Hyppää pääsisältöön

Elävän arkiston huhtikuu vie Poikkeustilan myötä pakolaisten maailmaan

Meri ja Emma-Liisa (Tiina Pirhonen ja Vilma Melaniemi) ja vastaanottolaitoksen henkilökuntaa sarjassa Poikkeustila
Poikkeustila Meri ja Emma-Liisa (Tiina Pirhonen ja Vilma Melaniemi) ja vastaanottolaitoksen henkilökuntaa sarjassa Poikkeustila Kuva: Yle/Jyrki Valkama Tiina Pirhonen,Vilma Melasniemi

"Huhtikuu huuhteleepi lumen maasta, jään vedestä, ohrat aitan loukkahasta", sanoo vanha sananlasku. Huhtikuu merkitsee Suomessa kevään tuloa, vaikka huhdan tekoon ei missään enää ryhdyttäne. Vaikka ilmat lämpiävät, kevät etenee ja Lapissa on vielä mainiot hiihtokelit, sattuu huhtikuullekin päiviä, jolloin ei ulkoilu maita. Silloin on hyvä hankkia viihdykettä ja tietoa Elävän arkiston runsaasta tarjonnasta.

Huhtikuu alkaa hauskasti aprillipäivän piloja ihmetellen. Usein huhtikuun alkua ilahduttavat myös palmusunnuntain pienet virpojat. Sitten voikin rauhassa virittäytyä pääsiäisen viettoon. Huhtikuussa vietetään myös 8.4. romanien kansallispäivää ja Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää 9.4. Kuun lopulla vietetään myös koiran päivää.

Huhtikuun draamaa

Huhtikuun toivotuissa sukelletaan pakolaisten maailmaan. Mauri Aholan ja Reeta Palomäen kirjoittama ja Saara Saarelan ja Kimmo Taavilan ohjaama 12-osainen sarja Poikkeustila kertoo pakolaisten vastaanottokeskuksesta. Arkeen mahtuu konflikteja, itsetuhoa ja rikollisuutta, mutta myös yhteisyyttä, lähimmäisen rakkautta ja romansseja. Rooleissa mm. Vilma Melasniemi, Kari Sorvali, Janne Hyytiäinen, Tiina Pirhonen ja Susanna Anteroinen. Sarja on vuodelta 2007.

Thiem-Hoa (Mia Tran) näytelmässä Taivaan kukka.
taivaan kukkaThien-Hoa (Mia Tran) Thiem-Hoa (Mia Tran) näytelmässä Taivaan kukka. Kuva: Thomas Hagström Vietnam

Taivaan kukka on koko perheen pienoisnäytelmä vietnamilaisen tytön ongelmista ja sopeutumisesta suomalaiseen yhteisöön. Yksitoistavuotias Thien Hoa vaihtaa koulua. Koulunkäynti vaikeutuu, kun Thien Hoa joutuu keskelle luokan tyttöjen valtataistelua jengin johtajuudesta ja luokan havitelluimman pojan suosiosta. Pääosissa Mia Tran, Meri Bremer, Pirita Helin ja Annette Kannisto. Vuonna 1992 valmistuneen näytelmän on kirjoittanut ja ohjannut Juha Karikoski. Musiikin on säveltänyt Jim Pembroke.

Edellä olevat tulevat katsottaviksi Areenaan 8.4.

Heti kuun alussa 1.4. pääsemme mukaan politiikan ihmeelliseen maailmaan Ihmisten puolueen kokouksissa. Ja kuun lopulla katsottavaksi tulee Kotikadun viimeinen, 18. tuotantokausi 22.4..

Ihmisten puolue vuonna 2008. Vasemmalta Regina Mälkki (Kaija Pakarinen), Topi-Petteri Saikkonen (Kari Hietalahti), puheenjohtaja Tapani Riihimäki (Taneli Mäkelä), Hannes Säkkijärvi (Asko Sahlman) ja Päivi Teittinen (Mari Perankoski).
Ihmisten puolue Ihmisten puolue vuonna 2008. Vasemmalta Regina Mälkki (Kaija Pakarinen), Topi-Petteri Saikkonen (Kari Hietalahti), puheenjohtaja Tapani Riihimäki (Taneli Mäkelä), Hannes Säkkijärvi (Asko Sahlman) ja Päivi Teittinen (Mari Perankoski). Kuva: Thomas Hagström / Oy Filmiteollisuus Fine Ab. Ihmisten puolue

Tapahtuipa huhtikuussa

Huhtikuun on sanottu olevan kuukausista julmin. Ei ehkä kuitenkaan sen julmempi kuin muutkaan kuukaudet, vaikka paljon ikäviä asioita on kuulle siunaantunut. Toki paljon muutakin. Heti kuun alussa vuonna 1982 syttyi ns. Falklandin sota Argentiinan vallattua Isolle-Britannialle kuuluvat saaret. Sotaa käytiin kesäkuulle saakka. Kansan muistiin on kiinnittynyt numerosarja 543210, sillä Alkot avattiin kieltolain jälkeen 5.4.1932 klo 10. Turussa romahti Myllysilta vuonna 2010. Ruandan kansanmurhaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa kun maan presidenttiä Juvénal Habyuarimaa ja Burundin presidenttiä Cyprien Ntayaramiraa kuljettanut lentokone ammuttiin alas vuonna 1994.

