Hyppää pääsisältöön

Karppi II, Tsunami, DNA – Viikko 14 on pohjoismaisten rikossarjojen juhlaa!

Lauri Tilkanen som Sakari Nurmi och Pihla Viitala som Sofia Karppi i tv-serien Karppi.
Karpin toinen kausi alkaa sunnuntaina! Lauri Tilkanen som Sakari Nurmi och Pihla Viitala som Sofia Karppi i tv-serien Karppi. Kuva: Dionysos Films Karppi,Nordic noir,Lauri Tilkanen,Pihla Viitala

Huhtikuu pyörähtää käyntiin rikossarjojen kera! Tarjolla on kolme kovaa pohjoismaista: huikean suosion saavuttaneen Karpin toinen tuotantokausi, tanskalainen rikossarja DNA ja ruotsalainen psykologinen jännityssarja Tsunami.

Karpin odotetulla toisella tuotantokaudella tuomioitaan yhteiskunnan eri laidoille jakava “oikeuden jumalatar” vetää rikosetsivät kohti vielä jotain paljon pahempaa. Sofia Karppi (Kultainen Venla-palkittu Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) aloittavat murhatutkinnan, jonka lonkerot ulottuvat politiikkaan ja huumekauppaan. Toinen kausi seuraa Karpin ja Nurmen poliisityötä ja tiivistyvää suhdetta, paljastaen yhä enemmän heidän mutkikkaasta yksityiselämästään.

Uudessa tanskalaisessa rikossarjassa DNA tapaamme rikostutkijan Rolf Larsenin, jonka yhdentoista kuukauden ikäinen tytär katoaa murheellisissa olosuhteissa. Rolf on ottanut tyttärensä mukaan työkeikalle, jonka hänen on hoidettava kollegansa Jarl Skaubon kanssa. Toivo tyttären löytymisestä herää, kun poliisin DNA-rekisteristä löydetään järjestelmävirhe.

Tomas katoaa Thaimaan tsunamikatastrofin yhteydessä, ja samalla hänen aletaan epäillä kavaltaneen ison rahasumman työpaikaltaan. Moni hyötyy syntyneestä tilanteesta, ja moni myös tekee ratkaisevia päätöksiä, jotka kertovat jotain heistä ihmisinä. Ruotsalaisen psykologisen jännityssarjan Tsunamin tapahtumat sijoittuvat muutamaan kiivaaseen päivään tsunamikatastrofin aikana. Mitä ihmiselle tapahtuu, kun tilanne kärjistyy äärimmilleen?

Teemalla päästään kepeämpään tunnelmaan Saturday Night Feverin ja John Travoltan legendaaristen tanssiliikkeiden tahdissa. Teemalla nähdään myös paljon New York -aiheisia elokuvia, kuten Jane Fonda ja Robert Redfordin tähdittämä klassikko Paljain jaloin puistossa ja Martin Scorsesen ohjaama ja Leonardo DiCaprion tähdittämä Gangs of New York.

Viikon aikana tarjolla on myös laadukkaita dokumentteja, uusia sarjoja ja Avaran luonnon uusi sarja Luonto avaruudesta.

Katso viikon kaikki tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 30.3.

Mr. Pori Jazz

Yle Teema klo 12.05
Katso ohjelma tästä
(Suomi 2017) Dokumentti äskettäin edesmenneestä Jyrki Kankaasta ja Pori Jazzin vuosikymmenistä etenee kuin ainutkertaiset jamit: koskaan ei tiedä kuka seuraavaksi lavalle nousee. Pori Jazzin taiteellisena johtajana vuosikymmenet toimineen Mr. Pori Jazzin henkilökuvan on ohjannut Timo Koivusalo. Uusinta. Yle Areena toistaiseksi

Jyrki Kangas
Mr. Pori Jazz. Jyrki Kangas Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Mr. Pori Jazz

Lupatarkastaja pohtii elämää 1/5 - uusi sarja!

