Hyppää pääsisältöön

Ilari Kailan sävelistö soi notkeasti laatumuusikoiden käsissä

Ilari Kaila (s. 1978) siirtyi vuosituhannen alussa avoimempaa musiikillista ilmapiiriä etsiessään ensin New Yorkiin ja sittemmin Hongkongiin. Nyt Yhdysvalloissa toteutettu ja sikäläisen levy-yhtiön julkaisema profiiliäänite esittelee kuusi kamarimusiikkiteosta, joista vanhin löytyy vuosituhannen alusta ja uusin muutaman vuoden takaa.

kaila äänitteen kansi
kaila äänitteen kansi Ilari Kaila

Jousikvartetille kirjoitettu Wisteria sekä moneen kertaan esitetty ja aiemminkin taltioitu Kellojen kumarrus edustavat äänitteellä Kailan varhaisempaa tuotantoa. Mitään dramaattista tyylillistä eroa ei varhaisen ja uudemman tuotannon ole. Silti ilmiselvää oman ilmaisun selkeytymistä ja kiteytymistä on vuosien varrella tapahtunut.

Uudemmissa teoksissa on omanlaistaan kirkkautta ja rauhallista varmuutta. Erityisesti edukseen kuulostuvat moneen suuntaan kääntyilevät teokset Cameo ja Hum and Drum. Kevyesti kuulostuvien lempeiden resonanssien alle kätkeytyy tarkkaa harmonista suunnittelua ja prosessimaisuutta. Levollinen haahuilu ja joutilaisuus kääntyvät nopeasti jäntevään rytmiseen draiviin. Kaila onkin omimmillaan nopealiikkeisen rytmisen leikittelyn ja siitä yltyvän rytmijuntan kanssa. Takominen voi äityä paikoin voimakkaaksi, mutta resonanssihakuisuutensa johdosta harmoninen pinta pysyy hallittuna ja kutsuvana.

Etevät muusikot, pianisti Adrienne Kim, huilisti Isabelle Lepanto Gleicher sekä Aizuri-kvartetin jäsenet (Miho Saegusa and Ariana Kim, viulut, Ayane Kozasa, alttoviulu, Karen Ouzounian, sello) tekevät huoliteltua jälkeä.

Ilari Kaila. The Bells Bow Down. Adrienne Kim, piano, Isabelle Lepanto Gleicher, huilu, Aizuri-kvartetti. (Innova Recordings, 1036)

Kuuntele Uudet levyt 31.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.