä tästä tilanteesta tulee varmasti ja luulen,että edessä on jonkinlainen arvojen uudelleenarviointi. En usko, että kukaan oikein vielä osaa nähdä, miten maailma muuttuu tämän jälkeen.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Toivon, että kaikki jotka ovat todella hermostuneita tästä, ajattelisivat mukavia asioita, joita niitäkin on. Kovempiakin asioita ihmiset kokevat maailmassa.

Näin kapellimestari Jukka-Pekka Saraste vastasi kysymyksiin koronapandemian jatkuttua vuoden keväällä 2021.

Katso ja kuuntele

Toimittaja Lotta Emanuelsson haastattelee kapellimestari Jukka-Pekka Sarastetta, joka johtaa Radion sinfoniaorkesterin konsertin Musiikkitalossa 13.3.2020.

Shostakovitsh, Dmitri: Sinfonia nro 14 op. 135 & Tshaikovski, Pjotr: Sinfonia nro 6 h-molli Pateettinen op. 74. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste, sol. Elena Pankratova, sopraano & Mikhail Petrenko, basso. Musiikkitalo 13.3.2020.

Mahler, Gustav: Sinfonian nro 3 d-molli. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste, sol. Anna Larsson, mezzosopraano & Cantores Minores & Musiikkitalon kuoro. Musiikkitalo 3.10.2018.

van Beethoven, Ludwig: Pianokonsertto nro 4 G-duuri op.58. Suomalainen Kamariorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste, sol. Olli Mustonen, piano. Finlandia-talo 29.10.2000.

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.