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma tästä
(Licenskontrollören och livet, Norja) Norjalaiset ovat maksaneet tv-lupamaksua viidenkymmenen vuoden ajan. Millaista vastinetta he ovat saaneet rahoilleen? Arkisto-ohjelmassa käydään läpi, millaista ohjelmaa on tuotettu, ja mitä se kertoo maasta ja sen kansalaisista. Norjalaiset ovat maailman toiseksi onnellisinta kansaa, mutta mitkä asiat norjalaisia ilahduttavat ja surettavat? Millainen on norjalainen identiteetti? Yle Areena toistaiseksi

Historia: Viikinkien armeija

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä
(Lost Viking Army, Britannia 2019) Kun englantilaisesta kylästä löytyy 300 luurangon hauta, kukaan ei aluksi tiedä, keitä he ovat. Uusimpien tieteellisten tutkimusmenetelmien avulla on nyt saatu näyttöä, että uhrit kuuluivat viikinkien suureen pakana-armeijaan, joka ryösteli ja valloitti suuren osan Englantia 800-luvun lopulla. Yle Areena 30.3.2020 saakka

Historiadokumentti viikinkisotureiden joukkohaudan arkeologisista tutkimuksista Lounais-Englannissa.
Historia: Viikienkien armeija. Historiadokumentti viikinkisotureiden joukkohaudan arkeologisista tutkimuksista Lounais-Englannissa. Yle TV1,Historia: Viikinkien armeija

Non-Stop (12)

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(USA 2014) Liam Neesonin ja Julianne Mooren tähdittämässä toimintajännärissä rikolliset kiristävät lunnaita uhkaamalla New Yorkista Lontooseen matkaavan lentokoneen matkustajia ja lennolla oleva poliisi yrittää voittaa vaarallisen kissa ja hiiri -leikin Atlantin yllä. Pääosissa Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy ja Michelle Dockery. Ohjaus Jaume Collet-Serra. Yle Areena 30 päivää

Michelle Dockery i filmen Non-Stop.
Non-Stop. Michelle Dockery i filmen Non-Stop. Kuva: Myles Aronowitz

TIISTAI 31.3.

Tuhat päivää Ruotsissa 1/3 - uusi sarja!

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma tästä
(Tusen dagar i Sverige, Ruotsi 2019) Vuonna 2015 Ruotsista haki turvapaikkaa yli 160 000 ihmistä. Ruotsalainen dokumenttisarja vuodelta 2019 seuraa muutaman heistä elämää kolmen vuoden ajan. Afganistanilainen Morteza yrittää pelastaa perheensä tekemällä itsestään tuolitehtaalla korvaamattoman. Syyriasta tullut teini-ikäinen Ayla on lahjakas laulaja ja pääsee yhteen Ruotsin parhaista musiikilukioista. Skånessa yksinhuoltajaäiti Mirfat haluaa näyttää koko maailmalle, että hän pärjää. Yle Areena 90 päivää

Lapsi halaa aikuista, katsoo kameraan ja hymyilee.
Tuhat päivää Ruotsissa. Lapsi halaa aikuista, katsoo kameraan ja hymyilee. Kuva: Gustav Ahlgren/Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Tuhat päivää Ruotsissa

Margaret Atwood: Sanojen voima - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 20.00 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä
(Margaret Atwood: A Word After A Word Is Power, Kanada 2019) Kirjailija Margaret Atwood on nyt suosion huipulla: häntä luetaan enemmän kuin koskaan, ja Handmaid's Tale -tv-sarja kerää katsojia ympäri maailman. Mistä hänen luovuutensa kumpuaa? Dokumenttielokuvassa seurataan Atwoodia vuoden ajan kotona, luontoretkillä, puhujamatkoilla ja tv-sarjan kuvauksissa. Henkilökuva laajenee 80. ikävuodesta Atwoodin koko elämään, erityisesti kasvuun kirjailijaksi, feministiksi ja aktivistiksi. Ohjaus Nancy Lang & Peter Raymont. Suomen-ensi-ilta. Yle Areena 30.11.2021 saakka

Kirjailija Margaret Atwood lähikuvassa talvivarusteissa.
Margaret Atwood: Sanojen voima. Kirjailija Margaret Atwood lähikuvassa talvivarusteissa. Kuva: Peter Bregg / Kew Media Margaret Atwood,kirjailijat,Margaret Atwood ja sanojen voima

Marja pieni! - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 21.45
Katso ohjelma tästä
(Suomi 1972) Marja pieni! on todellinen kotimaisen naiselokuvan tienraivaaja 1970-luvun alusta: sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Eija-Elina Bergholm, toisena kuvaajana Kari Sohlbergin rinnalla on työskennellyt Pirjo Honkasalo, ja pääroolissa Liisamaija Laaksonen tekee yhden uransa väkevimmistä suorituksista. Laaksosen esittämä Marja on paremmasta elämästä haaveileva konttoristi, “täyttymättömien unelmien uuttera vanki”. Vieraantunut Marja romahtaa haaveiden ja todellisuuden väliseen kuiluun. Uusinta.

Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! (1972)
Marja pieni! Liisamaija Laaksonen elokuvassa Marja pieni! (1972) Teeman Kesäkino,Eija-Elina Bergholm,Liisamaija Laaksonen,Marja pieni!,kesäkino

Full of Love - Pakomatka pakastimesta (S) - Naisten maaliskuu

Yle Teema klo 23.05
Katso ohjelma tästä
(Suomi 2018) Elämässä saa sen, minkä itse itselleen sallii. Kun Petra näki burleskia ensimmäisen kerran, hän rakastui siihen kyselemättä ja perusti Suomeen uuden kulttuurin. Hänestä tuli Bettie Blackheart. Alastomuus ja seksuaalisuus oli viimein ilon ja riemun lähde, ei synti ja häpeä. Elokuvantekijä Iina Terho uskaltautuu Petran tanssitunneille. Tanssiessaan hän löytää uudelleen oman kehonsa ja seksuaalisuutensa ja kasvaa naiseksi joksi aikanaan jo syntyi. Ensiesitys. Yle Areena 30 päivää

Burleskitaiteilija Bettie Blackheart ja elokuvaohjaaja Iina terho poseeraavat punaista kimallekulissia vasten. Kuva dokumenttielokuvasta Full of Love – pakomatka pakastimesta.
Full of Love - pakomatka pakastimesta. Burleskitaiteilija Bettie Blackheart ja elokuvaohjaaja Iina terho poseeraavat punaista kimallekulissia vasten. Kuva dokumenttielokuvasta Full of Love – pakomatka pakastimesta. Kuva: Timo Luomanen / Sydänfilmi Oy burleski,Full of Love – pakomatka pakastimesta,Bettie Blackheart

KESKIVIIKKO 1.4.

Gabriel Klint - uusi sarja!

Yle Areena/Yle Arenan
(Gabriel Klint) Gabriel Klint on uusi, kymmenosainen draamasarja enkeleistä, ihmisistä, rakkaudesta, ystävyydestä, elämästä, kuolemasta ja itsemurhasta. Sarja kertoo nuoresta enkelistä nimeltä Gabriel Klint, joka asuu Ruotsissa ja pelastaa itsemurhaa hautovia ihmisiä. Gabriel rakastaa parantajan työtään mutta löytää itsensä yhä tiiviimmin osana elämää maan päällä. Tämä kärjistyy, kun hän erään tehtävän yhteydessä tapaa Abbyn, ihmisen ja sielunkumppaninsa. Tapaamisella on rajuja seurauksia ja Gabriel joutuu tiukan valinnan eteen. Sarjan on luonut Amanda Romare ja sen on ohjannut Pernilla Romare. Sarja on kuvattu Ruotsissa ja Fäärsaarilla. Suomenkielinen tekstitys.

Charlie Gustafsson spelar rollen som Gabriel Klint i serien med samma namn. Här håller Gabriel om Abby.
Gabriel Klint. Charlie Gustafsson spelar rollen som Gabriel Klint i serien med samma namn. Här håller Gabriel om Abby. Kuva: Fredrik Emilson / Bloody Brilliant Productions 13:15,draamasarjat,enkelit,nuortensarjat,Charlie Gustafsson

Prisma: Evoluution ihmeet 1/2

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä
(When Whales Walked, Yhdysvallat 2019) Miten kehittyivät luonnonhistorian kenties myyttisimmät eläimet kuten valaat, linnut, krokotiilit ja norsut? Niiden kehityshistoria on tiiviisti sidoksissa koko planeettamme evoluutioon. Matka menneisyyteen alkaa nykypäivän Kanadasta ja Madagaskarilta, jossa tavataan näiden lajien nykyisiä edustajia. Ohjelmassa tutkitaan, miltä näyttivät niiden muinaiset alkumuodot. Yle Areena 31.10.2021 saakka

