Keskusrikospoliisi tutkii Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan kiinteistön kauppoja osana Nuorisosäätiöön kytkeytyvää laajaa talousrikosepäilyä. Kansainväliseksi muuttunut tutkinta ei poliisin mukaan valmistu vielä pitkään aikaan.
Nuorisosäätiön vuonna 2017 tekemät kiinteistökaupat Helsingin Kampissa ovat johtaneet rikostutkintaan, jossa ovat rikosnimikkeinä törkeä kavallus ja törkeä rahanpesu.
Keskusrikospoliisi on takavarikoinut Lastenkodinkatu 5:ssä sijaitsevan kiinteistön panttikirjat ja kiinnitykset Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä.
– Takavarikko on tehty, koska haluamme turvata mahdollisella rikollisella tavalla viedyn omaisuuden palauttamisen ja sen, ettei omaisuutta hävitetä, joka vaikeuttaisi rikoshyödyn takaisinsaantia, sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja Antti Perälä Keskusrikospoliisista.
Perälä ei tässä vaiheessa keskeneräistä esitutkintaa kommentoi sitä, ketä tai keitä rikoksesta epäillään.
Näissä kiinteistökaupoissa keskeisissä rooleissa olivat kuitenkin Nuorisosäätiön ex-johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen, puolalainen kiinteistökehitysyhtiö sekä suomalainen kiinteistöalan konsultti.
Kiinteistöstä maksettiin useita miljoonia euroja ylihintaa. Kaupan yhteydessä maksettiin myös satojen tuhansien eurojen konsulttipalkkioita virolaiselle pöytälaatikkoyhtiölle.
Pöytälaatikkoyhtiön omistajana on talousrikoksista tuomittu suomalainen liikemies, jota epäillään muista rikoksista Nuorisosäätiö-tutkinnassa.
Ylihintainen kiinteistö ja konsulttipalkkioita pöytälaatikkoyhtiölle
- Nuorisosäätiö osti vuonna 2017 Helsingin Kampista kerrostalokiinteistön 18,5 miljoonalla eurolla puolalaiselta kiinteistökehitysyhtiöltä Iconilta.
- Kiinteistön käypä arvo oli todellisuudessa 4-5,5 miljoonaa euroa alhaisempi.
- Kiinteistökaupan yhteydessä maksettiin satojen tuhansien eurojen konsulttipalkkioita virolaiselle pöytälaatikkoyhtiölle, jonka omistaa talousrikoksista aiemmin tunnettu suomalainen kiinteistöalan konsultti.
Laaja ja kansainvälinen rikostutkinta
Kerrostalokauppojen selvittely on osa laajempaa, Nuorisosäätiön entisiin johtajiin Aki Haaroon ja Perttu Nousiaiseen liittyvää talousrikoskokonaisuutta, jota Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi tutkivat.
Tutkinnassa on epäiltynä toistakymmentä ihmistä talousrikoksista kuten esimerkiksi lahjonnasta.
Rikostutkinnassa ovat tärkeässä roolissa kiinteistökaupat, joita Nuorisosäätiö teki puolalaisen kiinteistökehitysyhtiö Iconin kanssa Suomessa ja Virossa. MOT:n tietojen mukaan Iconin Suomen-yhtiöön on tehty myös verotarkastus.

Iconin Suomen-yhtiö ei antanut MOT:lle haastattelua, vaan kommentoi asiaa ainoastaan suomalaisen asianajajansa välityksellä sähköpostitse.
– Icon Construction Oy:n edustajia ei ole kuultu rikostutkinnassa. He kiistävät sähköpostissanne mainitut rikosepäilyt (törkeä kavallus ja törkeä rahanpesu). Muilta osin yhtiö tai sen edustajat eivät kommentoi keskeneräistä asiaa.
– Sähköpostissanne mainittu verotarkastus koskee yhtä Icon-konsernin Suomessa toimivaa yhtiötä. Veroasia on keskeneräinen eikä sen kommentointi ole ajankohtainen, viestissä todettiin.
Tutkinnanjohtaja Antti Perälän mukaan poliisi on pyytänyt virka-apua useista maista tutkinnan aikana.
– Pyrimme selvittämään, kuka tai ketkä ovat syyllistyneet mahdollisin rikoksiin. Lisäksi jäljitämme rikoshyötyä, Perälä sanoo.

Helsingin poliisin tutkima osuus siirtymässä syyteharkintaan
MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiön entisten johtajien epäilleen saaneen miljoonia euroja lahjuksia. Lahjuksiksi epäiltyjä rahoja on maksettu veroparatiiseihin rekisteröityjen yhtiöiden tililtä.
Viranomaiset epäilevät, että lahjuksia maksettiin, koska Nuorisosäätiö järjesti kalliita rakennusurakoita liikemiestuttavilleen ja maksoi ylihintaa kiinteistökaupoissa.
Perälän mukaan Keskusrikopoliisilla tutkinnassa olevat tapauksien tutkinta tuskin valmistuu vielä tämän vuoden ajan puolella.
Helsingin poliisin suorittamat esitutkinnat Nuorisosäätiö-kokonaisuudessa ovat sen sijaan MOT:n tietojen mukaan loppusuoralla ja ne ovat siirtymässä syyteharkintaan.
Nuorisosäätiö-kokonaisuudesta vastaava syyttäjä Tuire Tamminiemi kertoo, että syyteharkintaan on tällä hetkellä siirtynyt kolme asiakokonaisuutta mutta lukuisa määrä rikosepäilyjä on vielä esitutkinnassa.

