Hyppää pääsisältöön

Ruotsin kirveskuningatar Julia Kalthoff: "Olen kokeillut iskeä 100 kertaa kuivaan kuusenoksaan ja tutkinut sen jälkeen kirvestä mikroskoopilla"

Hymyilevä nainen vuolee veitsellä.
Julia Kalthoffia kutsutaan Ruotsin kirveskuningattareksi, itse hän kutsuu itseään kirveentekijäksi. Hymyilevä nainen vuolee veitsellä. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

Hän tutkailee tarkasti koivuhalkoja. Hän kääntelee ja vääntelee halkoa toisensa jälkeen. Sitten hän löytää mitat täyttävän ja asettaa sen tottunein ottein hakkuupölkylle.

Julia Kalthoff on yksi Ruotsin eturivin kirveentekijöistä, eikä hän epäröi yhtään, kun ryhtyy loihtimaan yksinkertaisesta koivuhalosta eleganttia, veistettyä kirveenvartta.

Se on likaista, ja se on minusta hauskaa

Seuraava vaihe on asettaa kirveen terä tarkalleen siihen kohtaan halkoa, josta hän haluaa halkaista halon. Hän pitelee kirvestä tukevasti vasemmassa kädessä.

Oikealla hän heilauttaa karkealla puunuijalla voimakkaasti kirveen hamaraa. Bang! Kaksi kertaa vielä, niin halko on halkaistu.

Den svenska yxmakaren Julia Kalthoff hugger till ett yxskaft.
Den svenska yxmakaren Julia Kalthoff hugger till ett yxskaft. Kuva: Carina Ahlskog / Yle kirveet,veisto,sloyd,Veistäminen,Strömsö

- Tästä tulee hyvä, hän sanoo tarkastellessaan molempia halonpuoliskoja ja jatkaa halkomalla neljäsosan alkuperäisestä halosta.

Mahla juoksee, kun kirves halkoo puuta. Kalthoff käyttää mielellään vastakaadettua puuta. Se on pehmeämpää ja helpompaa työstää, mutta sen sijaan valmiin työn kanssa pitää varoa, ettei se halkea kuivuessaan.

Ihastui taontaan

Kalthoff oli 19-vuotias, kun hän kävi ensimmäisen taontakurssin. Siihen asti hän oli enimmäkseen tehnyt tekstiilikäsitöitä.

- Ajattelin heti, että se on minun juttuni. Töitä tehdään tulen kanssa ja se on likaista, ja se on minusta hauskaa. Siinä on suuri ero tekstiilitöihin, jotka ovat hyvin loogisia. Kankaanpalan voi leikata kahtia ja ommella palat yhteen. Se ei ole kovin mystistä.

Kirves ilman kahvaa.
Kirves ilman kahvaa. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Strömsö

- Mutta metallin kanssa ei voi edes ajatella miten tekisi. Teräs kuumennetaan vaikka miten kuumaksi, 1 200-asteiseksi ja muotoillaan se oman kehon avulla joksikin, mikä säilyy tuhansia vuosia, Kalthoff sanoo.

En huggkubbe med en täljyxa och ett halvfärdigt yxskaft.
Julia Kalthoff ottaa mallia olemassa olevasta varresta piirtäessään uuden varren profiilin. En huggkubbe med en täljyxa och ett halvfärdigt yxskaft. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Veistäminen,kirveet,puutyöt

Hän sai paikan kirvespajassa, jossa hän eri syistä sai kantaakseen johtajuuden. Hän hoiti työn niin hyvin, että sai nuorille arvojohtajille myönnettävän Kompassrosen-palkinnon Ruotsin kuninkaalta.

Halusi luoda ihanteellisen vuolukirveen

Julia Kalthoffin kiinnostus vuolemiseen kasvoi ja hän halusi kulkea omia polkujaan. Hän alkoi uurastaa kehitelläkseen oman kirveen, vuolukirveen.

Vuolukirveessä on lyhyempi varsi ja terä on pitempi ja usein hiukan pyöristetty.

- Puuta vuollaan pyöristetyin liikkein. Terä on teroitettu V:n muotoiseksi. Joten kun vuolee, voi ohjata niin, että saa pois juuri sen osan, jonka haluaa, Julia Kalthoff selittää.