Basilosaurus
Prisma: Evoluution ihmeet. Basilosaurus Kuva: Yle Kuvapalvelu Prisma,Prisma: Evoluution ihmeet

Akuutti: Kun lapsi ei syö

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena
Katso ohjelma tästä
Kun lapsi ei halua syödä, vanhemmat ahdistuvat. Miten lapsi saisi tarvittavat kalorit, kun suu pysyy kiinni ja lusikka pyörii lautasella? Kaksivuotias Eve on ollut valikoiva syöjä koko pienen ikänsä. Perhe on joutunut joustamaan monista periaatteistaan, jotta tyttö söisi edes jotakin. Yle Areena toistaiseksi

TORSTAI 2.4.

Kirja vs. Leffa

Yle Puhe klo 14.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä
Suositun Kirja vs. Leffa -sarjan uudella tuotantokaudella on mukana jälleen sekä kotimaisia että ulkomaisia klassikoita: Yksi lensi yli käenpesän, Juoksuhaudantie, Kellopeliappelsiini, 2001:Avaruusseikkailu, Liian paksu perhoseksi, Olemisen sietämätön keveys, Maa on syntinen laulu, Alaston lounas, Rambo - First Blood, Simpauttaja, Forrest Gump ja Juhannusyön uni.

Kirja vs. Leffa -ohjelmassa keskitytään tunnettuihin menestyskirjoihin ja niistä tehtyihin menestyselokuviin. Vaikka ohjelmassa puhutaan kirjan ja elokuvan eroista, ohjelman kantava idea keskittyy teosparien tarinoihin ja teemoihin. Ohjelmassa kirjojen ja elokuvien tutkijat, ystävät ja entusiastit esittelevät teoksiin liittyviä, tunnettuja totuuksia, mutta myös herättelevät lukemaan ja katsomaan teoksia uusista näkökulmista. Ohjelman toimittaja Jarmo Laitaneva on joutunut opettelemaan kirjaston käytön vasta viime vuosina, koska kotikirjastoon ei mahdu enempää teoksia.

Pikku kakkonen: Kuutiojuuri 1/10 - uusi sarja!

Yle TV klo 17.00
Katso ohjelma tästä
Pikku kakkosen Kuutiojuuri on hilpeä sisäänheittäjä matematiikan maailmaan. Se käsittelee esikoulumatematiikan perusteita keittiöpuuhien avulla. Matikkaa on kaikkialla, edes ruokaa ei voi kokata ilman sitä! Kuutiojuuren kotoisassa studiossa lapsikaksikko ratkoo resepteihin ja ruoanlaittoon liittyviä matemaattisia tehtäviä Sylvi-tädin opastamana. Monet raaka-aineet ruokiin Sylvi tuo omalta kasvihuoneeltaan. Yle Areena 14 päivää

Kuutiojuuri-kirjoitus
Pikku Kakkonen: Kuutiojuuri. Kuutiojuuri-kirjoitus Kuva: Yle Kuvapalvelu Pikku Kakkonen,Kuutiojuuri

Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään (S)

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma tästä
”Sä et ole vienyt multa tikkaria, vaan sä olet vienyt multa lapsen.” Henkirikoksen uhrina kuolee Suomessa vuosittain noin sata ihmistä. Jokaista uhria jää suremaan omaisia, sukulaisia ja ystäviä. Valtaosa jää surunsa kanssa yksin ilman tarvitsemiaan tukipalveluja. Tämä voi pitkittää suremisen alkua useilla vuosilla. Yhtenä trauman purkukeinona käytetään restoratiivista dialogia (ReDi). Menettelyssä omaisella on mahdollisuus kohdata väkivaltarikoksen tekijä – silmästä silmään. John Websterin ohjaamassa dokumentissa seurataan kolmen henkirikoksen tekijän ja omaisen pyrkimystä toipua traumaattisesta tapahtumasta.

