Hyppää pääsisältöön

Kuudes sinfonia esittelee Pendereckin hillitympää ilmaisua

Vastikään menehtyneen säveltäjä-kapellimestari-puutarhuri Krzysztof Pendereckin (1933–2020) tuotanto koki kurssinmuutoksen 1970-luvun puolenvälin tienoilla. Samoihin aikoihin alkaneesta kahdeksan sinfonian sarjasta saa nyt ensitaltiointinsa Sinfonia nro 6 sekä alttoviulukonsertosta muovattu versio klarinetille.

penderecki äänitteen kansi
penderecki äänitteen kansi Krzysztof Penderecki

Viimeiset vuosikymmenet 86-vuotiaan säveltäjän kynästä piirtyi enimmäkseen synkeästi, mahtipontisesti ja paatoksellista soivaa musiikkia. Alttoviulu-johdannainen klarinettikonsertto vihmoo tutusti tällä samalla tiellä. Musiikilliset eleet ovat suureellisia ja kiivaasti lamentoivia. Ekspressiiviset soololinjastot kiipeilevät rekisteriavaruudessa edestakaisin.

1970-luvulla alkanut kahdeksan sinfonian sarja jakaantuu neljälle vuosikymmenelle. Baritonille ja orkesterille kirjoitettu Sinfonia nro 6 "Kiinalaisia lauluja" on luonteeltaan erilainen. Se on kirjoitettu pienemmälle esityskokoonpanolle ja on soivuudessaan kamarimusiikillisempi ja hillitympi. Saksankielisinä käännöksinä kuultavat kiinalaiset runot lomittuvat erhun laulantaan. Laijtyypiltään teos on jonkinlainen sinfonian ja näyttämöllisen laulusarjan yhdistelmä. Kuudes sinfonia tuo pienimuotoisemmassa otteessaan tyylillistä syvyyttä ja vaihtelua Pendereckin jo ennestään runsaasti taltioituun tuotantoon.

Krzysztof Penderecki. Sinfonia nro 6; Alttoviulukonsertto (versio klarinetille). - Stephan Genz, baritoni, Joanna Kravchenko, erhu, Andrzej Wojciechowski, klarinetti, Polish Chamber Philharmonic Orchestra Sopot/Wojciech Rajski. (Accord, ACD270)

Kuuntele Uudet levyt 31.3.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.