Kuka antoi Nuorisosäätiölle jättilainan Puolasta?
Nuorisosäätiön johdossa kesällä 2018 aloittaneet Jari Laine ja Kimmo Pihlman ovat lähes kahden vuoden ajan selvittäneet valtavaa taloussotkua, jonka he perivät säätiön edelliseltä johdolta.
Yksi murheenkryyneistä on juuri Helsingin Kampissa sijaitseva kerrostalo. Nuorisosäätiö haluaisi päästä kiinteistöstä eroon, mutta sen myynti on viivästynyt muun muassa rikostutkinnan takia.
Nuorisosäätiö osti kerrostalon puolalaiselta kiinteistökehitysyhtiö Iconilta.
En ole koskaan törmännyt näin erikoisiin kuvioihin.
Kauppa tehtiin vuonna 2017. Tällöin Nuorisosäätiö oli ajautunut jo vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, eivätkä suomalaiset pankit enää suostuneet rahoittamaan sen toimintaa. Nuorisosäätiö maksoi kerrostalon lainalla, jonka se sai puolalaiselta rahastoyhtiöltä.
– Meille on kerrottu, että rahaston takana on kymmeniä tuhansia puolalaisia piensijoittajia. Näin ei kuitenkaan ole, sanoo Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine.
MOT:n selvityksen perusteella lainarahat ovat todellisuudessa tulleet yhtiöltä, jota hallinnoi puolalainen liikemies. Hän on keskeinen vallankäyttäjä myös kiinteistökehitysyhtiö Iconissa.
Tämä tarkoittaa, että puolalainen Icon oli sekä myyjänä että kaupan rahoittajana Helsingin Kampin kiinteistökaupoissa. Tämän tapainen kaksoisrooli on erittäin harvinainen.

Nuorisosäätiön lainasta tuli kauppatavaraa
Helmikuussa 2020 Helsingin Kampin kiinteistökauppoihin saatiin jälleen uusi käänne.
Nuorisosäätiö sai Puolasta lainan myöntäneeltä rahastostoyhtiöltä postia. Siinä kerrottiin, että osa Nuorisosäätiön lainoista oli myyty eteenpäin. Kuuden miljoonan euron arvoinen velkakirja oli siirtynyt hiljattain perustetun puolalaisen pöytälaatikkoyhtiön omistukseen.
Kenelle Nuorisosäätiö on sitten nykyisin velkaa?
Ei aavistustakaan, sanoo Nuorisosäätiön puheenjohtaja.
– En ole koskaan törmännyt näin erikoisiin kuvioihin, sanoo vuosikymmeniä yritysmaailmassa eri johtotehtävissä toiminut Jari Laine.

Mysteerimies päätti sijoittaa miljoonia Nuorisosäätiöön
Nuorisosäätiön velkakirjalla tehdyt kaupat herättävät kysymyksiä. Nuorisosäätiö on vakavissa talousvaikeuksissa ja lähellä konkurssia.
Miksi joku ottaisi niin valtavan riskin, että hankkisi omistukseen Nuorisosäätiön velkakirjan?
MOT:n selvityksen mukaan velkakirjan uuden omistajan eli puolalaisen pöytälaatikkoyhtiön omistaa Kyproksen veroparatiisiin rekisteröity yhtiö. Se ei ole ilmoittanut omistajaa maan kaupparekisteriin.
Kyproslaisen yhtiön hallituksen jäsenenä on Israelissa syntynyt mutta nykyään Yhdysvalloissa asuva mies.
Mies on hallituksen jäsen kymmenissä yhtiöissä eri puolilla maailmaa.
Yhtiöistä monet ovat rekisteröity veroparatiisina tunnettuihin maihin, kuten Liechtensteniin, Kyprokselle, Guernseyn saarelle ja Luxemburgiin.
Mies on mukana myös kolmessa suomalaisessa teknologia-alan yhtiössä. Niillä ei ole liikevaihtoa, yhtiöiden pääoma on miinuksella, eikä yhtiöillä näytä olevan todellista liiketoimintaa.
MOT soittaa uudestaan Nuorisosäätiön puheenjohtajalle ja kertoo miehen nimen, joka on ostanut velkakirjan. Onko mies ollut jo Nuorisosäätiöön yhteydessä ja kertonut, miksi hän hankki usean miljoonan euron arvoisen velkakirjan?
– En tiedä, en ole koskaan kuullut mitään miehestä, sanoo Jari Laine.
MOT ei tavoittanut velkakirjat hankkinutta miestä, Aki Haaroa tai Perttu Nousiaista kommenttia varten.