Nainen seisoo ja katsoo utuiseen kaupunkimaisemaan
Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään. Nainen seisoo ja katsoo utuiseen kaupunkimaisemaan Kuva: Jan Nyman/Yle Kuvapalvelu Dokumenttiprojekti,Dokumenttiprojekti: Silmästä silmään

Grant Fuhr - maalivahtilegenda

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(Making Coco: The Grant Fuhr Story, Kanada 2018) 19-vuotiaana NHL:ssä debytoinut Grant "Coco" Fuhr muistelee entisten joukkuetovereiden kanssa uraansa ja Edmonton Oilersin 80-luvun menestystarinaa. Fuhrin akrobaattinen tyyli ja kissamaiset liikkeet ansaitsivat joukkueella viisi Stanley Cup-mestaruutta ja hänelle itselleen paikan Hockey Hall of Famessa. Upea ura meinasi katketa päihdeongelmaan. Yle Areena 28.2.2022 saakka

Kino Klassikko: Paljain jaloin puistossa (S) - New York Teemalla

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(Barefoot in the Park, USA 1966) Nuorekkaat Jane Fonda ja Robert Redford Neil Simonin näytelmään perustavassa draamakomediassa, joka seuraa newyorkilaisen avioparin yhteiselämän alkutaipaletta kuherruskuukaudesta ensimmäiseen kriisiin. Yle Areena 14 päivää

Robert Redford tanssii puistossa ilman kenkiä ja paita ulkona housuista elokuvassa Paljain jaloin puistossa
Kino Klassikko: Paljain jaloin puistossa. Robert Redford tanssii puistossa ilman kenkiä ja paita ulkona housuista elokuvassa Paljain jaloin puistossa Paljain jaloin puistossa,teeman elokuvat

Ulkolinja: Myanmar, sotilaiden vallassa

Yle TV1 klo 22.05
Katso ohjelma tästä
(On The Inside Of A Military Dictatorship, Sveitsi 2019) Koko maailma huokaisi helpotuksesta kun Myanmarin sotilasvalta päättyi: 50 vuoden jälkeen valtaan nousi kotiarestissa pidetty Aung San Suu Kyi. Vain vuosi sen jälkeen Myanmarin hallintoa on syytetty maan muslimivähemmistön, rohingya-heimon, kansanmurhasta. Entiset sotilasjohtajat vaihtoivat univormunsa valkoisiin paitoihin, mutta pitivät vanhat aatteensa, väittää uusi dokumentti. Yle Areena 14.1.2022 saakka

Aung San Suu Kyi väkijoukon keskellä
Ulkolinja: Myanmar, sotilaiden vallassa. Aung San Suu Kyi väkijoukon keskellä Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Myanmar, sotilaiden vallassa

PERJANTAI 3.4.

Eläinsairaala - uusia jaksoja

Yle TV2 klo 15.30, koko sarja Areenassa
Katso ohjelma tästä
(Djursjukhuset, Ruotsi 2018) Sarjassa seurataan ruotsalaisten eläinlääkäreiden työskentelyä eläinsairaalassa ja eläintarhoissa. Kauden ensimmäisessä jaksossa Maja-koiran pennuista kaksi on kuollut ja loput tarvitsevat kiireellistä hoitoa. Gorilla Echo joutuu ensimmäiseen terveystarkastukseensa. Yle Areena 90 päivää

Koiralta otetaan verinäytettä.
Eläinsairaala. Koiralta otetaan verinäytettä. Kuva: Rabbit Visuals Oy/Evidensia Eläinlääkäripalvelut (Evidensia) lemmikit,eläin,kotieläimet,eläinlääkärit,Eläinsairaala

Euroviisaat

Yle Fem klo 18.30, Yle TV2 klo 21.50
Katso ohjelma tästä
Eva Frantz ja Johan Lindroos arvioivat lavakoomikko Anders Heleniuksen kanssa kappaleita, jotka oli tarkoitus esittää peruutetuissa Eurovision laulukilpailuissa Rotterdamissa. Tänään kuullaan Irlannin, Valko-Venäjän, Pohjois-Makedonian, Ruotsin, Slovenian, Liettuan ja Australian esitykset.