Den svenska yxmakaren Julia Kalthoff hugger till ett yxskaft med en täljyxa.
Den svenska yxmakaren Julia Kalthoff hugger till ett yxskaft med en täljyxa. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Veistäminen,veisto,sloyd,kirveet,Strömsö

Työ kirveenvarren kanssa jatkuu, ja Julia työstää nelikulmion iskemällä pois sydänpuuta ja kuorta. Sydänpuu halkeaa helposti, ja siksi hän haluaa käyttää pintapuuta.

Metallitohtori auttoi hänet oikealle tielle

Kun Julia Kalthoff on tuotekehitellyt vuolukirvestään, se on tapahtunut niin tieteellisesti kuin käsityössä on mahdollista.

Hän on muun muassa työskennellyt Beth Moenin kanssa, joka on yksi Norjan taitavimmista käsityöläisistä, selvittääkseen, millainen hyvän kirveenvarren pitää olla. Moen on saanut kokeilla monia prototyyppejä ja arvioida, ja Julia on tehnyt muutoksia.

Täydellisen kirveenterän luomisprosessi on ollut yhtä hidas ja perusteellinen. On pyrittävä luomaan hyvin pureva mutta samalla tarpeeksi kova teräs, että se säilyttää terävyytensä.

Siinä hän on käyttänyt apuna norjalaista metallurgian tohtoria Fredrik Haakonsenia, joka on antanut hänelle ehdotuksia kokeiltavista teräksistä. Ja Julia on kokeillut niitä.

Yxmakaren Julia Kalthoff fintäljer ett yxskaft med täljkniv.
Yxmakaren Julia Kalthoff fintäljer ett yxskaft med täljkniv. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Veistäminen,veitsi,veisto,sloyd,Strömsö

- Olen esimerkiksi kokeillut iskeä 100 kertaa kuivaan kuusenoksaan ja tutkinut sen jälkeen kirvestä mikroskoopilla, Kalthoff kertoo prosessista.

Paljon käsityötä tekevä vaatii hyvän työvälineen.

- Motivaationi on, että pidän niin paljon vuolemisesta, että haluan monien muidenkin pitävän siitä. Silloin heillä täytyy olla todella hyvä kirves.

Joskus kuusesta tehty varsi on paikallaan

Julia jatkaa varren esiin iskemistä. Lastukasa lattialla kasvaa, ja puunsäleitä lentää joka suuntaan.

Kun hän on tyytyväinen muotoon, hän ottaa esiin puukon ja vuolee varovasti pois kirveen iskujen jäljet. Viidessätoista minuutissa hänellä on uusi varsi kädessään.

Yxor och andra verktyg för träslöjd utspridda på en trasmatta.
Yxor och andra verktyg för träslöjd utspridda på en trasmatta. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Veistäminen,kirveet,työkalu,Strömsö

- Pienen vuolukirveen kaltaisen työkalun varren ei tarvitse olla niin täydellinen. Se ei joudu sellaiseen paineeseen, että se voisi mennä rikki.

Oksa ei haittaa, ja voi leikitellä muillakin puulaaduilla kuin saarnella, joka on tavallisin.

Kuusi on pehmeä ja vaimentaa iskua, ja pihlajan tai kirsikkapuun voi valita esteettisyyssyistä. Kirveellä on sijansa myös tulevaisuudessa.

Den svenska yxmakaren Julia Kalthoff hugger tillsammans med tv-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström.
Juontaja Elin Skagersten-Ström oppi vuolemaan kirveellä. Den svenska yxmakaren Julia Kalthoff hugger tillsammans med tv-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström. Kuva: Carina Ahlskog / Yle kirveet,Veistäminen,veisto,sloyd,puutyöt,käsityöt (tuote),käsityö,käsityö (oppiaineet),Strömsö,Elin Skagersten-Ström

- Uskon, että ihmiset käyttävät kirvestä yhä enemmän. Ihmiset kaipaavat jotain todellista, kosketusta puuhun ja läsnäoloa ihan toisella tavalla.

Kommentit