Hyppää pääsisältöön

Kapellimestari Eva Ollikainen: "En unohda ikinä sitä lasteni hymyä kun sanoin, että nyt olenkin kuusi viikkoa kotona" – Taiteilija koronakeväänä 2020

Kapellimestari Eva Ollikainen lennättää poikaansa kotona Tanskassa koronakeväänä 2020.
Äidin ja pojan riemukas jumppahetki. Kapellimestari Eva Ollikainen lennättää poikaansa kotona Tanskassa koronakeväänä 2020. Eva Ollikainen

Kolmen orkesterin ylikapellimestari ja kahden pienen lapsen äiti kapellimestari Eva Ollikainen asuu perheineen Tanskassa. Tanska sulki rajansa ensimmäisenä pohjoismaana, ja sulki myös päiväkodit ja koulut. Tulevana syksynä Eva aloittaa nelivuotiskauden Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Syksyllä alkaa myös toimi firenzeläisen Orchestra della Toscanan ylikapellimestarina. Syksystä 2018 hän on toiminut ylikapellimestarina ruotsalaisessa Nordiska Kammarorkesterissa.

Elämme nyt keväällä 2020 aivan poikkeuksellisia aikoja. Maailmaa koettelee koronapandemia, joka on pysäyttänyt täysin myös koko musiikkielämän. Taiteilijat ja yleisö elävät kodeissaan karanteenin kaltaisissa olosuhteissa.

Kysyimme suomalaisilta muusikoilta, säveltäjiltä, esiintyviltä taiteilijoilta ja kapellimestareilta, miten he viettävät tätä poikkeuksellista kevättä, mitä he suosittelevat kuunneltavaksi juuri nyt ja millaisia terveisiä he haluavat lähettää.

Kapellimestari Eva Ollikainen vastaa

Missä olet juuri nyt?
Kotona Odensessa.

Miten koronapandemia on vaikuttanut elämääsi ja arkeesi?
Lyhyen hetken, sen jälkeen kun sain tietää kaikken keikkojen peruuntumisesta, ehdin iloita että nyt on loistavaa aikaa valmistautua seuraavaa sesonkia varten. Muistaakseni jo samana iltana Tanskan pääministeri piti tiedotustilaisuuden jossa ilmoitettiin päiväkotien ja koulujen sulkemisesta.

Tänään on 19. päivä kotona mieheni ja 4- ja 6-vuotiaiden lastemme kanssa, ja ihmettelen yhä milloin ehtisin aukaisemaan partituurin. Täältä lähtee iso hatunnosto kaikille vanhemmille kautta aikojen!

Miten päiväsi kuluvat?
Kotikoulu, ulkoilut, ruoanlaitto, pyykki. Ensi kaudesta lähtien olen ylikapellimestari kolmessa orkesterissa ja yhdessä niistä myös taiteellinen johtaja, joten konttorihommia ja suunnitelutyötä riittää. Muutimme viime syksynä uuteen taloon, maalaamista ynnä muuta nikkaroimista riittää. Ja se kaapin paikka tietysti!

Näkymä kapellimestari Eva Ollikaisen ikkunasta koronakeväänä 2020.
Eva Ollikaisen työhuoneen maisema. Näkymä kapellimestari Eva Ollikaisen ikkunasta koronakeväänä 2020. Kuva: Eva Ollikainen ikkunat,maisema

Mitä puuhailet silloin kun et vietä aikaa musiikin parissa?
24/7 äiti. Sen lisäksi maalaan huonekaluja. Vanhat, kuluneet huonekalut saavat uuden elämän.

Oletko löytänyt viime aikoina uusia puolia itsestäsi?
En. Mutta olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta olla yhdessä lasteni kanssa! En unohda ikinä sitä hymyä lapsillani kun sanoin, että nyt olenkin kuusi viikkoa kotona. Lapset ovat tarkkoja.

Olen tänä aikana kuullut muun muassa että "äiti, et ollut kotona sinä päivänä kun tuli verta nenästä Børnehavessa" ja "tätä lautapeliä en ole koskaan pelannut sun kanssa". Uskomatonta on se, miten paljon vain 2,5 viikossa voi lähentyä, kun ei kenelläkään ole menoja. Sydän sulaa joka päivä monta kertaa.

Sanotaan, että paluuta entiseen maailmaan ei ole. Mitä ajattelet, miten maailma muuttuu pandemian jälkeen? Miten oma elämäsi muuttuu?
Tämä on niin monisyinen kysymys, että on paha lähteä arvailemaan. Mutta toivoisin että muistaisimme ainakin sen, että oli mahdollista elää ympäristöystävällisemmin, vähentää matkailua ja kuluttamista.

Kapellimestarin ammattiin liittyvä jatkuva matkustaminen on mietityttänyt paljonkin jo ennen koronaa. Yksi vaihtoehto olisi old-school-meininki: ylikapellimestarina vain yhdessä orkesterissa, muuttaisimme perheen kanssa sinne, ja vain vähäisiä vierailuja.

Toisaalta ajattelisin, että tiivis yheistyö local managementtien kanssa voisi olla toinen ratkaisu: lento maahan X, useampi keikka viikkojen Y verran junamatkan päässä, ja lento kotiin. Tämäkin vähentäisi lentomatkustamista. Olettaen että kulttuuri-instituutiot ovat vielä hengissä.

Kun on pakko pysähtyä, ja elämän rajallisuus tulee nyt niin iholle, luulisin että moni miettii omia elämänvalintojaan. Veikkaan että tulemme näkemään jonkun verran alanvaihtoja kaikilla aloilla. Toivottavasti etiikka ja moraali nostaisivat kurssiaan, etenkin voittoa tavoittelevilla tahoilla.

Kun monet joutuvat viettämään nyt paljon aikaa kotonaan, mitä musiikkia suosittelet tähän tilanteeseen?
Bachin sooloviulupartiitat, Schubertin pianosonaatit ja Brucknerin sinfoniat.

Millaiset terveiset haluat lähettää tässä tilanteessa meille kaikille?
Ei mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Nyt on loistava hetki pysähtyä lukemaan kirjoja, joita ei muulloin ehdi lukea, tutustua itselleen uuteen musiikkiin, käydä virtuaalikierroksilla taidemuseoissa, tai vaikka opetella uusi kieli. Tai sitten voi vaan nauttia omien lastensa läsnäolosta :)

Ja hemmetinmoiset tsempit kaikille sairastuneille!

"Ehkä tästä lähtee sysäys tukea paikallisia taiteilijoita" Eva Ollikainen kommentoi keväällä 2021 koronapandemian jatkuttua vuoden.

Eva Ollikainen johti Sinfonia Lahtea Kansainvälisessä Paulon sellokilpailussa Sibeliustalossa 2018. Videolla kilpailun voittaja yhdysvaltalainen Brannon Cho soittaa Edward Elgarin sellokonserton solistina.

Lue myös Kapellimestari Eva Ollikainen palasi kansainväliselle uralle vakavan työuupumuksen jälkeen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Taiteilija koronakeväänä 2020

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.