Sohvaperunat

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma tästä
Sohvaperunoiden kevään viimeinen jakso! Perjantai-iltojen ilo, jo neljällä parhaan viihdeohjelman Kultaisella Venlalla palkittu suosikkisarja jää tauolle. Kevätkauden viimeisessä jaksossa pääsemme nauttimaan vielä kerran tv-viikon kohokohdista ja niiden aiheuttamista reaktioista kotisohvilla ympäri Suomen. Yle Areena toistaiseksi

Sohvaperunoiden 9. kauden sohvikset ovat sohvan ympärillä.
Sohvaperunat. Sohvaperunoiden 9. kauden sohvikset ovat sohvan ympärillä. Kuva: EndemolShine / Pyry Pietiläinen Sohvaperunat

Kino: Gangs of New York (16) - New York Teemalla!

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma tästä
(USA 2002) Martin Scorsesen suurelokuva 1860-luvun New Yorkin rikollisista, slummeista ja jengeistä, joiden valtataistelut huipentuvat sisällissodan synnyttämien mellakoiden aikaan. Pääosissa Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Liam Neeson ja Brendan Gleeson. Yle Areena 30 päivää

Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis) ja hänen johtamansa jengi valmiina tappeluun elokuvassa Gangs of New York
Gangs of New York. Bill the Butcher (Daniel Day-Lewis) ja hänen johtamansa jengi valmiina tappeluun elokuvassa Gangs of New York Gangs of New York,teeman elokuvat

LAUANTAI 4.4.

Pikku Kakkonen: Kuu ja minä 1/52

Yle TV2 klo 6.52
Katso ohjelma tästä
(Moon and Me, Britannia 2018) Olipa kerran eräs taikalelu, joka heräsi eloon aina kun kuu paistoi. Pippaliini on nukke, jonka ystäviä ovat muut nukkekodin asukkaat eli Pikku Pippa, herra Sipuli, Jupunen, Kukku Luuru, Lammas ja Liljakukka. Joka jakson aluksi lapsi laittaa nämä lelunsa omiin peteihinsä nukkumaan. Kertojan ääni vie katsojat nukkekodin taikamaailmaan. Ystäviensä nukkuessa Pippaliini herää ja kirjoittaa kirjeen Kuulle. Utelias Kuulapsi saapuu Kuusta tapaamaan Pippaliinia ja saa muutkin nukkehahmot hereille sormipianoa soittamalla.

Öisin heräävät ystävykset siirtyvät Kuulapsen taialla satujen maahan leikkimään ja puuhailemaan. Sarja on suunnattu perheen pienimmille ja tarinoiden rakenne on 22-minuuttisissa jaksoissa hyvin samankaltainen. Pippaliini ja muutkin hahmot leikkivät ja
käyttävät käsiään paljon, esimerkiksi piirtävät, lukevat kirjoja, askartelevat tai maalaavat. Yle Areena 30 päivää

nukke istuu
Pikku Kakkonen: Kuu ja minä. nukke istuu Kuva: Yle Kuvapalvelu Pikku Kakkonen,Kuu ja minä

Avara luonto: Luonto avaruudesta 1/4

Yle TV1 klo 18.45
Katso ohjelma tästä
(Earth From Space, Britannia 2019) Avaruudesta käsin Maata kuvaavat kamerat pystyvät taltioimaan uskomattomalla tarkkuudella luonnon suuret mullistukset aina eläinten muuttoliikkeistä ja vaihtuvista vuodenajoista vedenpinnan liikkeisiin. Miltä näyttävät aaltoilevat revontulet, satenkaaren väreihin puhkeavat kukat ja merissä ajelehtivat planktonpopulaatiot avaruudesta katsottuna? Yle Areena 30 päivää

Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin.
Avara luonto: Luonto avaruudesta. Neliosainen dokumenttisarja kuvaa maapallon luontoa avaruudesta käsin. Kuva: DEIMOS IMAGING SLU, AN URTHECAST COMPANY / BBC Yle TV1,Avara luonto: Luonto avaruudesta

Teemalauantai: Teemalauantai goes disco! - New York Teemalla

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Nyt tanssitaan! Studio 54 ja Saturday Night Fever vievät meidät diskohuumaan 1970-luvun Manhattanille.

