Hyppää pääsisältöön

Minna Pyykön kolumni: Kuuntele, mustarastas laulaa tänäkin keväänä!

Minna hymyilee kameralle.
Luonto on täynnä ääniä ja värejä – mutta myös yllättäviä tapahtumia! Minna hymyilee kameralle. Kuva: Houman Taleghani Minna Pyykkö

Elämme outoa korona-huolen täyttämää kevättä. Päivittäin kuulemme rajoituksista ja asioista, joita tulisi välttää. Tällaisena aikana voi olla helpottavaa suunnata hetkeksi huomiota siihen mitä on jäljellä – kuten luontoon ja lintuihin. Sillä tähän samaan outoon aikaan suuressa osassa Suomea on kuitenkin kevät!

Hämärtyvässä kevätillassa mustarastaat ovat laulaneet jo monin paikoin innokkaasti. Ehkä tänä keväänä ehtii kuunnella tavallista paremmin, miten hienosti niiden ääni kaikuu kiviseinistä tai metsän laidalla. Konserttiin liittyvät pian hippiäiset korkeine sirinöineen ja punarinnat livertelyineen. Peukaloisen ääni pulppuaa kuin kevätpuro. Talitiainenkin on yllättävän monipuolinen laulaja.

Minna Pyykön maalaus
Ehkä tänä keväänä mustarastaan laulua ehtii kuunnella entistä paremmin. Minna Pyykön maalaus Kuva: Minna Pyykkö Minna Pyykkö

Lintujen äänten ja tuntomerkkien opettelu on helpointa aloittaa tässä vaiheessa, kun kaikki laulajat eivät ole vielä saapuneet.

Tämän poikkeuksellisen kiireettömän kevään saatamme myöhemmin muistaa siitä, että opimme tuntemaan muutaman lajin laulun tai pääsimme seuraamaan, mitkä muuttolinnut milloinkin saapuvat.

Lintuja näkee kaikkialla, ja ne ovat täynnä elämää ja tarmoa myös tällaisena lamauttavan tuntuisena keväänä. Varis kantaa risuja pesäänsä. Jotkin linnut hautovat jo. Kiireisimmät lehtopöllönpoikaset ovat jo Etelä- Suomessa lähteneet pesäkoloistaan. Jossain ne harjoittelevat juuri nyt oman elämänsä alkua.

Linnut ovat olleet ihmisille tärkeitä ja tuoneet iloa ja lohtua jo vuosituhansia. Monet säveltäjät ovat arvostaneet lintujen laulua. Suomalaisista säveltäjistä esimerkiksi Sibelius puhui usein erityisesti joutsenten ja kurkien merkityksestä itselleen. Hän kirjoitti muistiinpanoihinsa, että lentävien kurkien ääni on läheisintä sukua hänen omalle sielulleen.

Einar Englund on puolestaan kertonut haastattelussa, miten hän pysähtyi usein iltaisin ihailemaan mustarastaan laulua keikkamuusikon hommista palatessaan. Hän kertoi myös hienosta hetkestä, jonka koki keskellä sotaa ammuntojen tauottua, kun tuli hiljaisuus ja sitten ensimmäinen lintu alkoi laulaa. Eino Juhani Rautavaaran Cantus arcticus -sävellyksessä kuovin laulu soi lumoavana maiseman avaruudessa.

linnunlaulu
Paras linnunlaulukonsertti on auringonnousun aikaan. linnunlaulu Kuva: Minna Pyykkö Linnunlaulu

Lueskelin joitain vuosia sitten Kalevalaa etsien sieltä lintuja. Oli hämmästyttävää huomata, miten valtavasti niitä siellä on. Kalevalassa linnut ovat kohtalotovereita, ne kulkevat Kalevalan ihmisten rinnalla niin lähellä, että aina ei ole selvää mikä on ihmistä ja mikä lintua.

Linnut kuiskivat oksilta neuvoja, nostavat ja kannattelevat väsyneitä matkaajia, hyökkäävät ja taistelevat ihmisten puolesta ja heitä vastaan ja lohduttavat kanssakulkijoita. Kalevala soi erityisen vahvasti allien surullisin äänin.

Vaikka pysymmekin paikallamme, niin me matkustamme kuitenkin koko ajan ajassa.

Kaikenlaista matkailua Suomessakin tulisi nyt välttää. Vaikka pysymmekin paikallamme, niin me matkustamme kuitenkin koko ajan ajassa, kuten Reino Kalliola kirjoittaa hienossa kirjassaan Suomen luonto vuodenaikojen vaihtelussa. Tänä keväänä tämän voi päästä kokemaan konkreettisesti: sen, miten kaikki ympärillä vaivihkaa muuttuu.

Minna Pyykön maalaus
Katsele, kuuntele luontoa – se auttaa jaksamaan. Minna Pyykön maalaus Kuva: Minna Pyykkö Minna Pyykkö

Joitakin ihmisiä auttaa luonnon havainnoinnissa sen valokuvaaminen tai kohteen piirtäminen. Lajien sijaan voi katsella myös muotoja, valoja, värejä, yksityiskohtia ja niiden monimuotoisuutta. Jos on hereillä aikaisin aamulla tai pimeässä, voi tuttukin maisema näyttää ja kuulostaa uudelta. Keväisten aamujen äänet ja valot ovat joskus taianomaisia.

Luonnon vaikutuksia mieleen on tutkittu viime vuosina hyvin paljon. Luonnossa oleskelun on havaittu useissa tutkimuksissa vähentävän masennusta, asioiden vatvomista ja ahdistusta. Luontoretket voivat lisätä toivoa ja elämäniloa ja auttaa selviämään seuraavaan päivään.

Joten jos et ole kipeänä, niin lähde ulos tai mene parvekkeelle. Katsele ja kuuntele, mitä kaikkea ympärillä parhaillaan tapahtuu. Kevät on upeaa aikaa juuri nyt!