Hyppää pääsisältöön

Hyvä kysymys: Voivatko bakteerit tulla vastustuskykyisiksi käsidesille?

Henkilö pumppaa käsidesipumpusta käsidesiä.
Henkilö pumppaa käsidesipumpusta käsidesiä. Kuva: Mikko Vähäniitty käsihuuhteet,käsihygienia,Kiilto,käsidesi

Jos käsihuuhde sisältää vähintään 60% alkoholia ei ole syytä huoleen. Mutta jos alkoholipitoisuus on alhaisempi, on oltava käytön kanssa tarkka.

Sairaaloissa monille antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista on tullut ongelma. Bakteerit ovat kehittyneet sukupolvi toisensa jälkeen vastustuskykyisemmiksi yleisille antibiooteille. Sairaalabakteerien leviämistä on kyetty rajaamaan runsaalla käsihuuhteen käytöllä. Mutta vuoden 2018 Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vaikuttaa, että sairaalabakteerit ovat kehittäneet vuosien saatossa vastustuskykyä myös käsihuuhteen sisältämällä alkoholille. Tutkimuksessa selvisi, että vuoden 2010 Enterococcus faecium- enterokokkibakteerit olivat kymmenen kertaa sietokykyisempiä alkoholia kohtaan, kuin vuoden 1997 bakteerit.

– Tämänkaltaisia löydöksiä ei ole tieteessä yleisesti raportoitu, eli laajempaa tieteellistä tukea löydökselle ei ole, sanoo zoonoottisen mikrobilääkeresistenssin apulaisprofessori Annamari Heikinheimo Helsingin yliopistosta.

Heikinheimo kertoo, että kyseinen tutkimus on saanut tiedeyhteisössä myös kritiikkiä osakseen.

Kritiikki kohdistuu mm. siihen että tutkimuksessa on käytetty 23% isopropanolia, kun suositeltu alkoholipitoisuus on vähintään 60%.

– Siten tutkittujen bakteerien toleranssi tässä tutkimuksessa saattaa selittyä liian alhaisella alkoholipitoisuudella, Heikinheimo kertoo.

Vodkalla desinfionti ei siis riitä, koska sen alkoholipitoisuus on vain n. 40%.

Jos siis käsidesi sisältää vähintään 60% alkoholia, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä sille, että ne lisäisivät superbakteereiden kehittymistä ja leviämistä. Päinvastoin Maailman terveysjärjestö WHO pitää alkoholipohjaisia käsihuuhteita tärkeimpien lääkkeiden listalla sen turvallisuuden, tehokkuuden ja infektiontorjuntaan soveltuvuutensa vuoksi.

Tutkimusten mukaanalkoholin antimikrobinen aktiviteetti on optimaalisimmillaan juuri 60-90% välillä. Useissa markkinoilla olevissa käsihuuhteissa alkoholipitoisuus onkin 70%. Vodkalla desinfionti ei siis riitä, koska sen alkoholipitoisuus on vain n. 40%.

Joidenkin muiden desinfektioaineiden kuin alkoholin on todettu pieninä pitoisuuksina lisäävän mikrobilääkeresistenssiä tietyillä bakteereilla.― zoonoottisen mikrobilääkeresistenssin apulaisprofessori Annamari Heikinheimo

Huoli vastustuskykyisten bakteerien kehittymisestä on kuitenkin aiheellinen, jos käsidesin alkoholipitoisuus on alle 60%. Tällöin on käytön kanssa oltava tarkka. On myös olemssa täysin ei-alkoholipohjaisia käsihuuhteita, jotka sisältävät muita desinfektioaineita. Ja näiden aineiden suhteen on olemassa tutkimuksia, joiden mukaan niillä voi olla yhteyttä bakteerien kehittymiseen resistentiksi antibiooteille.

– Joidenkin muiden desinfektioaineiden kuin alkoholin on todettu pieninä pitoisuuksina lisäävän mikrobilääkeresistenssiä tietyillä bakteereilla. Tällaisia antiseptisiä aineita voivat olla esimerkiksi klorheksidiini ja triklosaani. Tämän mukaan kannattaisi siis käyttää käsihuuhteita, joissa on pääosin alkoholia, Heikinheimo sanoo.

Turvallisinta on siis edelleenkin pestä käsiään aina kun se on mahdollista. Muussa tapauksessa käyttää desinfiointiaineita alkoholipitoisuuden ollessa vähintään 60%, mieluiten 70%.

Kysy hyvä kysymys!

Mihin kysymykseen haluaisit kuulla vastauksen tutkijalta? Lähetä kysymyksesi meille, niin selvitämme vastauksen.