Studio 54
Katso ohjelma tästä
(USA 2018) Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat, ystävykset Ian Schrager ja Steve Rubell onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan. Ohjaus Matt Tyrnauer. Ensiesitys. Yle Areena 2 vuotta

Lauantai-illan huumaa (12)
Katso ohjelma tästä
(Saturday Night Fever, USA 1977) 1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo elokuvaklassikko, kertoo nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosissa John Travolta ja Karen Lynn Gorney. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees. Yle Areena 14 päivää

Tony Manero (John Travolta) tanssii diskosooloa elokuvassa Saturday Night Fever - Lauantai-illan huumaa
Lauantai-illan huumaa. Tony Manero (John Travolta) tanssii diskosooloa elokuvassa Saturday Night Fever - Lauantai-illan huumaa Teemalauantai,Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa,teeman elokuvat

SUNNUNTAI 5.4.

Noia 1-8 - uusi sarja!

Yle Areena/Yle Arenan
Nadja juhlii aamusta iltaan kämppiksensä ja parhaan ystävänsä Bessin kanssa. He ovat nuoria, kauniita ja elämänhaluisia ja kuvioon kuuluvat niin pojat kuin huumeet. Yhtäkkiä Noia alkaa nähdä kammottavia painajaisia, joiden tapahtumat ovat hyvin lähellä todellisuutta. Hän ei itse erota mikä on totta ja mikä unta. Pääosissa: Frederikke Dahl Hansen (Nadja) & Levi Eja Roepstorff (Bess). Ohjaus: Camilla Ramonn Käsikirjoitus: Camilla Ramonn, Anders Jeelsmark Mortensen & Marie Grahtø. Tuotanto: DR / Yhteistuotanto. Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys.

Tom Sawyer 1/26 - uusi sarja!

Yle Fem klo 9.00
Katso ohjelma tästä
(Ranska 2019) Animaatiosarja Tom Sawyerista - vapaudesta, ystävyydestä ja villeistä seikkailuista. Peloton ja kokemuksia kahmiva Tom elää kaikkien lasten toive-elämää vapaana kuin taivaan lintu. Yhdessä Huckelberry Finnin, Beckyn, Harperin, Jennyn och Benin kanssa Tom kurvaa seikkailusta toiseen. Sara perustuu väljästi Mark Twainin Tom Sawyerin seikkailuihin. Tekstitykset suomi ja ruotsi. Yle Areena 30 päivää

piirroshahmot menossa ikkunasta ulos
Tom Sawyer. piirroshahmot menossa ikkunasta ulos Kuva: Yle Kuvapalvelu lastenohjelmat,Tom Sawyer

Radioteatteri: Yöperhonen

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
Kuuntele ohjelma tästä
Ensilähetys. Yöperhonen on brittilentäjä Amy Johnsonin (1903-1941) elämäntarinasta inspiroitunut kuunnelma, joka syöksyy syvälle mielen aaltoihin - rohkeuteen, yksinäisyyteen ja vapaudenjanoon. Kuunnelma on lyyrinen kunnianosoitus oman elementin etsimiselle, euforian hurmokselle ja sen vaarallisuudelle, sekä uudelle alulle.

Radio Variaatio: Pitäiskö sun vaihtaa nimes

Yle Radio 1 klo 18.00
Kuuntele ohjelma tästä
Kolme nuorta; Leif Hagert, Ritwan Osman ja Iina Tossavainen kertovat rakenteissa esiintyvästä rasismista sekä mikroaggressiosta, jotka ovat arkipäiväisiä ja toistuvia asioita. Asioita, joita valtaväestö ei välttämättä edes itse tiedosta. Käsikirjoitus ja ohjaus: Iina Tossavainen.

Karppi II (12) - uusi kausi!

Yle TV1 klo 21.05, Yle Areena kaikki jaksot jo 3.4.
Katso ohjelma tästä
Karppi II on 8-osainen rikosdraamasarja, jossa tuomioitaan yhteiskunnan eri laidoille jakava “oikeuden jumalatar” vetää rikosetsivät kohti vielä jotain paljon pahempaa. Rikosetsivät Sofia Karppi (Kultainen Venla-palkittu Pihla Viitala) ja Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) aloittavat murhatutkinnan, jonka lonkerot ulottuvat politiikkaan ja huumekauppaan. Toinen kausi seuraa Karpin ja Nurmen poliisityötä ja tiivistyvää suhdetta, paljastaen yhä enemmän heidän mutkikkaasta yksityiselämästään.

