Hyppää pääsisältöön

Säveltäjä Kaija Saariaho joutui eroon miehestään – Taiteilija koronakeväänä 2020

Säveltäjä Kaija Saariaho Helsingin kodissaan keväällä 2020.
”Tulen olemaan pitempään erossa miehestäni kuin koskaan aiemmin.” Kaija Saariahon ollessa karanteenissa Helsingissä hänen ranskalainen säveltäjäpuolisonsa Jean-Baptiste Barrière on kotona Pariisissa. Säveltäjä Kaija Saariaho Helsingin kodissaan keväällä 2020. Kuva: Kaija Saariahon kotialbumi. Kaija Saariaho

Säveltäjä Kaija Saariaho tuli Pariisista Helsinkiin, sillä Helsingin kaupunginorkesterin oli määrä kantaesittää Susanna Mälkin johdolla hänen uusi orkesteriteoksensa Vista. Koronapandemian vuoksi kaupunginorkesteri joutui kuitenkin perumaan kaikki loppukevään konserttinsa. Myös Vistan kantaesitys 20. maaliskuuta peruuntui ja säveltäjä jäi karanteeniin Helsinkiin.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Säveltäjä Kaija Saariaho vastaa

Missä olet juuri nyt?
Olen Helsingissä asunnossamme. Jäin tänne karanteeniin tultuani uuden orkesteriteokseni, sittemmin peruuntuneen, kantaesitykseen.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Tietenkin hyvin monet esitykset peruuntuivat, ja lisää peruutuksia on tulossa. Olin kuitenkin ajatellut säveltää tänä keväänä enemmän Helsingissä, ja nyt täällä ollaan.

Hienona bonuksena tytär on myös Helsingissä. Perheeni on nyt jakautunut Suomeen ja Ranskaan, ja tulen olemaan pitempään erossa miehestäni kuin koskaan aiemmin.

Miten päiväsi kuluvat?
Sävellän, ainakin yritän, ja välillä tulee tuttu flow päälle.

Mitä puuhailet, silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
Käyn kävelyllä, siivoilen, laitan ruokaa. Olen yhteydessä perheeseen ja ystäviin.

Säveltäjä Kaija Saariahon maisema Hesperian puistoon keväällä 2020.
Hesperian puisto, säveltäjän kävelyretkien maisemaa. Säveltäjä Kaija Saariahon maisema Hesperian puistoon keväällä 2020. Kuva: Kaija Saariaho Kaija Saariaho

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
Huomaan aiempaa selkeämmin kokeneeni jo kaikenlaista, ja tämä koronatilannekin näyttäytyy minulle ihan erilaisena kuin ehkäpä nuoremmille. Alan tajuta, että kokemus on karttunut myös sävellystyön kautta, jossa käsittelen jatkuvasti itseäni suurempia asioita.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Kaikki ilmastomuutokseen liittyvä on ollut mielessäni jo pitemmän aikaa, ja olen pyrkinyt vähentämään pitkiä matkoja, vaikka se on osa työtäni.

Tämä on ollut hyvä suuntaus, jota haluan jatkaa ja vahvistaa, ja tukea niitä liikkeitä jotka taistelevat tuhoa vastaan.

Maailma on ollut viime ajat suhteellisen järjetön, globaali supermarketti, jossa kaikki on kaupan. Esimerkiksi taide on luisunut pikkuhiljaa miltei pelkästään kauppatavaraksi. Taiteilijat ovat kauppiaittensa armoilla, toiset sesonkitavaraa, jotkut hyväosaisemmat kestosuosikkeja.

Olen varmaan utopisti, mutta toivoisin että tämä hirveä epidemia voi saada aikaan uuden alun, kaikesta tuhostaan huolimatta. Yhteiskunta tarvitsee niin kipeästi perustavanlaatuisia uudistuksia.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Meillä kaikilla on sellaista musiikkia, joka tuo hyvän olon, ehkä turvaakin ja uskoa huomiseen; juuri sitä musiikkia on nyt hyvä kuulla.

Minulle onnea antavat esimerkiksi Bachin musiikki, vaikka valoisa E-duuri-viulupreludi, tai Ella Fitzgeraldin monet levytykset. Juuri tänä aamuna kuuntelin mm Ellan Happy talk -kappaleen.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Ajatellaan ja suojellaan toisiamme, noudatetaan ohjeita. Tällä hetkellä Suomessa asiat ovat tämän epidemian suhteen paremmin kuin monessa muussa maassa.

Itse seuraan tietenkin Ranskan tilannetta, joka on sydäntä särkevä.

Tehdään siis kaikkemme, mitä omalta osaltamme voimme, ja riidellään sitten jälkeenpäin poikkeustilan oikeutuksesta ja erilaisista poliittisista näkemyksistä.

Katso ja kuuntele

Saariaho, Kaija: True Fire. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Gerald Finley, baritoni. Musiikkitalo 13.12.2017.

Saariaho, Kaija: Trans. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Xavier de Maistre, harppu. Musiikkitalo 10.2.2017.

Saariaho, Kaija: Mirage. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Karita Mattila, sopraano & Anssi Karttunen, sello. Musiikkitalo 13.3.2016.

Taiteilija koronakeväänä 2020

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.