Helsinki mereltä.
Helsinki mereltä Helsinki mereltä. Kuva: Seppo Sarkkinen Helsingin kaupunki (hallinto)

Helsingin kehitys pääsi vauhtiin, kun siitä tehtiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki vuonna 1812. Pohjoiseen oli perustettu Oulun kaupunki jo vuonna 1605. Paul McCartney järkytti maailmaa ilmoittamalla Beatlesin hajoamisesta 1970. Titanicin kohtalokas matka tehtiin vuonna 1912. Draamaa ei puuttunut myöskään Apollo 13:n matkalta 1970. Juri Gagarin piipahti ensimmäisenä ihmisenä avaruudessa vuonna 1961. Kansakuntaa järkytti syvästi Lapuan patruunatehtaan räjähdys vuonna 1976.

Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen raunioita 13.4.1976. Pelastusmiehet istuvat patruunalaatikoilla onnettomuuspaikalla.
Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen raunioita 13.4.1976. Pelastusmiehet istuvat patruunalaatikoilla onnettomuuspaikalla. Kuva: Kalle Kultala Lapuan patruunatehtaan räjähdys,Lapuan patruunatehdas,Lapua,räjähdykset,räjähdysonnettomuudet,onnettomuudet,1976 (yhtye)

Suomi sai Anneli Jäätteenmäestä ensimmäisen naispääministerinsä vuonna 2003. Neljä ihmistä kuoli ja 75 loukkaantui Jokelan junaturmassa 1996. Rock-musiikkikenttää tuuletti Ramones esikoisalbumillaan vuonna 1976. Vaatetusteollisuuden surkeat työolot nousivat otsikoihin, kun Bangladeshissä kuoli yli tuhat ihmistä Rana Plaza -vaatetehtaan sortuessa. Sota Suomessa päättyi Lapin sodan viimeisen taistelun ja koko sodan päättymisen myötä 1945. Maailma kauhistui Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta 1986. Huhtikuulle ajoittui myös moni Suomen sisällissodan ratkaisutaistelu.

Sotilaat lastautuvat laivaan ennen Tornion valtausta
Sotilaat lastautuvat laivaan ennen Tornion valtausta Kuva: SA-kuva Lapin sota

Syntymäpäiviä huhtikuussa

Ainakin seuraavat henkilöt ovat syntyneet huhtikuussa: J. Karjalainen, Aleko Lilius, Marlon Brando, Aki Kaurismäki, Edith Södergran, Erik Bruun, Heikki Kinnunen, Elias Lönnrot, Kyösti Kallio, Spede Pasanen, Signe Brander, Tiina Lillak, Jukka Tolonen, Hanna Pakarinen, Pertti Koivula, Kimmo Laiho (Elastinen), Hector/Heikki Harma, Elisabet II, Emmi Jurkka, Jukka-Pekka Saraste, Lauri Ylönen, Paavo Lipponen, Samppa Lajunen, Akseli Gallen-Kallela, Janne Wirman ja Kaarle XVI Kustaa.

Presidentti Kyösti KALLIO työpöytänsä ääressä (kädessä mustekynä).
Kyösti Kallio Presidentti Kyösti KALLIO työpöytänsä ääressä (kädessä mustekynä). Kuva: SA-kuva Kyösti Kallio,presidentti

Huhtikuussa kuolleita

Niin kuin syntymiä sattuu huhtikuulle myös kuolemia.. Huhtikuussa kuolleita ovat ainakin Martin Luther King, Lasse Pöysti, Igor Stravinski, Pablo Picasso ja Matti "Fredi" Siitonen.

Edellä oleva ei ole kattava kuvaus Elävän arkiston huhtikuulle kohdistuvasta sisällöstä. Muuta luettavaa, katsottavaa ja kuunneltavaa löytyy runsaasti. Ja uutta sisältöä tulee koko ajan. Lisää sisältöä löytyy ruotsiksi Arkivetista.

pajunkissoja
Pajunkissat pajunkissoja Kuva: Yle / Arja Lento Pajunkissa,paju
Keskustele