Suomenlahden alle suunnitellun tunnelin rakennustyömailta löytyy kaksi ruumista: yksi Helsingistä ja toinen Tallinnasta. Murhat koskettavat tunneli-hanketta eteenpäin ajavaa Helsingin pormestaria Sara Tulisuota (Leena Pöysti), joka painii myös korruptiosyytteiden kanssa. Karppi ja Nurmi alkavat tutkia huumerikollisuuteen kytkeytyviltä näyttäviä henkirikoksia, kunnes tapahtuu uusi raaka murha, joka järkyttää Karppia sydänjuuria myöten. Pian näyttää siltä, että liikkeellä on kostaja, “oikeuden jumalatar”, joka on ottanut oikeuden omiin käsiinsä.

Ensimmäinen kausi Karppia nähtiin Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa alkuvuodesta 2018. Sarja oli menestys saaden Kultainen Venla-ehdokkuuden, ja nimiroolia Sofia Karppia näyttelevä Pihla Viitala palkittiin Venlalla parhaasta naispääosasta. Kansainvälisenä yhteistuotantona toteutettu Karppi-sarjan ensimmäinen tuotantokausi levisi Netflixin kautta ympäri maailmaa.

Kuvassa Sofia Karppi (Pihla Viitala)
Karppi II. Kuvassa Sofia Karppi (Pihla Viitala) Karppi

Tsunami (12) - uusi sarja!

Yle Fem klo 21.45, kaikki jaksot Yle Areenassa
Katso ohjelma tästä
(Ruotsi 2019) Ruotsalainen psykologinen jännityssarja. Kuka olet kun katastrofi saapuu? Joulukuu 2004. Tomas on kehitysyhteistyöjärjestön johtaja ja keskeinen hahmo kouralliselle ihmisiä. Ystävä ja kollega Abbe on kavaltanut järjestöltä rahaa. Toimittaja Sara uskoo tietävänsä, että tekijä on Tomas. Emelie aikoo jättää kuolemaa tekevän miehensä Tomaksen takia, ja Tomas puolestaan matkustaa Thaimaahan vävypoikansa kanssa joulun yli ajatuksenaan korjata heidän välinsä. Kun hän palaa, hän aikoo jättää vaimonsa.

Herätessään aamulla 26. joulukuuta he alkavat tuntea suuronnettomuuden nahoissaan. Saran artikkeli, jossa Tomas nimetään rikolliseksi, julkaistaan samalla kun hän katoaa tsunamiin. Tomaksen katoaminen vaikuttaa monen ihmisen elämään. Miten Sara pelastaa työnsä ja artikkelinsa, jossa hän perusteetta syyttää Tomasta rikoksesta? Aikooko Abbe antaa Tomaksen kärsiä jostain, mitä hän itse on tehnyt? Emelie etsii paniikin vallassa käsiinsä Tomaksen vaimon Ninan, jotta hän pääsisi lähemmäs Tomasta yhä käsittämättömämpiä mittasuhteita saavassa murhenäytelmässä.

Mies ja nainen makaavat jossakin, nainen nojaten mieheen.
Tsunami. Mies ja nainen makaavat jossakin, nainen nojaten mieheen. Kuva: Filmlance Int / Carolina Romare draamasarjat,Tsunami

DNA (12)

Yle TV1 klo 21.50, kokonaisuudessaan Yle Areenassa 5.4. - 1.10.2020
Katso ohjelma tästä
(Tanska 2019) Uudessa tanskalaisessa rikossarjassa DNA tapaamme rikostutkijan Rolf Larsenin, jonka 11-kuinen tytär katoaa murheellisissa olosuhteissa. Rolf on ottanut tyttärensä mukaan työkeikalle, jonka hänen on hoidettava kollegansa Jarl Skaubon kanssa. Toivo tyttären löytymisestä herää uudestaan, kun poliisin DNA-rekisteristä löydetään järjestelmävirhe.

Mies pitää sylissään lasta.
DNA. Mies pitää sylissään lasta. Kuva: Yle Kuvapalvelu rikossarjat,dna

Lue myös - yle.fi:stä poimittua