Hyppää pääsisältöön

Karismaattinen uutisikoni Heikki Kahila hurmaa James Bondina

Muistatko Heikki Kahilan, kun hän esittää hyväsydämistä agenttia englanninkielisessä parodiassa Salaisen agentin äiti? Vai onko muistiisi tallentunut se hetki, kun uutisankkuri Kahila kertoo ensin presidentin määräämästä villahousupakosta ja nousee sitten pöydälle tanssimaan villapöksyissään?

Huumoria rakastava Heikki Kahila sanoo tv-viihteen olleen työnä merkityksellisempää kuin tv-uutiset, vaikka miehen julkisuus on tietysti perua tv-uutisten ajalta, jolloin Kahilasta tuli Suomen tunnetuin ruutukasvo.

Heikki Kahila on näytellyt kymmenessä elokuvassa, joista jokainen on ns. cameo-rooli.

Kalle Holmberg päivitteli minulle aikoinaan sitä, että ääneni tunnistetaan heti. Hän sanoi, että on ihan turhaa maskeerata, puvustaa ja roolittaa minut, sillä heti kun avaan suuni, minut tunnistetaan, nauraa Kahila.

Ura alkoi viihteestä ja jatkuu viihteenä

Nuoruudessaan Kahila keikkaili tanssiorkesterin basistina, kuunteli paljon musiikkia, opetteli tanssiaskelia ja juonsi konsertteja.

Suurta iloa Kahilalle on tuottanut yhtye Songilo, jossa hän soitti kontrabassoa. Monissa yleisötilaisuuksissa ihastuttaneen Songilon kokoonpanossa esiintyi Kahilan lisäksi Aarre Elo, Alpo ”Apeli” Halinen, Jani Uhlenius sekä edesmennyt Jukka Virtanen.

– Mitään järkevää syytä Songilon perustamiseen ei ollut. Se oli Janin idea, että pistetäänpä tällainen huumorikokoonpano pystyyn.

Songilo svengaa tv-studiossa ja esittää ”Singing in the rain”.

Yhtyeen laaja ohjelmisto koostui vanhoista kansanlauluista, balladeista sekä ikivihreistä käännösbiiseistä, joita esitimme jopa Finlandia-talossa.

– Meillä oli aluksi kaksi laulua – toinen, jonka osasimme ja toinen, jota emme osanneet – mutta usein esitimme konsertissa molemmat, nauraa Kahila.

Soittamisen lisäksi Kahila teki näyttävän rupeaman viihdeohjelmien tuottajana sekä toimittajana musiikki- ja tanssiviihteen parissa. Tänä päivänä hän tekee edelleen musiikkiviihdettä.

– Nykyään suunnittelen ja kirjoitan kevyen musiikin konsertteja, teen yhteistyötä nyky-Dallapé-orkesterin kanssa sekä olen mukana mm. tutkimusryhmässä, joka kartoittaa suomalaista estradiviihdettä, sanoo aktiivinen 83-vuotias.

Rakkaus musiikkiin ja tanssiin syttyi nuorena

Varkaudessa nuori Heikki kävi isänsä kanssa kalastusreissuilla ja ohitti tällöin Kämärin tanssilavan. Paikka kiehtoi Heikkiä kovasti.

– Musiikki veti minua puoleensa aivan imurin voimalla, joten pyysin isältä luvan mennä kuuntelemaan bändejä, kertoo Kahila.

Lepikön korkealla kivellä Heikki kuunteli tanssimusiikkia ja katseli tanssijoita. Silloin hän päätti, että opettelee joskus vielä tanssimaan.

Paritanssitungosta Varkauden vanhan Seurantalon parketilla 1940-luvulla.

– Sittemmin olen katsonut kuvan kaltaista tanssinäkymää lukuisia kertoja sekä tanssimuusikkona että juontajana.

Ja tanssiaskeleet hän oppi tanssiopettajan kursseilla todella hyvin!

Vaimonsa Pian kanssa Heikki Kahila on opettanut tanssiliikuntaa ja erilaisia tansseja monta vuotta. Kahilat ovat edistäneet paritanssikulttuuria, kirjoittaneet aiheesta kirjoja ja tuottaneet tanssimusikaalinkin.

– Pia teki aikoinaan uraa menestyneenä kilpatanssijana ja tanssiurheiluvalmentajana. Tanssin kautta tutustuin Pian alun perin.

”Jos näen Kahilan, hänkin näkee minut”

Pääuutislähetyksissä Heikki Kahila työskenteli 1960-luvulta aina vuoteen 1978, jolloin hän vaihtoi tv-uutisista viihdetoimitukseen. Oikeastaan hänen supersuosionsa kulki käsi kädessä television Suomeen tulon kanssa.

Komea, siisti ja hyvin pukeutunut Kahila puhui huolellista suomen kieltä, jota hänelle opetti yksityinen puhe- ja esiintymistaidon opettaja.

– Minulle soitti vanhempi rouvashenkilö, joka oli aikoinaan kouluttanut myös STT:n uutistenlukijoita. Hänen opastuksessa luin runoja, lakitekstejä sekä tein hengitysharjoituksia.

Silloin kun tv-vastaanotin oli vielä uusi väline, katsojat kuvittelivat, että uutistenlukija näkee heidän kotiinsa. Silloin naiset siivosivat kotejaan ja laittoivat huulipunaa, koska luulivat, että Kahila näkee olohuoneeseen!

– Katsojat todellakin pukeutuivat uutislähetystä varten. Siitä tuli jopa sellainen sanonta, että uutislähetyksen täytyy olla niin arvokas, että se vaikuttaa siltä, että olemme koko ajan shaketissa, sanoo Kahila.

Liikuttavimmaksi uutisaiheeksi Kahila nimeää presidentti John F. Kennedyn ampumisen vuonna 1963.

– Siitä tuli neljän päivän pituinen uutistyöprosessi, joka ei koskaan jää unholaan. Koko studioporukka itki, kun kuulimme, että Kennedy on kuollut, sanoo Kahila liikuttuneena.

Heikki Kahilan villahousurock

Vuonna 1977 valmistunut lastenelokuva Villahousupakko oli niin suuri menestys, että siitä uutisointiin myös tv-uutisissa.

Raili Ruston elokuva oli mainio. Olen ensin uutispöydän takana ja kerron sitten, että maahan on julistettu villahousupakko. Sitten nousen juontopöydälle joraamaan villahousuissa.

Kukaan ei voinut aavistaa miten suosittu villahousupakosta tuli, sillä monet sukupolvet muistavat elokuvan ja Kahilan tempauksen.

– Tanssiesitykseen täytyi toki saada silloisen Yleisradiojohdon lupa, ettei uutislukijan imago kärsinyt, lisää Kahila.

Katso myös

Agentti 0007:llä on äiti Suomessa!

Villahousupakko Yle Areenassa