Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään – dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta

Dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta.
Mika kohtasi poikansa murhaajan silmästä silmään. Tapaamisen ansiosta isää vuosia otteessaan pitänyt viha alkoi hellittää. Dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta. Kuva: Jan Nyman / J.W. DOCUMETARIES OY Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään

TV1 torstaina 2.4.2020 klo 19.00 - 20.15, uusinta sunnuntaina 5.4. klo 11.40, Areenassa

Henkirikoksen uhreina kuolee Suomessa vuosittain noin 100 ihmistä. Jokaista uhria jää suremaan omaisia, sukulaisia ja ystäviä, joiden suru sekoittuu syytöksiin ja epätoivoon. Peruuttamaton teko jää surutyötä tekevälle usein käsittämättömäksi. Mitä tapahtui ja miksi näin kävi?

Väkivaltarikosten uhrien perheenjäsenillä sureminen saattaa viivästyä vuosilla tai ei pääse lainkaan alkamaan, koska rikostutkintaa seuraavat oikeudenkäynnit voivat kestää useita vuosia. Tapaus voi tulla vastaan toistuvasti julkisuudessa.

Pitkittyneen surun oireyhtymällä saattaa olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia, jos uhrin omainen ei saa ulkopuolista tukea.

Ulla ja Mika kohtaavat rikoksentekijän

Silmästä silmään on John Websterin ohjaama dokumenttielokuva henkirikosten uhrien omaisista, jotka pyrkivät löytämään rauhan elämäänsä.

Omaiset valmistautuvat kohtaamaan läheisensä hengen riistäneen rikoksentekijän. Dokumenttielokuvassa seurataan kolmea tapausta, joissa kahdessa rikoksentekijä ja uhrin omainen tapaavat kasvotusten. Kohtaamalla rikoksentekijän, omainen voi helpottaa taakkaansa ja saada vastauksia.

Ullan tyttären kuolemasta on kulunut kaksitoista vuotta ennen kohtaamista rikoksen tekijän, Jarin, kanssa. Mika menetti poikansa neljä vuotta ennen jälkikäsittelyohjelmaan hakeutumista. Surmaaja oli hänen poikansa paras kaveri.

Dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta.
Julia ottaa tatuoinnin henkirikoksen uhrina menehtyneen veljensä muistolle. Dokumentti omaisen ja rikoksentekijän kohtaamisesta. Kuva: Jan Nyman / J.W. DOCUMETARIES OY Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään

Jälkikäsittelystä apua trauman purkuun

Yhtenä trauman purkukeinona käytetään restoratiivista dialogia. Jälkikäsittelyksi kutsutussa menettelyssä rikoksen uhrilla tai omaisella on mahdollisuus kohdata väkivaltarikoksen tekijä – silmästä silmään. Tärkein ehto tapaamiselle on, että rikoksentekijä ottaa vastuun teoistaan.

Keskeistä menetelmässä ei ole sopimuksen tekeminen vaan eräänlainen trauman purku, kärsimyksen vähentäminen. Jälkikäsittelyä ohjaavat ammattisovittelijat ja psykologit.

Läheinen hakeutuu ReDi-menetelmään oman mielenrauhan, toipumisen tai elämänlaadun parantamisen vuoksi. Rikoksentekijä voi olla valmis kohtaamiseen samoista syistä. Teon sovittaminen – myös itsensä – kanssa auttaa parempaan elämään vankilan jälkeen.

Silmästä silmään -dokumentin ohjaajan John Websterin aikaisempia ohjaustöitä ovat muun muassa Tulevilla rannoilla (2017), Katastrofin aineksia (2008), Sen edestään löytää (2005), Valon ja varjon huoneet (2001) ja Pölynimurikauppiaat (1993). Webster on saanut parhaan dokumentin Jussin elokuvista Sen edestään löytää ja Katastrofin aineksia.

Tuotanto: J.W. Documentaries Oy, 2020.